Els sons de la Barcelona noucentista
La música, en totes les seves formes d’expressió, és una part indestriable de la història d’una ciutat. La creació, l’activitat, la vivència i el grau de penetració social aporten elements intangibles però altament valuosos per comprendre la idiosincràsia d’una comunitat, i són un retrat formidable del batec artístic i social d’una urbs. Barcelona ha estat un territori especialment fèrtil i receptiu a la música, i ha generat un univers sonor d’espais, ambients i iniciatives que contribueix fortament al relat de la seva història.
El MUHBA vol reivindicar amb fermesa aquest paper de la vida musical en el seu discurs històric, i enguany ho ha fet a través del cicle de concerts 30 Minuts de Música al Museu, coproduït amb la Fundació Mas i Mas, que ha omplert de música l’avantcambra del Tinell durant tot el mes d’agost. S’hi han pogut escoltar trenta-tres propostes concertístiques de cambra d’alt nivell que ens han transportat als ambients musicals de la Barcelona de les primeres dècades del segle passat.
En aquest cicle, el MUHBA ha volgut recordar i homenatjar l’associació Música da Camera, una de les entitats musicals més potents i fructíferes d’aquella època, nascuda ara fa cent anys justos, i que va ser la principal instigadora de l’activitat musical a la ciutat durant més de vint anys.
Música da Camera va ser una entitat de caràcter transversal, impulsada per una generació de joves noucentistes moderna, activa i entusiasta, amb el suport de personatges de tots els àmbits de la societat catalana, que pretenia transcendir l’activitat musical i eixamplar-se a l’àmbit cultural i cívic, amb voluntat europeista i cosmopolita, però sense oblidar el patrimoni, els intèrprets i els creadors autòctons.
Da Camera no només va organitzar de forma regular concerts i recitals d’altíssima qualitat, sinó que també va obrir les portes a nous repertoris, va portar grans compositors europeus a la ciutat, va renovar el concepte de concert, va generar públic nou i nous hàbits, i va ser un autèntic motor de la vida musical i cultural durant més de dues dècades. Rigor, treball i feina ben feta són trets característics de la seva labor, i li van donar un enorme prestigi davant del sector, entre la societat i també a escala internacional. Música da Camera és un exemple formidable de projecte musical sorgit de la iniciativa privada i de la conjunció de forces creatives en l’art, la cultura i la societat d’aquella Barcelona en plena efervescència, i la seva activitat és fonamental per entendre la renovació i la penetració social de la música a Catalunya.
Tots els concerts del cicle han tingut un vincle directe amb les propostes de Música da Camera, recordant obres concretes i paradigmàtiques, concerts emblemàtics, repertoris, formats, actuacions destacades o estrenes memorables. Vuit dels concerts van tenir conferències prèvies a càrrec de musicòlegs i especialistes que van contextualitzar magníficament la labor d’aquella entitat.
Alhora, la publicació del Llibret de Sala núm. 13, Música, Noucentisme, Barcelona, aporta una visió global i alhora detallada i minuciosa d’aquell fenomen, cabdal per comprendre la història recent de la nostra ciutat.
Xavier Chavarria
Musicòleg i director artístic de 30
Minuts de Música al Museu