Jornades i seminaris 2016
Cicle de conferències d’història urbana de la ciència 'La ciutat dels prodigis científics (1888-1929)'
L’arquitectura, l’art, la qüestió social o el creixement demogràfic i urbà en les quatre dècades que transcorren entre les dues exposicions universals de 1888 i 1929 han estat objecte de nombroses recerques històriques. En canvi, el paper crucial de la ciència, la tecnologia i la medicina ens resulta encara força desconegut.
Jornada ‘Paisatges urbans emergents. Can Ricart i altres espais patrimonials de l’Eix Pere IV’
Barcelona, com la resta de ciutats euromediterrànies, experimenta un canvi profund que va molt més enllà de la crisi econòmica actual. A més de portar a terme una revisió profunda dels models econòmics i de gestió, cal trobar noves estratègies.
Jornades 'Weltliteratur i literatura comparada. Perspectiva des d’Europa'
En aquest Simposi Internacional, des de la perspectiva que poden oferir una literatura com la catalana i una ciutat com Barcelona, es debatrà la dimensió europea del Weltliteratur, tot ajudant a pensar Europa i les seves literatures.
Seminari ‘El camp literari a Barcelona, 1924-1975’
Barcelona, com les grans capitals culturals d’Europa, ha acollit tradicionalment múltiples i sòlides iniciatives en l’àmbit de l’edició gràcies a les quals avui encara podem parlar de l’existència d’un veritable espai públic a la ciutat. Però un autèntic espai de debat intel·lectual necessita producció i distribució de textos.
Seminari ‘La casa Gralla, del renaixement al segle XX. Arquitectura i distinció social‘
El seminari abordarà l’arribada i l’impacte dels corrents renaixentistes a l’arquitectura de Barcelona, ciutat amb un gran afecte de les seves élits per la tradició gòtica, i el cas específic de la casa Gralla, el més gran edifici privat que féu seus els codis formals del Renaixement, així com la consideració del Renaixement i del valor monument