Acció pel clima
A continuació es descriuen les accions més destacables relacionades amb la sostenibilitat:
Assemblea Ciutadana pel Clima (2022)
L'Assemblea Ciutadana pel Clima és un procés deliberatiu de cent persones d'entre 16 i 75 anys per debatre la situació d’emergència climàtica a la ciutat, i concretarà accions i solucions per millorar-la donant resposta a la pregunta: Què podem fer per afrontar l’emergència climàtica?
Aquesta assemblea deliberativa té l’objectiu de concretar les polítiques municipals necessàries en els tres temes que escullin les persones participants per fer front a la crisi climàtica a la ciutat de Barcelona.
Taula per l'Emergència Climàtica ampliada (2022)
L’any 2022, la Taula per l'Emergència Climàtica es va ampliar a més organitzacions i ciutadania, sota el nom d’Assemblea Ciutadana pel Clima - Grup de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, i va fixar tres sessions participatives per tal de compartir els avenços i les barreres per afrontar l’emergència i accelerar les accions.
A les sessions s'han tractat els temes següents: Model energètic, Model d’alimentació, Model de mobilitat, Model cultural i educatiu, Model de consum i residus, Model urbà, Tenir cura de l’aigua i del verd, i Desigualtats.
Debat de la Taula per l’Emergència Climàtica sobre l’ampliació de l’aeroport (2021)
El 16 de setembre de 2021 es va celebrar la sessió extraordinària de la Taula per l’Emergència Climàtica, la qual va reclamar participar i tenir veu en el debat sobre les grans infraestructures de la ciutat en compliment dels compromisos adquirits a la Declaració d’emergència climàtica de Barcelona. L'acte va tenir prop de 200 participants, en format híbrid presencial i virtual, i va ser presidit per l’alcaldessa de Barcelona.
Una de les qüestions que es va debatre va ser la situació de les grans infraestructures de la ciutat en general i, en concret, l’aeroport del Prat de Llobregat.
Per a més informació podeu consultar: Vídeo de la 1a part de la sessió, Nota de premsa de l’Ajuntament de Barcelona, Notícia de Betevé, Debat de la Taula per l’Emergència Climàtica sobre l’ampliació de l’aeroport (2021).
Pla d'acció per l'emergència climàtica
(2021-2030)
Al novembre del 2021 es presenta aquest Pla com a resultat de l’experiència de dos anys d’implementació del Pla Clima, d’una declaració d’emergència climàtica i de les reflexions fetes arran de la crisi sanitària mundial de la covid-19. Es tracta d’un pla d’acció urgent, que incrementa l’ambició del Pla Clima, l’accelera i es permet interpel·lar altres administracions.
Els eixos estratègics en què es fonamenta el Pla d’acció per l’emergència climàtica són: mitigació, adaptació, justícia climàtica i impuls a l'acció ciutadana.
Declaració d'emergència climàtica a Barcelona 2020
El 15 de gener de 2020 Barcelona declara l'emergència climàtica i adverteix que, si no hi fem res, Barcelona i el planeta es convertiran en llocs inhabitables per a les generacions futures. Per evitar-ho i mitigar els efectes de la crisi climàtica a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona ha decretat l’emergència climàtica amb un pla d’acció dotat de 563 milions d’euros per dur a terme un centenar de mesures amb l’objectiu que al 2030 s’hagin reduït en un 50% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle respecte als valors registrats al 1992 i s’hagin disminuït les emissions de CO₂ en dos milions de tones.
Es pot consultar tota l'actualitat sobre el canvi climàtic a la ciutat al web Barcelona pel Clima.
Taula per l'Emergència Climàtica (juliol - desembre 2019)
El 10 de juliol de 2019 es va presentar la Taula d'Emergència Climàtica i es va iniciar un procés de cocreació en què van col·laborar més de 200 organitzacions de la xarxa Barcelona + Sostenible en quatre sessions temàtiques. La Taula tenia com a objectiu elaborar els continguts de la declaració d'emergència climàtica de Barcelona.
Consulta més informació sobre la Taula d'Emergència Climàtica.
El Pla Clima 2018-2030
El Pla Clima pretén ser una visió integradora de les mesures per fer front al canvi climàtic, que permeti assolir els objectius del nou Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’energia i el clima que ha signat l’Ajuntament de Barcelona.
L’emergència climàtica té a Barcelona una planificació específica, el Pla Clima 2018-2030, els quatre eixos principals del qual són la mitigació, l’adaptació, l’acció ciutadana i la justícia climàtica. Aquest pla es va dur a terme a través d'un procés de coproducció amb la xarxa B+S i la ciutadania que es va presentar l'abril del 2018.
Consulta més informació sobre el Pla Clima:
Subvencions pel clima (2018-actualitat)
Al juliol del 2018, des del Pla Clima es va impulsar una línia de subvencions pel clima alineades amb els objectius del pla que volen donar suport i recursos econòmics als projectes ciutadans que promoguin la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, l’adaptació de la ciutat al canvi climàtic o la justícia climàtica, a través d’actuacions d’estalvi energètic, eficiència energètica i increment de l’ús d’energies renovables, mobilitat sostenible, etc.
El Compromís de Barcelona pel Clima 2015 (COP 21)
Al novembre del 2015 va tenir lloc a París la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc sobre Canvi Climàtic (COP 21), que va ser ratificada per la Xina, els Estats Units i els països de la UE. L’objectiu principal acordat va ser mantenir l'escalfament global per sota dels 2 °C.
L’Ajuntament de Barcelona i els membres de la Xarxa Barcelona + Sostenible van elaborar un document marc, el Compromís de Barcelona pel Clima, amb l'objectiu de ser un full de ruta a curt termini.