Gestió d’equipaments en clau de maritimitat
Al litoral de Barcelona hi ha un bon nombre de grans equipaments que presten funcions a escala de ciutat o metropolitana. El 78% d’aquests equipaments estan situats a ponent del Port Olímpic i el 22%, a llevant. A partir de les tesis sobre la maritimitat que assumeix el Pla Litoral, s’ha analitzat quins dels equipaments existents acompleixen o podrien acomplir una funció més important en el sentit d’aportar bagatge marítim a la ciutat.
Els criteris de selecció que s’han adoptat són els següents:
- Patrimoni arquitectònic de la façana marítima.
- Capacitat de recolzar les construccions de caire social, cultural i econòmic sobre la relació de la ciutat amb el mar.
- Preservació de la memòria col·lectiva i del patrimoni marítim.
- Potencialitats presents i futures.
- Altres equipaments amb una dimensió econòmica, institucional i simbòlica inequívocament marítima.
- Suport a noves manifestacions ciutadanes de la maritimitat: ús de l’espai públic de voramar i de la làmina d’aigua; espais per a oficis i projectes col·lectius; accions culturals, de percepció i de desenvolupament d’identitats marítimes, etcètera.
Sobre la base d’aquestes idees, s’han identificat com a oportunitats per al foment de la maritimitat una sèrie d’equipaments d’administracions i entitats públiques; culturals, d’oci i convencions; educatius i assistencials; esportius, i altres equipaments.
Les accions previstes són les següents:
- Accions mobilitzadores que permetin aprofitar el potencial estratègic dels equipaments que duen a terme activitats directament vinculades amb el mar.
- Introducció de nous usos o activitats vinculades amb la maritimitat als edificis del litoral que formen part del patrimoni arquitectònic.
- Estudiar els usos alternatius en clau de maritimitat que poden tenir els equipaments actualment en desús o subutilitzats del litoral, i gestionar-ne la implantació.
- Integrar més els equipaments de barri amb les activitats nàutiques i marítimes de la ciutat.
- Detectar les demandes ciutadanes de realització d’activitats vinculades al mar que no es poden atendre adequadament amb l’actual dotació d’equipaments, i donar-hi una resposta adient.
Què estem fent?
-
Treballem per donar visibilitat i impuls i per cercar sinergies amb més de vint equipaments clau del litoral, entre els quals destaquen, per la seva tipologia:
- Culturals i de lleure: detecció de projectes compartits i sinergies de futur amb el MMB i, en l’àmbit portuari, seguiment dels projectes Liceu-Mar i de millora de la llotja de pescadors, amb un espai de sensibilització educativa sobre la pesca a Barcelona.
- Educatius i assistencials: acord per a la implantació definitiva de l’Institut de Nàutica de Barcelona (INB) i la rehabilitació de l’edifici El Far, construcció d’una nova drassana i rehabilitació de l’edifici Varador (programa d’actuacions 2022-2026) i del nou Institut de Logística de Barcelona. Col·laboració en el marc d’altres projectes amb la Facultat de Nàutica (UPC), l’Institut de Ciències del Mar (ICM/CSIC) i l’associació Stella Maris Barcelona.
- Esportius: establiment de la seu de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, avantprojecte i sol·licitud de la concessió per a la Instal·lació Nàutica Menor de la Mar Bella, renovació del Centre Municipal de Vela al Port Olímpic i accions amb equipaments de la zona sud de Port Fòrum: Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FEDCAS), Federació Catalana de Vela (FCV) i Barcelona International Sailing Center (BISC).
-
Actualització del mapa d’equipaments del litoral de Barcelona l'any 2023.