Alimenta't amb seny
Alimenta't amb seny tracta els pilars fonamentals de l’alimentació sana, justa i sostenible, per treballar cap a una transició alimentària que enforteixi les economies locals, millori la salut de les persones i cuidi el planeta.
És un espai que convida a reflexionar sobre l’actual sistema agroalimentari, on es coneixen les alternatives dels menús del menjador escolar i la resta d’àpats del dia, i es dona especial valor a la pagesia i a la importància d'un consum conscient d'aliments.
Canviar els hàbits de compra i consum és imprescindible no només per a la salut, sinó per poder apaivagar els efectes del canvi climàtic. Actualment, més d’un 50% dels gasos d’efecte hivernacle tenen un origen relacionat amb la producció, transformació o transport d’aliments.
Treballar aquests temes dins dels centres educatius, partint d’objectius clars i oferint recursos i activitats engrescadores, té un gran poder transformador i ajuda a incrementar la consciència crítica cap al nostre model alimentari, tot plegat amb l'objectiu de fer de la comunitat educativa un col·lectiu més crític i responsable.
Més informació
Recursos
- La sostenibilitat al plat - CERAI (PDF 3.51 MB) Obre en una finestra nova
- Recursos pedagògics per a una alimentació sana, segura i sostenible- Agència de Salut Pública de Barcelona (PDF 828.59 KB) Obre en una finestra nova
- Informe alimentació culturalment adequada (PDF 15.87 MB) Obre en una finestra nova
- Quadern: aliments de proximitat per a tothom Obre en una finestra nova
- A taula! Manual per a la introducció d'aliments agroecològics i de proximitat a les escoles (PDF 2.61 MB) Obre en una finestra nova
- Tothom a taula! Recull de llibres – Rosa Sensat (PDF 3.53 MB) Obre en una finestra nova
Sessions de la formació

Primera Sessió. Introducció, marc i recursos. Qui som i què farem?
En aquesta primera sessió formativa s'introdueix el tema i es presenten els centres educatius participants. S’expliquen els principals objectius, els recursos disponibles i també la metodologia de funcionament.
Lloc:
Vil·la Urània
Quan:
06/11/2024

Segona sessió. El sistema agroalimentari. Com transformar-lo i treballar alternatives des del centre?
En aquesta sessió coneixerem experiències innovadores que hagin treballat l’alimentació sostenible i el sistema agroalimentari des de l'àmbit escolar.
Lloc:
Institut Jaume Balmes
Quan:
15/01/2025

Tercera sessió. El peix i marisc que mengem, origen i consum + sostenible
Des de l’alimentació sostenible també volem mirar cap al mar. La importància d'un consum més variat de peix i com treballar-ho amb els infants.
Lloc:
virtual
Quan:
12/03/2025

Quarta sessió. Trobada de centres: “Masterchef” saludable, just i sostenible
Trobada d’intercanvi d’experiències amb un clar objectiu de participació activa en què l’alumnat pot compartir a través de receptes de cuina molt divertides els coneixements i activitats dutes a terme durant l’any.
Lloc:
Espai jove La Fontana
Quan:
30/04/2025

Cinquena sessió. Com ha anat el curs? Quins passos es plantegen de cara al futur?
Última sessió formativa on es volen presentar les experiències a partir d'una exposició i dinàmica participativa entre el professorat dels centres participants en la Microxarxa.
Lloc:
virtual
Quan:
21/05/2025