Ceràmica importada al jaciment del Call de Barcelona
Les excavacions arqueològiques portades a terme a Barcelona en els darrers anys han posat de manifest un seguit de ceràmiques importades força interessants que es localitzen als registres medievals i moderns de la ciutat. Barcelona, com a port comercial, va ser un indret privilegiat per a la transferència de productes ceràmics i un punt de trobada de mercaders al llarg dels segles. A l’edat mitjana arribaven a la ciutat ceràmiques de tots els punts de la Mediterrània, a través de les rutes del comerç de l’època. Benjamí de Tudela, que visita Barcelona l’any 1166, la descriu com una ciutat on “acudeixen comerciants de tot arreu: de Grècia, Pisa, Gènova, Sicília, Alexandria d’Egipte, Terra Santa, Àfrica i tots els seus voltants”. Els segles XIII-XIV, els contactes amb Síria i Egipte, on hi havia nombrosos consolats en funcionament, van comportar la importació de ceràmiques orientals.
La majoria de les peces orientals localitzades a Barcelona corresponen a albarels, fet que és majoritàriament comú en aquest tipus de troballes. S’ha interpretat com el resultat del comerç d’espècies destinades als apotecaris, comerç en el què l’albarel tenia la funció d’embalatge. A més dels albarels, també es documenten les safes, una mena de safates amb un peu anular, com la peça aquí presentada. Aquesta safa va ser trobada a les excavacions del carrer de Sant Honorat l’any 2003 i procedeix, segurament, d’Egipte. La part conservada presenta un motiu central: una au, possiblement un paó representat de perfil que ocupa tot el camp decoratiu conservat. Només s’observa el cos, en el qual es dibuixen les plomes de l’ala, el coll i la part superior de les potes. L’au està envoltada d’elements vegetals entre els quals destaca una flor. La decoració exterior és molt senzilla: línies paral·leles tancades per un cercle. Es coneixen peces amb una decoració semblant procedents del Fustat (Egipte), avui conservades a la col·lecció Al-Sabash del Kuwait National Museum.
A les excavacions del Call de Barcelona, la ceràmica importada procedent d’Orient, Egipte, Alàndalus o el nord d’Àfrica té una presència molt significativa. Aquest fet mostra les relacions comercials de l’època, però també el poder adquisitiu dels habitants del Call, ja que aquestes peces són de caire luxós i juguen un paper de representació en prestigiar els seus propietaris, ja que alguns membres de la comunitat jueva van formar part de les elits mercantils de Barcelona. La peça, junt amb altres també de procedència oriental, es pot veure a l’exposició Salomó ben Adret de Barcelona 1235-1310. El triomf d’una ortodòxia, del Centre del Call del MUHBA.
Julia Beltrán de Heredia
MUHBA
ATAIFOR
Material i tècnica: Ceràmica pintada en blau sobre vernís blanc sota coberta vidriada transparent
Dimensions: Alçada conservada: 7,8 cm. Diàmetre del peu: 5,8 cm
Procedència: Excavació del carrer Sant Honorat, any 2003
Número d’inventari: 28562
Bibliografia: J. BELTRÁN DE HEREDIA, N. MIRÓ “Importacions orientals i imitacions locals a ‘la façon’ de Ligúria: noves troballes ceràmiques a la ciutat de Barcelona”, Arqueologia Medieval 4/5, 2008-2009, p.100-11