Programes de suport a l’ocupació i l’emprenedoria en els sectors econòmics vinculats amb el mar (economia blava)

Economia blava

Tot el Litoral

Precontent

La diagnosi del Pla litoral constata que l'efecte multiplicador de les activitats estrictament marítimes supera el de la resta d'activitats actualment desenvolupades als espais litorals de la ciutat. Per cada lloc de treball directe en el sector marítim, es creen 1,73 llocs de treball indirectes i induïts, en comparació amb l'1,10 de mitjana de la resta d'activitats al litoral. Pel que fa a la generació econòmica, per cada euro generat de manera directa, les activitats marítimes n'originen 1,17 de manera indirecta i induïda, enfront dels 0,98 euros de mitjana al litoral.

Arran d'aquesta oportunitat de potenciar el desenvolupament d'activitats marítimes amb un alt efecte multiplicador, Barcelona opta per impulsar l'economia blava. Especialment, es prioritzen les activitats que tenen com a punt central la innovació en sostenibilitat i tecnologia, amb l'objectiu de convertir-les en un motor de creació d'ocupació i de desenvolupament econòmic i social, a més de consolidar-les com a eix vertebrador del litoral de la ciutat.

L'impuls de l'economia blava es presenta com una via estratègica per avançar cap als objectius de la ciutat dins del marc del Barcelona Green Deal, l'Agenda 2030 europea i els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU. Aquest model econòmic contribueix de manera destacada a la sostenibilitat econòmica i a la creació d'ocupació de qualitat, alhora que promou la innovació i la transferència tecnològica. A més, el desenvolupament de l'economia blava reforça la resiliència del teixit productiu i empresarial, afavoreix la diversificació econòmica, fomenta la creació de llocs de treball qualificats i impulsa infraestructures modernes i sostenibles.
 

Què estem fent?

Actualment, en el marc de la Mesura de govern per impulsar l’economia blava a Barcelona, s’estan desenvolupant programes de suport a l’ocupació i l’emprenedoria en aquests sectors, tot i que l’estratègia té un enfocament més transversal. Amb l'objectiu de promoure una economia blava, entesa com el conjunt d’activitats que afavoreixen un desenvolupament social i econòmic sostenible vinculat al mar, l’estratègia defineix 15 projectes i 43 mesures agrupades en 8 eixos d'actuació. Aquests estan orientats envers els objectius següents:

  • Identificació de mancances en les cadenes de valor i impuls de transformacions cap a la sostenibilitat

  • Transformació del Port Olímpic com l’espai de referència per a empreses d’economia blava sostenible a la ciutat

  • Cerca de models de negoci disruptius, transformadors i escalables que siguin, alhora, sostenibles

  • Formació especialitzada i programes de reskilling sectorial per a l’economia blava

  • Estudi detallat de l'oferta formativa en economia blava per garantir una millor adequació entre aquesta i la demanda del mercat laboral

  • Millora del model d’inserció laboral, ajustant la formació a les necessitats del sector i dissenyant convenis formatius i col·laboratius per fomentar l’ocupació de qualitat en aquest àmbit

  • Reforç de la cooperació amb les iniciatives ja implantades de promoció de l’ocupació, impulsades per entitats i agents econòmics dels districtes de la franja litoral

Aquest enfocament integrador vol garantir que l’economia blava esdevingui un motor de creixement sostenible, de creació de llocs de treball de qualitat i d'innovació a Barcelona.

Projectes específics d’economia blava en marxa:
 

  • Programa d’emprenedoria B-Blue

  • Estudi de noves ocupacions i formació de reskilling

  • InnovaBlue (programa d’innovació col·laborativa)

  • Suport a fons d’inversió

  • Organització i celebració d'esdeveniments internacionals (Conferència del Decenni de l’Oceà de la UNESCO, Tomorrow Blue Economy a l'Smart City World Congress...)

  • Taula publicoprivada d’economia blava

  • Blue Tech Port

  • Candidatura al DCC en Blue Economy de la UNESCO

  • Observatori d’Economia Blava de Barcelona

Share in social networks