Persones que tenen cura de familiars o persones properes
A Barcelona, una de cada quatre persones cuida una altra persona de la seva xarxa familiar o de convivència. El 90% de les activitats de cura relacionades amb la salut es proporcionen des de la família, i nou de cada deu hores de l’atenció a les persones de més de 65 anys es proveeixen des de la relació de parentiu i la xarxa social.
Per tant, ens adrecem a les persones que atenen, d’una manera no professional però continuada i en l’àmbit privat, una altra persona amb qui tenen un vincle de parentiu.
Sabem que la responsabilitat i la dedicació a les cures d’una forma sostinguda poden provocar esgotament físic i emocional i tenir un fort impacte en la vida de la persona cuidadora principal.
Persona cuidadora professional a la llar
A Barcelona, hi ha més de 55.000 persones donades d’alta en el règim “treball a la llar” de la Seguretat Social. Aquesta dada, però, no té en compte totes les persones que fan tasques de la llar i de cura a persones grans o infants d’una manera informal, amb un horari flexible i en condicions molt precàries.
Ens adrecem a les persones que fan un treball remunerat a la llar, independentment de la intensitat, de la relació laboral i de la situació administrativa.
Professionals de serveis socials, comunitaris i de salut
Les persones i equips de serveis socials, espais comunitaris i de l’àmbit de la salut són un col·lectiu fonamental en l’atenció directa tant a persones receptores de cura com a famílies cuidadores i persones treballadores del sector.
Ens adrecem a professionals i equips dels àmbits següents:
- Serveis socials bàsics
- Atenció primària de salut
- Serveis d’atenció residencial
- Xarxa hospitalària i d’internament sociosanitari
- Àmbit educatiu, especialment de primera infància
- Agents de proximitat i xarxes comunitàries
Entitats
Les organitzacions, les entitats i els col·lectius de l’àmbit de la cura constitueixen un ventall ampli de recursos, xarxes i relacions que representen un suport fonamental per a les famílies cuidadores i les persones receptores de cures.
Ens adrecem a professionals, equips i voluntariat dels àmbits següents:
- Entitats de suport a les famílies i les persones cuidadores
- Espais de criança
- Entitats de suport a la gent gran
- Organitzacions i col·lectius de treballadores de la llar
Persones que vulguin planificar la seva cura
Hi ha moments del cicle vital en què les necessitats de cura són més intensives i la capacitat de tenir cura d’un mateix/a es veu limitada. Ens adrecem a les persones que vulguin planificar la seva cura actual i futura:
- Persones en situació de dependència, de discapacitat lligada a la manca d’autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial, o amb alguna malaltia que requereixi l’atenció d’una o més persones
- Persones grans que necessitin suport
Totes les persones necessitem rebre cures al llarg de la nostra vida, i vuit de cada deu persones seran cuidadores principals en algun moment de la seva vida, raó per la qual també ens adrecem a la ciutadania en general per promoure la consciència social vers la cura i la capacitat de cura i autocura del conjunt de la població.