Caixa de fitxes per al joc del “tresillo”
Aquesta caixa amb les fitxes per dur els comptes del joc del tresillo va ser donada al Museu pel dibuixant, escriptor i músic Apel·les Mestres (1854-1936), que la rebé per transmissió familiar del seu pare, l’arquitecte Josep Oriol Mestres i Esplugas, el qual l’havia rebuda igualment del seu pare.
L’interior de la caixa conté quatre petites capses amb les respectives fitxes de colors diferents, i a la tapa de cada una un comptador per fer el seguiment de la puntuació dels jugadors. Tant la caixa exterior com les quatre interiors són de fusta policromada decorada amb plata envernissada amb una cola groguenca que imita l’or, d’estil neoclàssic i decorades amb els mateixos motius ornamentals.
La caixa fou portada des de Madrid a Barcelona per a l’esbarjo de Carles IV i la seva família durant la visita que van fer a la ciutat, entre l’11 de setembre i el 8 de novembre de 1802, amb motiu de la doble boda del príncep d’Astúries, Ferran, amb la princesa de Nàpols, Maria Antònia, i el príncep reial de Nàpols, Francesc Genar, amb la infanta d’Espanya Maria Isabel.
En aquell moment és probable que aquesta caixa fos una novetat, si tenim en compte que la majoria dels autors situen l’origen del joc del tresillo al segle XVIII, cap a 1780-90. Primer va ser conegut amb el nom de “rocambor”, més tard com a “mediator”, després “tresillo de voltereta” i finalment “tresillo”.
Com el seu nom indica, aquest joc de cartes espanyoles es juga entre tres, si bé per fer el joc més descansat i còmode s’acostuma a jugar amb quatre; en aquest cas, el que reparteix la baralla es queda sense jugar però participa també de les contingències del joc i guanya o perd com els altres tres. Entre els quatre jugadors es reparteixen unes fitxes que representen un nombre determinat de punts, cosa que permet una major facilitat per al cobrament i pagament de les jugades, en comptes d’utilitzar diners.
El museu conserva una baralla de naips (MHCB 318), també procedent de la col·lecció d’Apel·les Mestres, que tradicionalment es deia era la utilitzada per la família reial per jugar amb aquest joc de tresillo. Es tracta d’uns naips calcografiats i acolorits a mà fets a Barcelona per uns dels fabricants més importants, els Macià, actius des de mitjan segle XVIII fins a la meitat del XIX.
Caixa de fitxes per al joc del ” tresillo”
Època: inicis s. XIX
Material: fusta
Dimensions: 15 x 19 x 4,3 cm
Núm. d’inventari: MHCB 317