Alimenta't amb seny
Alimenta't amb seny tracta els pilars fonamentals de l’alimentació sana, justa i sostenible, per treballar cap a una transició alimentària que enforteixi les economies locals, millori la salut de les persones i cuidi el planeta.
És un espai que convida a reflexionar sobre l’actual sistema agroalimentari, on es coneixen les alternatives dels menús del menjador escolar i la resta d’àpats del dia, i es dona especial valor a la pagesia i a la importància d'un consum conscient d'aliments.
Canviar els hàbits de compra i consum és imprescindible no només per a la salut, sinó per poder apaivagar els efectes del canvi climàtic. Actualment, més d’un 50% dels gasos d’efecte hivernacle tenen un origen relacionat amb la producció, transformació o transport d’aliments.
Treballar aquests temes dins dels centres educatius, partint d’objectius clars i oferint recursos i activitats engrescadores, té un gran poder transformador i ajuda a incrementar la consciència crítica cap al nostre model alimentari, tot plegat amb l'objectiu de fer de la comunitat educativa un col·lectiu més crític i responsable.
-
- Desenvolupar accions que promoguin una alimentació sana, justa i sostenible en el centre educatiu.
- Intercanviar experiències entre els centres educatius i conèixer agents i entitats relacionades.
- Afavorir que l'alumnat tingui una visió integral de l'alimentació sostenible que abordi els impactes en la salut, ambientals i socials.
- Conèixer alternatives al model alimentari actual, prendre decisions de consum i promoure la participació en processos de transformació dins el centre.
-
La formació va adreçada especialment a docents, equip de menjador i AFA, que treballin amb les etapes d'infantil, primària i primer cicle ESO.
-
És una proposta educativa dirigida a l'equip docent, a l’equip de menjador i, també, a qualsevol persona de la comunitat educativa que hi tingui interès.
Durant el curs es treballen aspectes tan importants com l'origen dels aliments; la producció de proximitat; el valor de la pagesia; el consum conscient; just i responsable; la sobirania alimentària i els impactes en la salut; el medi i la societat. I també les alternatives existents i els seus beneficis del model alimentari actual.
-
Durant tot el procés, l’equip tècnic de la microxarxa ofereix un acompanyament individualitzat segons els objectius que es marquin al principi de curs en el pla d’acció. A més, us oferim el següent:
- Marc conceptual sobre alimentació sana, justa i sostenible.
- Sessions de formació, intercanvi i treball en xarxa per a docents i alumnat.
- Assessorament presencial o virtual durant tot el curs.
- Activitats complementàries amb educadores especialistes en el tema.
- Una guia didàctica i una maleta pedagògica disponible en préstec (sol·licitud a l’SDEA), amb propostes d'activitats, estratègies i recursos.
- Recursos pedagògics addicionals.
-
- Fer que el professorat participant assisteixi a les sessions i, en la mesura del possible, a la trobada de centres.
- Crear un pla d’acció amb objectius concrets amb una avaluació de la implicació, les metodologies, els continguts i l’estructura de la formació de forma continuada i al final del curs.
- Rebre l’equip tècnic de la microxarxa al centre per fer una visita de suport i assessorament mínim un cop durant el curs.
- Mantenir una bona comunicació amb els referents E+S.
- Participar activament, aprendre i gaudir de les propostes.
Les inscripcions al curs 2024-2025 estan tancades.
Més informació
Recursos
- La sostenibilitat al plat - CERAI (PDF 3.51 MB)
- Recursos pedagògics per a una alimentació sana, segura i sostenible- Agència de Salut Pública de Barcelona (PDF 828.59 KB)
- Informe alimentació culturalment adequada (PDF 15.87 MB)
- Quadern: aliments de proximitat per a tothom
- A taula! Manual per a la introducció d'aliments agroecològics i de proximitat a les escoles (PDF 2.61 MB)
- Tothom a taula! Recull de llibres – Rosa Sensat (PDF 3.53 MB)
Sessions de la formació
Primera Sessió. Introducció, marc i recursos. Qui som i què farem?
En aquesta primera sessió formativa s'introdueix el tema i es presenten els centres educatius participants. S’expliquen els principals objectius, els recursos disponibles i també la metodologia de funcionament.
On:
Vil·la Urània
Quan:
06/11/2024
Segona sessió. El sistema agroalimentari. Com transformar-lo i treballar alternatives des del centre?
En aquesta sessió coneixerem experiències innovadores que hagin treballat l’alimentació sostenible i el sistema agroalimentari des de l'àmbit escolar.
On:
pendent de determinar
Quan:
15/01/2025
Tercera sessió. El peix i marisc que mengem, origen i consum + sostenible
Des de l’alimentació sostenible també volem mirar cap al mar. La importància d'un consum més variat de peix i com treballar-ho amb els infants.
On:
virtual
Quan:
12/03/2025
Quarta sessió. Trobada de centres: “Masterchef” saludable, just i sostenible
Trobada d’intercanvi d’experiències amb un clar objectiu de participació activa en què l’alumnat pot compartir a través de receptes de cuina molt divertides els coneixements i activitats dutes a terme durant l’any.
Quan:
30/04/2025
Cinquena sessió. Com ha anat el curs? Quins passos es plantegen de cara al futur?
Última sessió formativa on es volen presentar les experiències a partir d'una exposició i dinàmica participativa entre el professorat dels centres participants en la Microxarxa.
On:
virtual
Quan:
21/05/2025