A partir de setembre de 2023 VilaVeïna reprèn el projecte de suport a la criança, educació en la primera infància i enxarxament comunitari per a dones amb infants de 0 a 3 anys. La iniciativa pretén arribar a dones d’orígens diversos i sense xarxa social o relacional per tal d’oferir suport entre iguals.
Aquest darrer trimestre de 2023 el projecte ‘Mares Veïnes’ dels barris de la Trinitat Vella, la Prosperitat, la Marina, el Carmel, el Gòtic i el Besòs i el Maresme continua amb la seva activitat. Des del mes de març d’enguany, la iniciativa promou la salut i l’educació dels infants entre les dones amb fills i filles en la primera infància i d’orígens diversos. En aquest sentit, ‘Mares Veïnes’ busca reduir les desigualtats en educació, així com fomentar l’apoderament de les dones, millorar les seves competències professionals i fer prevenció i acció comunitària.
El projecte dona resposta a un context de creixent diversitat, tant en l’origen de les persones nouvingudes com en els models de família que hi ha a la ciutat de Barcelona. En aquest cas, s’aposta per una estratègia d’igual a igual per afavorir l’acolliment, superar resistències i acompanyar en els dubtes i les pors que es poden trobar en el procés de criança. El xoc cultural pot suposar un obstacle per a les mares nouvingudes, de manera que la intenció és generar un diàleg que permeti l’entesa i la complicitat.
Com ha sorgit el projecte?
Abans de començar, “Mares veïnes” va fer un procés de selecció de quinze dones per formar-les, amb la idea d’esdevenir referents per a altres dones del seu context cultural d’origen. Des d’aleshores, les mares fan de pont per afavorir el coneixement i l’enxarxament de mares nouvingudes i d’orígens diversos amb els recursos i serveis vinculats a l’àmbit de la salut i l’educació de què disposen a la zona.
Per fer aquesta tasca, les quinze dones seleccionades van rebre una formació becada durant dos mesos que les ha capacitat en àmbits instrumentals –com la llengua i la tecnologia–, transversals –relacionats amb tasques del projecte com el treball en equip, les habilitats comunicatives, etc.– i en competències específiques de suport a la criança.
Una vegada superada la formació, s’ha fet un contracte laboral a les dones seleccionades per posar en pràctica els coneixements en el seu entorn i en interrelació amb altres projectes i recursos públics existents. Al final d’aquesta fase, cap al mes de novembre, se’ls farà un acompanyament perquè es puguin inserir en el món laboral.
Si ets dona, mare, d’origen divers i vius a algun dels barris on es desplegarà el projecte, t’animem a participar-hi. Informa-te’n al teu espai VilaVeïna més proper o escriu un correu a vilaveina@bcn.cat.