Exposició sobre els barris de barraques de Barcelona
El Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona presentarà a la Casa Padellàs una exposició sobre els barris de barraques de Barcelona, fruit de la recerca portada a terme per l’equip d’estudi Barraques de Barcelona – Pas a Pas. Aquest equip està format per: Mercè Tatjer Mir, catedràtica de Didàctica de les Ciències Socials de la UB; Cristina Larrea, professora d’Antropologia Social de la UB; Óscar Casasayas, llicenciat en història; Pili Díaz, llicenciada en antropologia; Max Díaz-Molinaro, llicenciat en història; Flora Muñoz, llicenciada en antropologia i en sociologia; Xavi Camino, llicenciat en antropologia, i Eva Cerveto, llicenciada en antropologia.
L’exposició vol explicar com els barris de barraques de la ciutat de Barcelona han contribuït a la construcció d’un nou paisatge urbà i a forjar el tarannà de la seva gent, al mateix temps que la seva població lluitava per accedir a la plena ciutadania.
El discurs expositiu anirà acompanyat d’una publicació en format de llibre, el qual contindrà les idees centrals plantejades en l’exposició. Aquestes idees tenen l’objectiu d’emmarcar-se dins del debat central sobre els barris de barraques en el procés de construcció de la ciutat.
La mostra explica com la construcció de barraques a la ciutat ja era present a finals del segle XIX com un fenomen social producte dels problemes d’habitatge, de l’augment sobtat de la població i de la manca de planificació urbana. Explicita, igualment, el que succeeix a Barcelona, una ciutat en procés de construcció, durant les primeres dècades del segle XX, quan es produeix una arribada massiva de persones a la recerca de feina. Per altra banda, l’exposició mostra la morfologia i les dimensions d’alguns dels barris de barraques més representatius, com gran part dels nous pobladors hi arriben a través de xarxes familiars, com aquest context esdevé un tipus de vida en comunitat i com els poders públics aborden el fenomen segons el moment.
L’equip de comissaris dóna un caràcter important a la manera de fer ciutat per part dels protagonistes que van contribuir al creixement d’aquesta; a les barraques i als seus habitants, que són part substancial de la ciutat en creixement, i també als nous barris, generadors de nous veïnats i de relacions comunitàries. Es tracta d’un procés complex que, de vegades, esdevindrà un banc de proves del futur moviment veïnal de les acaballes de la dictadura i que dóna raó de les estratègies i dels afers quotidians dels barraquistes en la lluita per constituir-se en ciutadans de ple dret.
Servei d’Exposicions de l’MHCB