Bureau
In restoring this unique piece of furniture, the secret system for accessing the inner drawers was restored. The key to this mechanism lies in certain catches, with a curved side that locks the drawers and a wedge-shaped side that releases them.
Direction and coordination: Servei de Conservació Preventiva i Restauració (Museu d'Història de Barcelona).
Restorers: Esmeralda García i Teresa Gomà. (Vint-Trenta. Taller de restauració).
Year: 2014
Bureau featuring motifs and scenes from the Spanish War of Independence (“French War”). MHCB00868
Construction: 1866
Author: Josep Antoni Cabanyeres
Escriptori – secreter construït externament amb fusta de xicranda, carei i marqueteria de llautó (estil Boulle). (©Pep Parer-MUHBA).
L’estructura interior és de fusta de pi. L’interior dels calaixos és de fusta de caoba i cedre. Les motllures són de fusta de xicranda massissa. Tot ell es suporta sobre quatre rodetes de llautó. (©Pep Parer-MUHBA).
La tapa abatible, el medalló central amb datació, així com els dos grans medallons dels laterals, són de carei. (©Pep Parer-MUHBA).
Els motius decoratius inclouen representacions de personatges i escenes de la Guerra d’Independència espanyola, ornaments de garlandes de fulles de llorer i alzina, flors, volutes, plomes i geometries diverses.(©Pep Parer-MUHBA).
La principal raresa és el conjunt de calaixos, portes i motllures a l’ interior de l’escriptori, alguns amb forma d’accés secreta. (Dibuix basat en ©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Mecanismes d'obertura:
Malgrat la part de l’escriptori presenta aparentment una estructura totalment visible, en realitat està formada per dos cossos: un de superior i un d’inferior. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
L’inici de tot el mecanisme és la peça que està a l’interior del sostre de la porta central (2P). Cal obrir amb clau el pany d’aquesta porta i els calaixos d’un costat i de l’altre s’obren pressionant de forma suau. L’obertura de cada calaix allibera el calaix del costat. (©Taller Vint-trenta-MUHBA i ©Pep Parer-MUHBA).
En cada envà de separació entre calaixos i també en el fons del moble apareixen unes pinces de fusta que tenen un costat corb i l’altre acabat en cunya. Durant la restauració van haver d’ésser reposades 4 pinces que s’han tallat a mà en fusta de bubinga que és flexible i van ser encolades amb cola animal. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Aquestes pinces són la clau del mecanisme, per un costat traven els calaixos i per l’altre els alliberen. Per obrir-los cal fer un moviment de separació cap a la dreta en l'extrem corb de la pinça, moviment que arrossega la cunya i simultàniament allibera el calaix. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
En deixar anar les pinces, la molla de la part posterior de cada calaixet l’empeny en fora, cosa que permet l’obertura de tots els calaixets de manera que quedi lliure l’escriptori. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
El secret més ocult és el dels quatre calaixos interiors ( 14C, 15C 16C,17C), de fusta de caoba, situats a ambdós extrems, dins les motllures laterals (M5 i M8) úniques fixes. S’obren mitjançant una vareta minúscula que es desplaça de dins a fora. Únicament es poden obrir quan prèviament s’han obert els calaixos contigus. (Dibuix basat en ©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Pel que fa als 4 calaixos grans de la part inferior del moble: En obrir el segon calaix (19C) amb clau trobem una pinça bombada situada al fons de la cavitat i a l’esquerra pressionant allibera el primer calaix (18C); una altra pinça situada a la dreta allibera el 3er calaix (20C). (©Pep Parer-MUHBA).
Procés de restauració:
Tractament d’esquerdes longitudinals per frenar possibles contraccions futures amb cales de fusta de pi. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Segellat d’esquerdes amb xapes de palissandre adherides amb cola animal tot col•locant-les en sentit longitudinal per la part interior del moble. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Per a consolidar la marqueteria, s’hi introdueix cola animal de forma puntual amb ajut d’espàtules i es pressiona amb el martell d’aplacar.(©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Sobre la marqueteria consolidada és col•loca paper parafinat, fusta i sergents llargs adequats a la mesura de l’encolada.(©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Consolidació de motllures: s’eliminen les restes de cola amb un enformador i es procedeix a l’encolat. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
S’excerceix pressió sobre les motllures prèvia protecció de l’àrea amb paper parafinat. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Segellat de petites esquerdes i fissures amb massilla composta de cola orgànica, blanc d’ Espanya i terres del color de la fusta. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Anivellat amb humectació a fi de no agredir el vernís ni alterar el llautó de la marqueteria. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
El tractament d’esquerdes de la marqueteria de carei es realitza amb barretes de cera (80 % carnauba + 20 % verge) amb pigments negre i vermell. (©Taller Vint-trenta-MUHBA).
El procés de neteja del moble es fa amb hisops humitejats amb aigua destil•lada i sabó neutre, assecant-lo immediatament amb un drap de fil.(©Taller Vint-trenta-MUHBA).
En el procés d’envernissat es va aplicar goma-laca descerada a canell, sense treballar en cercles sinó en sentit vertical.(©Taller Vint-trenta-MUHBA).
Moble secreter MHCB00868 un cop finalitzada la restauració. (©Pep Parer-MUHBA).