El Poblenou, motor industrial de Barcelona
Imatge
Nivells recomanats:
ESO i batxillerat
Itinerari pels espais i edificis industrials conservats al Poblenou que permeten analitzar el procés d’industrialització de Sant Martí de Provençals amb relació a la ciutat de Barcelona, des del moment en què se situen els prats d’indianes a finals del segle XVIII, fins al 22@ del segle XXI.
- Explicar el procés d’industrialització de Barcelona durant el segle XIX i principis del segle XX, i les seves repercussions en la transformació urbana de Sant Martí de Provençals.
- Estudiar les transformacions socials del segle XIX vinculades a la industrialització. Innovació tècnica, dinàmica empresarial, dinamisme obrer i associacionisme popular al Poblenou de Sant Martí de Provençals.
- Analitzar les condicions de vida dels treballadors, l’especialització en el treball i la immigració en el primer terç del segle XX.
- Explicar el creixement metropolità, el canvi econòmic i la metamorfosi urbanística al Poblenou, des dels anys seixanta fins al 22@ de principis del XXI.
- Recerca d’aspectes de la vida quotidiana del passat, a partir d’informacions extretes de fonts primàries, prioritzant les fonts orals i d’arxiu, i secundàries.
- Valoració dels canvis socioeconòmics que implica la revolució industrial i interpretació del fenomen des de la multicausalitat. Anàlisi de les formes de vida en les ciutats industrials del segle XIX a partir d’algun exemple proper. Interpretació de la problemàtica i de les aportacions d’algunes ideologies i revolucions, analitzant especialment els moviments socials i polítics a Catalunya.
- Localització en el temps i en l’espai dels processos, les estructures i els esdeveniments més rellevants de la història de Catalunya i Espanya, contrastant críticament algunes interpretacions historiogràfiques sobre un fenomen o procés. Identificació de continuïtats, canvis i retrocessos, així com de les relacions de simultaneïtat en la successió dels fets d’un mateix període històric.
- Valoració del paper dels homes i les dones, individualment i col·lectiva, com a subjectes de la història de Catalunya i Espanya, i exercitació de l’empatia històrica.
- Descripció i explicació del procés d’industrialització, de les transformacions econòmiques i socials, i del canvi de mentalitats durant la segona meitat del segle XIX. Comentari de fonts estadístiques i gràfiques sobre la industrialització a Catalunya. Caracterització del naixement i l’evolució del moviment obrer durant la segona meitat del segle XIX.
- Elements específics de suport al desenvolupament de l’itinerari: imatges i plànols històrics del Poblenou.
- Centre Cultural La Farinera del Clot.
- Carrer del Clot, del 2 a 34.
- Antic carrer del Rec Comtal.
- Mercat del Clot.
- Parc del Clot.
- Can Jaumandreu, també conegut com el Vapor de la Llana (Universitat Oberta de Catalunya).
- Rambla del Poblenou, 152-160.
- Ca l’Aranyó (Universitat Pompeu Fabra). Llacuna, 123-135; Roc Boronat, 134-50.
- Antiga fàbrica de Josep Canela (Universitat de Barcelona). Ciutat de Granada, 133.
- Hispano Olivetti. Gran Via de les Corts Catalanes, 860.
Tipologia d’activitat:
itinerari
Nivells recomanats:
ESO i batxillerat
Punt de trobada:
Centre Cultural La Farinera del Clot, Gran Via de les Corts Catalanes, 837
Període històric:
època contemporània
Durada:
2 hores
Nombre màxim d’alumnes:
25
Preu:
95 € (Preu grup. Inclou fins a 25 alumnes màxim)