Creixement, desfeta i postguerra
UN JACIMENT ÚNIC
Contemplar el jaciment de l’Antic Mercat del Born és fer una aproximació a la vida quotidiana de la Barcelona de finals del segle XVII i principis del XVIII, i és trepitjar els carrers de la ciutat que va resistir el setge de les tropes de Felip V fins la capitulació de l’11 de setembre de 1714.
Aquest és un espai arqueològic únic i excepcional: per dimensions, per l’estat de conservació, per la seqüència històrica que presenta i perquè la documentació històrica ha permès posar nom a les famílies que hi vivien.
CONTEXT HISTÒRIC
A partir de les restes arqueològiques excavades al voltant i a l’interior de l’antic mercat del Born es pot recórrer la història de Barcelona des d’època romana fins a inicis del segle XVIII, quan la vida en aquesta part de la ciutat va quedar interrompuda de forma sobtada pel desenllaç de la Guerra de Successió.
-
Els carrers
A l’interior del jaciment del Born tenim una part dels 42 carrers destruïts per la construcció de la Ciutadella i la seva esplanada de seguretat, concretament es documenten trams de fins a nou vials diferents.
-
Les cases i tallers
Al jaciment del Born es poden observar les restes de 60 cases distribuïdes en 11 illes diferents. Algunes d’aquestes illes només es troben de forma parcial, ja que s’estenien fora dels límits de l’antic mercat.
-
Els sectors del jaciment
En el jaciment existeixen tres parts molt diferenciades que representen perfectament la complexitat de la trama urbana i social del barri de la Ribera des del segle XIII al segle XVIII.
-
El Rec Comtal
El Rec Comtal és una de les peces claus del jaciment, ja que marca l’urbanisme de la meitat oest i és vital per al desenvolupament de les activitats artesanals documentades en aquest punt del barri de la Ribera.
INTERVENCIONS ARQUEOLÒGIQUES
Quan parlem del jaciment del Born, sovint pensem en els 8.000 m2 de trama urbana aturada en el temps que es localitza en el subsòl de l’antic mercat, però des d’un punt de vista arqueològic, el jaciment englobaria tota l’àrea enderrocada per la construcció de la Ciutadella i de l’esplanada, en total més de 295.705 m2.
Malgrat l’extensió i espectacularitat del que avui es pot veure, el jaciment del Born és un jaciment que no s’ha esgotat ni en superfície ni en fondària ni en investigació. El programa ArqueoBorn planteja diverses branques de recerca en aquest sentit.