Arxiu general del MUHBA
L’Arxiu general del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) és el fruit d’un llarg projecte de descripció i normalització iniciat l’any 2021 que ha mobilitzat totes les seccions del museu per tal de recopilar, organitzar i descriure els materials i documents generats al llarg de la història de la institució.
El projecte es presenta coincidint amb l’aniversari dels 80 anys del museu i respon al doble objectiu de preservar la història de la institució i promoure i facilitar la recerca.
>> Què es pot trobar a l’Arxiu general del MUHBA?
A l’Arxiu es poden trobar recursos tant digitals com físics sobre la història de Barcelona, el seu patrimoni arqueològic i monumental i aspectes de gestió museològica i cultural. Destaca tota la informació sobre Barcino i l’antiguitat tardana de la ciutat, el call jueu i el conjunt monumental de Plaça del Rei, temes que s’han treballat amb intensitat al llarg dels 80 anys del MUHBA.
A més, també s’hi recull tota la documentació de les col·leccions del museu, dels espais patrimonials que gestiona, i de cadascuna de les àrees de treball i de coneixement de la institució, des de la direcció fins les àrees de recerca, exposicions i publicacions, entre d’altres, així com la seva projecció internacional.
Alguns dels fons reunits són d’especial significació, com l’Arxiu arqueològic, construït a partir dels béns exhumats a les excavacions arqueològiques de Barcelona i que esdevé per aquesta raó un recurs privilegiat per a l’activitat i la investigació arqueològiques.
Altres arxius consultables són l’Arxiu Padellàs, amb documentació històrica de la família propietària de l’edifici on actualment es troba la seu principal del museu. I l’Arxiu Verdaguer, que conté multitud de fotografies, a més de la documentació de l’antic museu Verdaguer.
>> Consulta l’Arxiu general del MUHBA
Per tal de facilitar la consulta, es publica en línia un "Llistat esquemàtic amb els diferents registres disponibles" [actualitzant], on s’indica la URL de consulta o les condicions o limitacions d’accés en cada cas.
Per consultar registres amb accés restringit cal posar-se en contacte amb museuhistoria@bcn.cat i indicar el registre objecte d’interès, la finalitat de la consulta i les dades de contacte del sol·licitant (nom i correu electrònic).
Els registres sense accés tenen limitada la seva consulta per contenir informació de caràcter personal o confidencial. Tot i això, es poden adreçar al museu consultes específiques sobre aquests registres i s’atendran de la millor manera possible.
Les consultes de documents físics i de documents amb accés restringit s’han de concertar mitjançant cita prèvia i caldrà la signatura d’un document de compromís.
Accés al Catàleg de la biblioteca