Des dels anys setanta, el moviment feminista ha repetit un lema que avui es presenta més vigent que mai: Les dones sostenim el món!
Amb claredat i senzillesa, aquesta consigna recull algunes de les idees i conceptes clau de l’economia feminista: reivindica la relació existent i fonamental entre els àmbits productius i reproductius de l’economia, defensa les aportacions realitzades des dels treballs domèstics, reproductius i de cures per al sosteniment de la vida i de la societat en el seu conjunt, i denuncia la situació de desigualtat i discriminació que viuen les dones pel fet d’haver d’assumir les tasques de reproducció social, un conjunt de treballs que es produeixen majoritàriament en condicions de gratuïtat, precarietat i manca de drets socials.
Les dades que trobareu en aquest apartat donen testimoni de les condicions d’injustícia en què es produeix la provisió de cures a la nostra societat. Són la constatació que evidencia que, veritablement, les dones sostenim el món. La diagnosi que presentem parteix del treball de recerca Economia de les cures i política municipal: cap a una democratització de la cura a la ciutat de Barcelona, dut a terme entre els mesos de setembre del 2015 i desembre del 2016. Un informe elaborat a partir de l’anàlisi de fonts i documentació diversa sobre economia de les cures, així com de la realització d’entrevistes en profunditat a persones receptores i proveïdores de cura, vinculades a espais comunitaris, equipament i projectes de titularitat municipal, i a treballadores —professionals o no— de l’àmbit familiar.
Podem afirmar que la responsabilitat de les cures a la nostra societat recau en un nombre molt reduït de persones, fonamentalment de l’entorn familiar, que en la majoria de casos són dones: mullers, nores, mares, germanes i filles. Un model de provisió de cures absolutament insuficient i insatisfactori, en què el rol de cuidadora principal no és escollit lliurement per les persones que l’ocupen i en què les aportacions fetes des de l’Administració pública i els espais comunitaris encara són poc significatives. Un sistema que té un impacte molt negatiu en la trajectòria personal de les persones cuidadores, les quals, a conseqüència de les sobrecàrregues de treball, veuen afectada la seva salut física i mental, la seva trajectòria personal i professional i la seva situació econòmica present i futura.
La cura en titulars
La cura en titulars