RECURSOS
- ASSOCIACIONS
- CARTELLS
- GUIES I PORTALS TEMÀTICS
- LLISTES DE DISTRIBUCIÓ
- NOVETATS EDITORIALS
- RECERCA I DIVULGACIÓ
- TEXTOS I DOCUMENTS
7. TEXTOS I DOCUMENTS
El 14 d’abril de 1931, Niceto Alcalá-Zamora proclamava la II República Espanyola, la conseqüència immediata de la qual fou el desterrament voluntari d’Alfons XIII. I amb el canvi de règim, va arribar una nova Constitució, promulgada el desembre de 1931. El nou text està en la línia del constitucionalisme democràtic, que ressalta la soberania nacional, la proclamació dels drets i llibertats, i la divisió de poders. Fou vigent fins al final de la guerra civil.
El decret adoptava la bandera roja, groga i morada com a bandera nacional “para todos los fines oficiales de representación del Estado, dentro y fuera del territorio español, y en todos los servicios públicos, así civiles como militares”.
Transmès per Unión Radio el dia 14 d’abril de 1931, el president Niceto Alcalá-Zamora proclamava la República espanyola, i finalitzava el discurs amb unes cèlebres paraules: “Con el corazón en alto os digo que el Gobierno de la República no puede dar a todos la felicidad, porque eso no está en sus manos, pero sí el cumplimiento del deber, el restablecimiento de la ley y la conducta inspirada en el bien de la patria”.
També anomenat Estatut de Núria, és el primer estatut d'autonomia que s'ha redactat per a Catalunya. De caràcter sobiranista, fou impulsat el 1931 pel llavors president de la Generalitat, Francesc Macià, i aprovat en referèndum pel 99% dels votants. L’Estatut defineix Catalunya com un Estat dins la República espanyola, malgrat que finalment en l’aprovació a les Corts espanyoles, el 1932, va quedar modificat, ja que defenia Catalunya com una regió autònoma dins l’Estat espanyol. El text original donava a la Generalitat una àmplia llista d'atribucions fins aleshores impensables, com foren el control de l'educació i la sanitat, i la creació d'un tribunal de justícia català.
L’Estatut Jurídic, promulgat pel govern provisional d’Alcalá-Zamora, vol establir les bases de l’organització de l’Estat.
El programa polític dels partits republicans Izquierda Republicana, Unión Republicana i el Partido Socialista, en representació també de la Unión General de Trabajadores, la Federación Nacional de Juventudes Socialistas, el Partido Comunista, el Partido Sindicalista i el Partido Obrero de Unificación Marxista, recull els compromisos electorals a les eleccions de 1936.