La programació ‘de proximitat’ a la seu del museu al Park Güell
Vespres musicals al Park Güell, juliol de 2014 ©Autor: Mònica Martínez
Des que l’octubre del 2013 s’instaurà el nou sistema de gestió del Park Güell, que comporta el tancament de la zona monumental durant el dia, el MUHBA, amb la col·laboració de B:SM, ha organitzat tot un seguit d’activitats gratuïtes amb la voluntat que els ciutadans de Barcelona poguessin fer més seu el parc.
Des del final de gener del 2014 i fins al final de març del 2015, dins el registre Gaudir més Bcn, gairebé cada dissabte es va oferir gratuïtament un itinerari guiat: La primera balconada de Barcelona. La ciutat vista des dels Tres Turons. La ruta mostrava el creixement de la ciutat i s’iniciava al turó de la Rovira, travessava el Park Güell cap a la font de Sant Salvador d’Horta, i acabava al pont de Vallcarca; 575 persones van seguir aquest itinerari guiat.
També des del 2014 el MUHBA va obrir la Casa del Guarda durant la celebració de la Nit dels Museus. El 2014 es va oferir un espectacle nocturn similar a les celebracions que es feien al Park Güell a principi del segle XX. Amb el títol Alè. Música, dansa i literatura a la Barcelona dels anys 20, els assistents, 248 ciutadans, van poder gaudir de les peces de joventut per a piano de Manel Blancafort, interpretades per Blanca Soler i acompanyades per Marc Egea amb la viola de roda i el taragot. El cos de dansa de l’esbart d’Arenys de Munt, dirigit per Carles Marpons, va il·lustrar les peces musicals, i l’actriu Gemma Sangerman va donar veu als literats que han escrit sobre aquest indret: Rusiñol, Rodoreda i Carner.
Les portes obertes a la Casa del Guarda organitzades la mateixa nit, de dos quarts de deu a la una de la matinada, van congregar 351 persones. La Nit dels Museus del 2015, a la visita a la Casa del Guarda, per la qual van passar 432 persones, s’hi va afegir un itinerari guiat, Gaudí Insòlit, que explicava la urbanització del parc. L’estiu del 2014 es van celebrar els Vespres musicals al Park Güell.
Tots els divendres del mes de juliol cantants, músics i rapsodes van interpretar obres de la literatura catalana que tenien com a tema principal la ciutat de Barcelona: Vinyoli, Verdaguer, Espriu, Maragall i d’altres, interpretats per Gemma Sangerman, Oriol Romaní, Xavi Múrcia, Dídac Rocher i Alfons Encinas. Els espectacles els van seguir 587 persones.
La proposta de l’estiu del 2015, en canvi, a més de visites comentades a la Casa del Guarda, que van seguir 156 persones, va consistir a oferir dos itineraris guiats el mes de juliol: Barcelona 1902. La urbanització de la muntanya pelada i La conquesta dels Turons, que van ser seguits per 139 persones.
A la primavera, tant l’any 2014 com el 2015, es va portar a terme una activitat adreçada a les escoles bressol de Gràcia, “Trencadís de sons i colors”, amb la col·laboració del Districte, Agenda 21 i B:SM. Va portar al Park Güell 486 infants d’1 i 2 anys i els seus acompanyants, en una activitat que es treballava primer a l’aula i que després recorria el parc de la mà d’un grup de músics i d’una ballarina.
Els mesos de febrer i març del 2015 es va fer la primera sèrie de conferències emmarcades dins el títol de Vespres al Park Güell, amb una xerrada sobre la restauració de la Casa del Guarda, a càrrec d’Anna Ribas i Carme Hosta, i una altra d’Albert Cuchí sobre l’aigua al Park Güell, amb l’assistència de 48 persones. Els mesos de novembre i desembre tindran lloc dues conferències més. En la primera es presentarà el nou itinerari Balconada/BCN recollit en la Guia d’Història Urbana núm. 18 del MUHBA, a càrrec de Jordi Ramos i Joan Roca, mentre que la segona tractarà de la cultura i el lleure al Park Güell al llarg del temps i anirà a càrrec de Mireia Freixa i Mar Léniz.
Fins a la tardor de 2015 gairebé 3.000 barcelonins han pogut gaudir d’alguna de les activitats gratuïtes que s’han organitzat al Park Güell i es calcula que a final d’any en seran encara uns quants més.
Teresa Macià BigorraMUHBA