L'antiga Barcino2
Per conèixer el patrimoni que queda d'època romana a Barcelona, pots consultar les webs dels nostres espais d'aquells temps: el Temple d'August, La Porta de Mar i les Termes Portuàries, La Via Sepulcral Romana, la Domus Avinyó i la Domus de Sant Honorat. A més a més, aquí trobaràs un itinerari per l'antiga Barcino romana.
Pots observar el desenvolupament urbà de l'antiga colònia romana en els anys 10 a.C. o en els 200 i 260 d.C.
La nostra col·lecció de peces romanes la pots trobar aquí. Entre aquestes, destaquen la placa de la colònia de Barcino del segle II, un bust de dona del segle II, un fragment de pintura mural que representa un genet del segle IV, un vas corinti del segle II, un àmfora de vi del segle I, un anell d'or del segle IV, un capitell de gres del segle I, un conjunt funerari del segle I i una moneda d'or del segle IV.
Per introduir-te a l'antiga Barcino et pot servir la Guia d'Història Urbana Barcino / BCN. Un coneixement més detallat del fòrum romà des d'una perspectiva arqueològica el pots trobar aquí. I un sobre el castellum de Barcino, aquí. Sobre les escultures de Barcino, tenim aquesta publicació. I sobre la muralla de Barcino, tenim aquest text i aquest llibre, del qual tenim enregistrada la seva presentació.
Si vols saber quins i com eren els habitants de Barcino, pots mirar aquesta Diàleg d'Història Urbana i Patrimoni de la Isabel Rodà. I per aprendre com era l'antiga Barcino, també pots visionar les xerrades del Seminari Barcino i l'alt imperi romà, part I i part II.
Per conèixer l'habitatge en època romana i la nostra Domus Avinyó, pots entrar en aquest vídeo. Una anàlisi de l'arquitectura domèstica de Barcino el tens aquí. I una dels seus balnea, es pot trobar aquí.
Si vols aprofundir en la moda i el luxe en l'època romana, no et perdis les següents xerrades. Per saber més de la dimensió estètica en època romana, pots anar al Diàleg d'Història Urbana i Patrimoni Els togats i els vestits de Barcino: llenguatge iconogràfic i distinció social, impartit per la Montserrat Claveria. En una línea semblant, també disposem del Diàleg d'Història Urbana i Patrimoni Substitutivos o productos de lujo. Imitaciones de piedras en vidrio en Barcino y la Hispania romana, impartit per Miguel Cisneros.
Per endinsar-te en la cultura romana dels morts, pots anar al vídeo de la Via Sepulcral Romana o al Diàleg d'Història Urbana i Patrimoni Troballes arqueològiques al Mercat de Sant Antoni: la via Augusta i la necròpolis romana. Un estudi de les Necròpolis de les Drassanes Reials de Barcelona el trobaràs aquí.