De la Barcinona visigoda a la Barcelona medieval2
Per saber quines són les peces de la nostra col·lecció de l'Antiguitat Tardana pots anar aquí. I per conèixer les d'època medieval pots fer-ho aquí. Per veure l'evolució històrica de la ciutat de Barcelona des d'una perspectiva cartogràfica pots utilizar la Carta Històrica de Barcelona i observar, per exemple, com era en els anys 550, 1000 i 1250.
Per conèixer millor la Barcelona d'època visigoda, pots consultar el Llibret de sala on consten els textos i imatges de l'exposició permanent del museu a MUHBA Plaça del Rei sobre aquesta etapa històrica. I per aprendre el context històrica de l'època pots visionar el vídeo Occident a l'Antiguitat tardana.
Respecte la transformació de l'antiga Barcelona amb l'arribada del cristianisme, pots llegir L'aula basilical i el baptisteri, una nova visió de la ciutat tardoantiga. També pots visionat el video sobre la sala de recepció del bisbe, que forma part de l'exposició permanent de l'espai MUHBA Plaça del Rei.
Per conèixer l'evolució de Barcino de colònia romana a seu règia visigoda, medina islàmica i ciutat comtal pots llegir aquest estudi de la Julia Beltrán de Heredia.
Per poder aprofundir en la Barcelona en el tombant de l'any mil, pots veure el vídeo del Diàleg d'Història Urbana i Patrimoni Barcelona, abans i després de la razzia d’Almansur’.
Per aprendre com Barcelona va esdevenir una ciutat important en època medieval, us recomanem el llibret de sala de l'exposició temporal Barcelona, capital mediterrània. En aquest mateix context, pot interessar el Diàleg d'Història Urbana i Patrimoni Barcelona 985-1317. La construcció d’un empori i d’una capital Mediterrània Occidental, impartit per l'Antoni Riera. Aquesta vessant marítima també s'explora a les Jornades Barcelona i la conquesta de Nàpols. A més a més, el port medieval de Barcelona ha estat analitzat des d'una perspectiva arqueològica aquí. Finalment, en aquest llibret de sala podeu endinsar-vos en la cartografia medieval catalana.
Un apropament a la Barcelona medieval des d'una perspectiva econòmica el podeu trobar al Seminari Barcelona en crisi? La ciutat al segle XV o, també, als Diàlegs d'Història Urbana i Patrimoni Les barcelonines i la revolució financera del segle XIV, impartit per Pere Ortí, o Esclavitud i llibertat a la Barcelona de la baixa edat mitjana, des de la crisi de 1380 fins a la guerra del segle XV, impartit per Antoni Albacete. Un punt de vista complementari interessant el trobareu en el Diàleg d'Història Urbana i Patrimoni La pau, les sagreres i els nous nuclis de poblament al pla de Barcelona, segles XI-XIII.
Per aprofundir en la vessant hospitalària de la Barcelona tardomedieval i moderna són de gran interés les Jornades Barcelona hospitalària. Un apropament a la Pesta Negra des d'una perspectiva arqueològica s'ha realitzat a El primer testimoni arqueològic de la Pesta Negra a Barcelona: la fossa comuna de la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor.
Per comprendre la història de Barcelona des de la perspectiva dels jueus, podeu visitar l'espai patrimonial MUHBA El Call o llegir el Llibret de Sala de la seva exposició permanent, que porta el títol de Els jueus a la Barcelona medieval. En aquest mateix context, també podeu consultar el llibret de sala de l'exposició temporal Salomó ben Adret. El triomf d'una ortodòxia o, també, d'Hagadàs Barcelona.L'esplendor jueva del gòtic català. D'aquesta mateixa exposició temporal podeu realitzar el seu tour virtual. La Guia d'Història Urbana Call / Bcn dona compte de l'empremta jueva a la ciutat de Barcelona. Finalment, dos vídeos ens apropen a la història dels jueus a la ciutat: el Call de Barcelona i el Sopar de Pasqua.
Per conèixer la història del Palau Reial Major, pot visitar el nostre espai patrimonial a MUHBA Plaça del Rei, amb espais ben cokneguts com el Saló del Tinell, o podeu escoltar el Diàleg d'Història Urbana i Patrimoni El Palau Reial Major de Barcelona: els grans interrogants, impartit per Ramon Pujades, o veure el vídeo El Palau Reial Major de Barcelona (segles XI-XIV). Per aprofundir-hi més, pots visionar els videos del Seminari el Palau Reial Major, part I i part II. Unes guies d'història urbana de l'arquitectura medieval les podeu trobar a Romànic / BCN i Gòtic / BCN.