Sortida en línia de la col·lecció del MUHBA
Els darrers anys el MUHBA ha treballat perquè la seva col·lecció pugui ser consultada en línia a través del web. A l’inici del 2020 totes les peces actualment exposades als diferents espais del Museu i una primera tria d’objectes conservats a les reserves estaran disponibles per a consulta. Aquest projecte, engegat en col·laboració amb la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni i el Departament de Sistemes d’Informació de l’ICUB, ha comportat la revisió, depuració i posada en ordre de la base de dades MuseumPlus que gestiona la col·lecció, així com la millora de la documentació del fons.
La importància de la sortida en línia de la col·lecció respon a la voluntat del MUHBA d’oferir una major transparència en la seva gestió, tot facilitant l’accés del ciutadà a les col·leccions que custodia i donant-les a conèixer a un públic més ampli.
Posar en línia les peces que ja es poden veure als espais del museu ha de permetre que els visitants de les exposicions puguin aprofundir en el coneixement dels objectes vistos al llarg del recorregut i alhora atraure nou públic, que vulgui veure in situ les peces presentades al web i així ampliar el saber, posant els objectes en el context històric i territorial que els pertoca. Donar visibilitat a la part de les col·leccions en reserva respon a aquests mateixos objectius i, a més, presenta dues funcionalitats afegides. D’una banda permet fer accessibles peces que, per limitacions físiques diverses, no poden ser exhibides a l’espai expositiu, i complementar així el relat històric que s’ofereix als espais físics. De l’altra, facilita a la ciutadania un coneixement més acurat de les dimensions i l’heterogeneïtat de la col·lecció. El fet de mostrar-ne aquesta diversitat, més enllà dels objectes d’origen arqueològic i objectes singulars, ha d’ajudar a transmetre la idea de com els elements quotidians enriqueixen el fons del museu, especialment la col·lecció contemporània. S’ha de convertir així en una eina en pro de la participació, que encoratgi la donació d’objectes que, pel fet de no veure’s habitualment exposats, podrien semblar erròniament mancats d’interès. Aquest instrument ha de ser també una eina de formació i de recerca. L’exportabilitat dels continguts en format PDF ha de facilitar la creació de recursos i documents per a l’educació i la docència, camps prioritaris en les línies estratègiques del museu.
Entrar a formar part d’eines de cerca com Europeana pot fer que la difusió de la col·lecció esdevingui més global i arribi tant al públic general com a estudiosos i especialistes, i així es generin més possibilitats de treballs de recerca conjunta amb centres d’investigació i universitats. Ampliar i aprofundir en el coneixement i la documentació de la collecció ens durà a preservar el millor possible el patrimoni que protegim per a les generacions futures.
Les fitxes de les peces que es mostraran inclouran la bibliografia específica on surten publicades i les exposicions en què han participat. A més, si la peça és de procedència arqueològica, també es visualitzarà la intervenció a la qual correspon i el seu codi, per tal que la persona que estigui interessada pugui cercar més informació de l’excavació per mitjà de la Carta Arqueològica de Barcelona: http://cartaarqueologica.bcn.cat/.
La sortida en línia de la col·lecció del MUHBA és un projecte en creixement continu al qual s’aniran incorporant les peces que es presentin en exposicions temporals, sèries temàtiques o elements singulars destacats. En un futur es planteja la seva integració en altres eines digitals del museu, com els apartats web dels diferents espais patrimonials o la Carta Històrica. A poc a poc, cal avançar vers un coneixement més interconnectat i accessible.
Daniel Alcubierre i Núria Miró
MUHBA