Joves per l’emergència climàtica
Aquest programa d’intercanvi convida els centres de secundària, batxillerat i cicles formatius a fer una recerca científica sobre aspectes que tinguin a veure amb els hàbits dels joves i com aquests poden afectar el canvi climàtic. Cada curs es presenten diferents temàtiques a partir de les quals els joves es plantegen una pregunta per investigar, acompanyats de la mà de científics experts.
A partir d’un procés d’investigació, l’alumnat participant proposa un o dos compromisos per afrontar el canvi climàtic tant al seu propi centre com a la ciutat de Barcelona per plantejar-ho a l'Ajuntament i fer-hi front.
Durant el procés de recerca, es generen espais entre el jovent i la comunitat científica experta per intercanviar dubtes i resultats. Els resultats finals de la investigació es presenten a la comunitat científica experta i a la resta de jovent participant, en un acte d’un matí, abans que acabi el curs escolar.
-
- Prendre consciència de l’impacte de l’alumnat respecte al canvi climàtic a partir d’una recerca científica, i que serveixi de pretext perquè es qüestionin l'estil de vida.
- Establir connexions amb la comunitat científica per tal de generar un sentiment de pertinença de la recerca.
-
A l'alumnat de secundària, batxillerat i cicles formatius.
-
- Sessió informativa virtual per al professorat i la comunitat científica experta.
- Sessió virtual de presentació de la comunitat científica experta amb l'alumnat.
- Treball amb l’alumnat i acompanyament de la comunitat científica experta en el procés de recerca.
- Sessió virtual amb la comunitat científica experta.
- Presentació dels resultats de la investigació en una sessió presencial amb la comunitat científica experta i un grup petit d’alumnat representant del seu centre.
- Presentació de propostes de millora a representants municipals.
-
- Acompanyament i seguiment personalitzat en el procés d’investigació, per part d’un representant de la comunitat científica i un tècnic o tècnica d’E+S.
- Dossier de guia per al professorat.
-
- Fer que el professorat participant assisteixi a les sessions.
- Coordinar la recerca científica de l’alumnat amb l’acompanyament de la comunitat científica experta i tècnics d’E+S.
- Presentar els resultats amb un grup d’alumnat del grup classe i vetllar per portar a terme els compromisos proposats per afrontar el canvi climàtic en el seu propi centre, fruit de les recerques.
- Recollir informació i fotografies per fer-ne difusió i compartir-ho als diferents canals de comunicació.
Les inscripcions al curs 24-25 estan tancades.
Sessions de la formació
Primera sessió. Informació per al professorat
Una sessió virtual en què s’expliquen els detalls del procés, es donen els materials per treballar amb l'alumnat a l'aula i hi ha l'ocasió de conèixer la comunitat científica experta. En aquesta sessió s'estableixen els temes de recerca per centre.
Actiu:
virtual
Quan:
08/10/2024
Segona sessió. Alumnat i científiques - plantegem la recerca
És una sessió virtual en què l'alumnat coneix el representant de la comunitat científica que té assignat en funció del tema escollit pel centre i serveix com a punt de partida per començar la investigació.
Actiu:
virtual
Quan:
29/10/2024
Tercera sessió. Alumnat i científiques – Suport a la recerca
A més de l’acompanyament de la científica a través correu electrònic, s’ofereix aquesta sessió virtual on l'alumnat i el docent podran compartir els avanços i dificultats de la seva recerca amb la seva científica de referència.
Actiu:
virtual
Quan:
18/02/2025
Quarta sessió. Presentació de les recerques
Trobada presencial amb la comunitat científica experta, els representants de l’administració i part de l’alumnat dels centres educatius participants, per exposar la metodologia i els resultats de la recerca, segons la temàtica escollida.
Actiu:
Can Batlló, Bloc 4
Quan:
07/05/2025