En el marc de ‘La Nit de les Religions’, el 14 de setembre, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i el Museu Etnològic i de Cultures del Món (MuEC) coorganitzen, en la seva seu Montcada, l’activitat “Patrimoni i religions vives: les comunitats de Barcelona al Museu Etnològic i de Cultures del Món”. Aquesta activitat consistirà en dues visites comentades simultànies, l’una en català i l’altra en castellà, per les col·leccions d'Àfrica i Àsia. 

L’activitat “Patrimoni i religions vives: les comunitats de Barcelona al Museu Etnològic i de Cultures del Món”, coorganitzada per l’OAR i el Museu Etnològic i de Cultures del Món (MuEC) com a part del programa de La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg organitzada per AUDIR, serà un espai on es plantejarà un abordatge real de la interculturalitat a i des de la ciutat. La sessió serà una més de les nombroses col·laboracions que l’OAR ha establert amb diverses institucions culturals de la ciutat al voltant de temes que afecten de manera transversal una gran diversitat de tradicions religioses i espirituals i les seves comunitats. 
La col•laboració en la qual es fonamenta l’activitat entre el MuEC, en el qual una part dels objectes es vinculen a la ritualitat, i l’OAR, que treballa per donar a conèixer la pluralitat d’espiritualitats i creences de la ciutat, respon a aquest objectiu de representació i reconeixement de la interculturalitat i la pluralitat religiosa i espiritual. Així,  “Patrimoni i religions vives” connectarà algunes de les col•leccions del MUEC amb les tradicions i comunitats que integren la diversitat religiosa i espiritual present i que poden sentir-se interpel•lades per les seves peces. També reflexionarà sobre processos de reapropiació del patrimoni per part de comunitats residents a Barcelona agafant l’espiritualitat com a element d’anàlisi i diàleg. 
L’activitat consistirà en dues visites comentades simultànies on persones integrants de diferents comunitats religioses de la ciutat presentaran algunes de les peces i col•leccions del museu des de la seva perspectiva. Una d’elles posarà el focus en peces d’origen africà, i l’altra en col•leccions asiàtiques. 

A la ruta centrada en Àfrica, Luis Fernando Brito Fernández, babalorixà (sacerdot) Diandayare del culte candomblé Ioruba del Brasil, mostrarà estàtues vinculades a la tradició Ioruba  per a dialogar al voltant de les diàspores afrocaribenyes. La religió ioruba fa referència a una sèrie de creences del poble ioruba, un gran grup etnolingüístic de l’Àfrica Occidental, que tenen en comú el déu Òlódùmarè com la màxima divinitat de la creació. A causa del mercat d’esclavatge que dugué a la diàspora africana, aquestes creences es van estendre pel continent americà, on es van conjugar amb les creences pròpies donant lloc a formes sincrètiques com el Candomblé al Brasil, que té com a base l’ànima de la natura. 

La segona part de la visita enfocada en Àfrica, Ayalkibet Hundesa, abordarà el cristianisme ortodox etíop a través de creus processionals d’Etiòpia i altres peces vinculades a aquesta tradició. 
Per la seva banda, la visita per les col·leccions asiàtiques posarà al centre l’espiritualitat del sud-est asiàtic, específicament el budisme i l’hinduisme, mitjançant la visita comentada a estatuàries d’aquestes dues tradicions, de la mà, respectivament, de Glòria Puig, membre de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes, i una persona membre i representant de l’Associació Puja de Festes Culturals Bengalí.  
L’activitat “Patrimoni i religions vives: les comunitats de Barcelona al Museu Etnològic i de Cultures del Món” se celebrarà en el marc de la IX edició de La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg, una iniciativa de l’associació AUDIR amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”. Aquesta iniciativa té l’objectiu d’obrir diàlegs entre la ciutadania i les comunitats religioses i espirituals per a trencar prejudicis i promoure l’enteniment i la cultura de pau, i és per això que sota el seu paraigua tenen lloc diverses activitats al voltant d’aquesta temàtica, tant des de l’administració pública com des de les entitats religioses i espirituals.

Les dues visites tindran lloc de manera simultània, l’una en català i l’altra en castellà. Caldrà escollir la llengua en el moment de la inscripció.

Data

Dissabte, 14 de setembre del 2024

Hora

1r torn a les 11.00 h:  Àfrica (grup català); Àsia (grup castellà) 

2n torn a les 12.30 h: Àfrica (grup castellà); Àsia (grup català) 

Total 4 sessions. Cada sessió té una durada de 1 h i 15 minuts. 

Infomació

reservesmeb@bcn.cat
Telèfon 93 256 23 00
Activitat gratuïta amb aforament limitat

Reserves

Inscripcions a parti del 27 d'agost a activitatsoar@bcn.cat, especificant quina llengua es prefereix 


Share it! Facebook Twitter Whatsapp

Add it to favorites

Save all the content you are interested in to your profile for easy access whenever you want

Start your session on the Museu Etnològic i de Cultures del Món's website

Log inSign up

Location of the activity

Montcada

Montcada Venue

Visiting hours: Tuesday to Saturday, 10 am to 7 pm
Sundays and public holidays, 10 am to 8 pm
Closed on Mondays (except public holidays)

How to get to