Cooperació Barcelona – L’Havana (Cuba): Ponts Culturals
Les ciutats de Barcelona i l’Havana tenen un vincle especial a molts nivells i en diferents àmbits que des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha vehiculat a través dels successius acords de cooperació internacional des de 1993, impulsats i gestionats per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional.
Durant els últims quatre anys Barcelona i l’Oficina de l’Historiador de la Ciutat de l’Havana (OHCH) han compartit espais d’intercanvi de coneixement i implantació de polítiques públiques locals de planificació urbana, d’estratègies per a la rehabilitació, així com la preservació i gestió del patrimoni cultural des de la perspectiva de l’economia sostenible i socialment equitativa.
Una de les línies de treball recent a destacar és el projecte Ponts Culturals: Desenvolupament de la proposta museogràfica de la sala d’arquitectura i urbanisme del Palacio Segundo Cabo, que s’ha realitza de la mà del MUHBA (Museu de Història de Barcelona).
L’aliança MUHBA-OHCH, i el intens treball de l’equip tècnic a banda i banda de l’Atlàntic, ha permès aconseguir fites d’interès per ambdues ciutats que de cap manera hauria estat possibles si no s’hagués donat aquesta col·laboració mútua. El MUHBA ha acompanyat la conceptualització de la museologització del Palacio del Segundo Cabo: Centro para la interpretación de las relaciones culturales Cuba-Europa. També ha co-creat, junt amb l’OHCH, el documental ‘L’Havana i Barcelona. Història de dues ciutats, 1779-1936’ i la guia urbana sobre el modernisme a l’Havana, transferint així el model de mostrar la història de la ciutat que té Barcelona.
El projecte tècnic de cooperació internacional i la documentació històrica revelada a l’Havana i a Barcelona durant la investigació, utilitzada o valorada per formar part d’aquest productes culturals, estan ara a l’abast de la ciutadania gràcies a la cooperació entre el departament de projectes del MUHBA, el Servei de Documentació i Accés al Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona i l’OHCH que han treballat en un projecte de comunicació digital.
Donat que la implantació es fa simultàniament a L’Havana i a Barcelona, es va acordar la utilització d’un programari madur, testat, lliure i versàtil i es va escollir DSpace que és el programari que s’utilitza en el repositori institucional de l’Ajuntament de Barcelona, anomenat BCNROC, el qual està gestionat pel Servei de Documentació i Accés al Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona.
Els documents procedents dels diversos arxius es van incorporant, fase a fase, amb el suport del SEDAC, del MUHBA i de l’OHCH a la comunitat de BCNROC Col·leccions Especials. Aquests serveis bibliotecaris han fet una tasca detallada de tractament documental de cada un d’aquests materials incloent el vídeo nuclear de la col·lecció.
Tot el fons s’ha descrit en format Dublin Core qualificat, i ha estat indexats en català, castellà i anglès per tal que sigui cercable en multiidioma, tenint present una audiència mundial. Per facilitar una adequada reutilització, s’han fet servir les llicències Creative Commons que descriuen les condicions d’ús de cada un dels items. Gràcies a aquesta iniciativa, tots els components del documental s’han posat a disposició del públic universal seguint el model Open Access, per potenciar l’accés lliure i gratuït a aquest coneixement fruït de la cooperació internacional de l’Ajuntament de Barcelona amb l’OHCH.