Desembocadura Besòs

Nou parc de la desembocadura del Besòs

Altres projectes de territori

Tot el Litoral

Precontent


L’Agenda Besòs és un document estratègic sobre el futur de l’àmbit del Besòs elaborat per Barcelona Regional amb el vistiplau dels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. L’informe estableix les necessitats següents:

  • Desenvolupar la infraestructura verda-blava de l’eix del Besòs
  • Millorar la connectivitat entre els espais verds de l’àrea.
  • Dur a terme un conjunt d’actuacions per incrementar la qualitat i la quantitat d’espais verds o vinculats a l’aigua, d’interès ambiental, social, identitari o recreatiu.

Aquestes accions tenen l’objectiu de millorar el funcionament del sistema d’espais oberts tant a escala metropolitana com a escala de barri. La desembocadura del Besòs és un espai sotmès a una alta pressió humana i alhora amb un valor ecològic molt important. És una zona estratègica per a l’avifauna durant l’època migratòria (s’hi han observat més de 200 espècies d’ocells) i per a tot un seguit d’espècies aquàtiques. 
 
Es planteja la implantació d’un gran parc al marge esquerre del Besòs, tocant a la desembocadura davant del mar i al voltant de les Tèrmiques, en un espai que en l’actualitat està en desús, tot donant continuïtat al parc del Litoral. Es preveu, sobretot, com una àrea natural destinada als animals salvatges, i no pas tan accessible per a persones i animals domèstics, per impulsar la potencialitat de la desembocadura com a espai refugi de la pressió antròpica.

En aquest marc, la inundabilitat i el col·lector són els dos condicionants a l’hora de concebre aquest nou parc. El col·lector interceptor del Llevant ocupa una posició crítica, en gran part, dins de la ZDPMT (zona de domini públic maritimoterrestre), atès que en el moment de la seva execució era inviable una altre traça. Aquesta posició del col·lector comporta la necessitat de dur a terme una costosa protecció longitudinal davant dels temporals marítims, ja que aquests podrien comprometre’n l’estabilitat estructural provocant abocaments directes i incontrolats al mar. A més, el traçat del col·lector, que ocupa una part del front marítim, impedeix que aquest es destini a usos cívics habituals en qualsevol àmbit del litoral. 

Per aquests motius, es proposa el desviament del col·lector fora de la zona maritimoterrestre. Respecte a la connexió i la continuïtat del passeig Marítim a través del riu, l’Agenda Besòs planteja dues opcions de traçat: una d’elles aposta per l’espai naturalitzat i no accessible, i l’altra opta per una connexió més directa i amb més relació amb el mar.   

Accions que es volen dur a terme:

  • Redacció dels projectes i execució de les següents obres d’infraestructura de sanejament: construcció d’un nou tram de col·lector soterrat fora de la zona maritimoterrestre, desviament del col·lector de la Mar Negra, millora de l’estació de bombament del col·lector de Simancas i adequació de l’estació de bombament del Parc del Litoral per millorar la conducció de les aigües del sobreeixidor fora de la llera del riu, cap al mar. 
  • Concepció de la relació que hi ha d’haver entre l’espai i el parc fluvial del Besòs, la seva desembocadura i el nou parc del sector tenint en compte el seu nivell de protecció ambiental. 
  • Proposta d’ordenació de l’àmbit (carrers, places i camins).
  • Elaboració participativa dels avantprojectes del nou parc i del perllongament del passeig Marítim.
  • Redacció dels projectes i execució de les obres d’implantació del parc i el nou tram de passeig marítim.
Parc Besòs
Parc Besòs

Què estem fent?

  • Finalització del projecte bàsic del parc nou de la desembocadura del Besòs (2022) i licitació de la redacció del projecte executiu (2023)

Documentació d’interès

Share in social networks