Residència per a nòmades digitals: visat i autorització

Què has de saber?

La llei espanyola defineix com a nòmada digital o teletreballador/a de caràcter internacional les persones que duen a terme una activitat laboral o professional a distància exclusivament a través de mitjans telemàtics per a empreses situades fora del territori espanyol.

Si aquest és el teu cas i disposes de titulació o d’experiència professional precisa, pots optar per sol·licitar un visat, si encara ets al teu país d’origen, o una autorització de residència, si ja et trobes vivint legalment a Espanya.

El visat o autorització són vàlids per treballar i residir a tot el territori nacional i inclouen els familiars, si compleixen les condicions d’edat previstes en la normativa laboral.

MOLT IMPORTANT

En el cas que duguis a terme una activitat laboral, només podràs treballar per a empreses situades fora del territori espanyol.

En el cas que facis una activitat professional (treballador/a per compte propi o autònom/a), podràs treballar per a una empresa ubicada a Espanya, sempre que el percentatge de la feina esmentada no sigui superior al 20 % del total de la teva activitat professional.

A qui s’adreça?

Va adreçat a les persones amb ciutadania extracomunitària que vulguin residir a Espanya per desenvolupar una activitat laboral o professional fent servir únicament mitjans i sistemes informàtics, telemàtics i de telecomunicació.

Quina és la teva situació actual?

En funció d’on et trobis en el moment de la sol·licitud (fora d’Espanya o a Espanya legalment), el permís que has de sol·licitar per poder teletreballar des d’Espanya varia.

Si ets fora d’Espanya, hauràs de sol·licitar el visat per a teletreball de caràcter internacional.

Si ets legalment a Espanya, hauràs de sol·licitar l’autorització de residència per a teletreballadors de caràcter internacional.

Quins requisits s’han de complir?

Tant el visat com l’autorització la sol·licita directament el nòmada digital, és a dir, la persona teletreballadora o professional que vol teletreballar des d’Espanya. No obstant això, cal complir certs requisits relatius a la persona i també a l’empresa per a la qual l’esmentada persona treballa o presta els seus serveis.

Requisits de la persona teletreballadora

  • No estar irregularment en territori espanyol.
  • Tenir més de 18 anys.
  • No tenir antecedents penals a Espanya ni als països en què s’hagi residit durant els cinc anys anteriors a la sol·licitud.
  • No tenir prohibida l’entrada a Espanya ni figurar com a rebutjable a l’espai territorial de països amb els quals Espanya hagi signat un conveni en aquest sentit.
  • Disposar de títol de graduat o postgraduat d'univesitats, formació professional i escoles de negocis de prestigi reconegut. Si no es disposa de la titulació esmentada, caldrà acreditar una experiènci professional mínima de tres anys.
  • Disposar d'una assegurança de malaltia pública o privada concertada amb una entitat asseguradora autoritzada a operar a Espanya (caldrà en cas que no hi hagi conveni bilateral amb el país d’origen i, per tant, calgui donar-se d’alta a la Seguretat Social espanyola).
  • Abonar la taxa per tramitar el visat o per a l’autorització.
  • Tenir recursos econòmics per a un mateix i per als membres de la família d’acord amb les quanties següents:
    • Titulars dels visats i autoritzacions de residència: quantitat que representi mensualment el 200% del salari mínim interprofessional espanyol (actualment, per a l’any 2024, el salari mínim interprofessional se situa en 1.134 euros mensuals en 14 pagues i 1.323 euros mensuals si es prorrategen en 12 pagues).
    • Unitats familiars que incloguin, comptant la persona titular i la persona reagrupada, almenys el 75% del salari mínim interprofessional. Si procedeix, es requerirà un 25% del salari mínim interprofessional per cada membre addicional a les dues persones esmentades.

Requisits de l’empresa

  • Acreditació d’activitat real i continuada durant almenys un any de l’empresa estrangera o grup d’empreses amb les quals la persona treballadora manté una relació laboral o professional.
  • Autorització, per part de l’empresa, sobre la possibilitat del desenvolupament de la feina en remot des d’Espanya, acreditant el perfil del lloc, termes i resta de condicions amb els quals s’exercirà l’activitat professional a distància.
  • Documentar la cobertura de la Seguretat Social, inclosa la cobertura sanitària (si escau), del treballador o treballadora, mitjançant un certificat de cobertura (en cas que hi hagi conveni amb la Seguretat Social entre Espanya i el país emissor) o acreditació de la inscripció de l’empresa a la Seguretat Social espanyola i el compromís d’alta del treballador o treballadora.

Quina és la seva vigència?

El visat té un període de validesa d’1 any, en el qual el teletreballador o teletreballadora podrà treballar des d’Espanya fins al final de la seva vigència.

En el termini de seixanta (60) dies naturals abans de l’expiració del visat, si la persona teletreballadora està interessada a continuar residint a Espanya, pot sol·licitar l’autorització de residència per a teletreballadors de caràcter internacional, sense necessitat de sol·licitar un nou visat i sense que es requereixi un període previ mínim de permanència.

L’autorització té un període de validesa de 3 anys, tret que se sol·liciti per a un període inferior.

L’autorització és renovable per períodes de 2 anys sempre que es mantinguin les condicions que van generar el dret

Em puc emportar la meva família?

.

Els teus familiars et poden acompanyar en el desplaçament, i en qualsevol moment poden sol·licitar, de manera conjunta o a posteriori, l’autorització o el visat. Aquesta condició és aplicable a:

  • Cònjuge o parella de fet

  • Fills i filles del titular, o del cònjuge o parella, menors o majors d’edat que, depenent econòmicament del titular o del seu cònjuge o parella, no hagin constituït per si mateixos una unitat familiar

  • Ascendents a càrrec en primer grau del titular o del seu cònjuge o parella

Com heu de fer el tràmit?

  • Visat: Només pots fer el tràmit de manera presencial, adreçant-te personalment a les missions diplomàtiques i oficines consulars d’Espanya en el teu país de residència. Abans d’iniciar la sol·licitud, consulta’n el funcionament específic a la missió diplomàtica o oficina consular corresponent.

  • Autorització: Si et trobes legalment a Espanya, pots fer el tràmit en línia a la seu electrònica de la Unitat de Grans Empreses i Col·lectius Estratègics (UGE-CE).

Quins passos has de seguir?

PRESENCIAL. PER SOL·LICITAR UN VISAT

Pas 1. Descarregar, emplenar i signar l’imprès de sol·licitud del visat nacional, especificant-hi el motiu del desplaçament. Si et desplaces amb els teus familiars, recorda descarregar, emplenar i signar un imprès de sol·licitud de visat nacional per a cada membre de la família i sol·licitar el visat conjuntament.

Pas 2. Sol·licita cita prèvia a la missió diplomàtica o oficina consular del teu país de residència. El visat l’has de sol·licitar en persona. Només excepcionalment, i per motius justificats, el consolat podrà permetre que la sol·licitud la presenti un representant degudament acreditat.

Pas 3. Paga la taxa associada al visat de residència per a teletreballadors de caràcter internacional. El valor de la taxa s’especifica a sota.

Pas 4. Lliura la documentació requerida per a la sol·licitud del visat directament a la missió diplomàtica o oficina consular del teu país de residència.

Pas 5. Rep o recull el visat. Una vegada validada la documentació, abonada la taxa i complerts tots els requisits que s’han esmentat, s’emetrà una resolució en relació amb la teva sol·licitud de visat de residència per a teletreballadors de caràcter internacional (nòmades digitals).

La missió diplomàtica o oficina consular et notificarà la resolució de la teva sol·licitud de visat per correu electrònic. Depenent del país en el qual estiguis, el podràs rebre directament al teu domicili o t’hauràs de desplaçar per recollir-lo personalment a la missió diplomàtica o oficina consular del teu país.

En cas que el visat s’hagi denegat, rebràs una notificació.

 

EN LÍNIA. PER SOL·LICITAR UNA AUTORITZACIÓ

Pas 1.  Emplena el formulari de sol·licitud

  • Has de descarregar i emplenar el model de sol·licitud de l'autorització MI-T. Aquest document l'hauràs d'adjuntar posteriorment a la sol·licitud. El formulari oficial està disponible únicament en castellà. Per tal d'ajudar a emplenar el formulari, s'ha traduït a diferents idiomes amb caràcter merament informatiu:
  • En cas que et desplacis en companyia de familiars, també has de descarregar, emplenar i signar el corresponent imprès per a familiars MI-F per a cada un d’ells per poder sol·licitar l’autorització conjuntament. El formulari oficial està disponible únicament en castellà. Per tal d'ajudar a emplenar el formulari, s'ha traduït a diferents idiomes amb caràcter merament informatiu:
  • Abans d’iniciar-se el període de sol·licitud, consulta i prepara la documentació que et demanaran.

Pas 2. Paga la taxa

  • Has d’abonar la taxa establerta abans de començar el procés d’alta de la sol·licitud.
  • Per poder fer el pagament de la taxa corresponent (taxa 038 del model 790), emplena els camps del formulari (indicant-hi la forma de pagament) i descarrega’l.
  • El formulari 790 taxa 038 permet el pagament en efectiu (efectuant l’ingrés en una entitat bancària a favor del Tresor Públic) o bé el càrrec en compte corrent (del qual hauràs de facilitar els números).
  • Per a això, t’hauràs d’identificar mitjançant el certificat digital FNMT-RCM, o bé, a través del sistema Cl@ve PIN o Cl@ve Permanente.

Pas 3. Fes l’alta de la sol·licitud, adjunta-hi els documents i signa-la.

  • Una vegada completat el formulari i pagada la taxa, has d’accedir al procediment “Presentació de sol·licituds d’autorització de residència de mobilitat internacional regulades per la Llei 14/2013”, de la seu electrònica de la Unitat de Grans Empreses i Col·lectius Estratègics (UGE-CE).
  • Selecciona l’opció “Alta de sol·licitud” per començar el tràmit i donar d’alta la teva sol·licitud.
  • Per a això, t’hauràs d’identificar mitjançant un certificat digital, o bé, a través del sistema Cl@ve PIN o Cl@ve Permanente. Has d’acceptar que s’executi la miniaplicació (applet) de signatura per poder continuar la sol·licitud.
  • Quan es validi la identificació, accediràs a una pàgina en què has de seleccionar el tipus de sol·licitud que vols efectuar, en aquest cas, tria la sol·licitud inicial. A la part superior hi apareixen les dades personals que has de completar (país, adreça, codi postal i telèfon).
  • A la part inferior hi apareixeran els documents obligatoris que s’hi han d’annexar (que es detallen a sota). Addicionalment, hi podràs adjuntar tots els documents complementaris que consideris oportuns.
  • Quan tot sigui correcte, marca la casella de conformitat per al tractament informàtic de les dades i prem el botó “Signar”.
  • Una vegada feta la sol·licitud, se t’informarà del teu número de registre i podràs descarregar el fitxer amb la sol·licitud signada i el justificant de recepció. Recorda que és important guardar el número per poder fer consultes futures de l’estat de la sol·licitud.

Pas 4. Rep la notificació de resolució

  • En el termini establert es resoldrà la teva autorització de residència.
  • La rebràs a través de l’adreça electrònica que hagis indicat en el moment de l’alta de la sol·licitud.

Qui pot fer la sol·licitud?

En el cas del visat, ha de ser la mateixa persona interessada. Només excepcionalment, i per motius justificats, la missió diplomàtica o oficina consular del teu país podrà permetre que la sol·licitud es presenti mitjançant representant degudament acreditat.

En el cas de l’autorització, pot presentar la sol·licitud la persona estrangera o un/a representant amb l’acreditació deguda.

Quina documentació és necessària?

MOLT IMPORTANT

Els documents han d’estar traduïts al castellà mitjançant traducció jurada i correctament legalitzats. Quan es tracti de formularis plurilingües estàndards de la UE, no cal que estiguin traduïts ni legalitzats.

La forma de legalització dependrà de si el país emissor del document és signatari o no del conveni de la Haia, de 5 d’octubre de 1961:

Si el país emissor del document públic n’és signatari, el document es reconeix quan té el segell de la postil·la de la Haia. Aquest segell s’ha de tramitar al país d’origen.

Si el país emissor del document públic no n’és signatari, aleshores el procés de legalització s’ha de fer per via diplomàtica.

Obtén més informació sobre la legalització i traducció dels documents.

DOCUMENTACIÓ PER AL VISAT I L’AUTORITZACIÓ:

  • Certificat d’antecedents penals del país o països on hagis viscut durant els últims 2 anys, per delictes previstos en l’ordenament jurídic espanyol. Addicionalment, es presentarà una declaració responsable de la inexistència d’antecedents penals dels últims cinc anys. (Això anterior no serà d’aplicació quan siguis titular d’una autorització de residència, o estada a Espanya superior a 6 mesos, i ja l’hagis aportat per obtenir l’autorització esmentada).
  • Assegurança pública o privada de malaltia concertada amb una entitat que operi a Espanya (no serà necessari en cas que no hi hagi conveni bilateral amb el país d’origen i, per tant, calgui acreditar l’alta a la Seguretat Social espanyola). No s’accepten assegurances de viatge. (Això anterior no és necessari en el cas d’alta a la Seguretat Social).
  • Títol de graduat o postgraduat d’universitats, formació professional i escoles de negocis de prestigi reconegut. Si no es disposa del títol esmentat, una carta d’experiència firmada per l’ocupador o ocupadora actual o els anteriors que provin una experiència professional mínima de 3 anys en funcions anàlogues a les del lloc que s’exercirà. En el cas de l’exercici de professions regulades, s’haurà d’acreditar l’homologació de la titulació.
  • Últimes tres nòmines amb l’empresa amb la qual el teletreballador o teletreballadora manté una relació laboral; en el cas de ser professional i no un treballador o treballadora assalariat, document anàleg o certificació de l’empresa que provi que la relació professional és superior a 3 mesos.
  • Certificació de l’empresa estrangera (per exemple, mitjançant documentació expedida pel Registre Mercantil corresponent) mitjançant la qual s’acrediti una activitat real i continuada de l’empresa o del grup d'empreses durant almenys un any.
  • En els supòsits d’una relació laboral, carta de l’empresa estrangera, autoritzant el desenvolupament de la feina en remot des d’Espanya i acreditant el perfil del lloc, sou per percebre, termes i resta de condicions en els quals s’exercirà l’activitat professional a distància.
  • Enels supòsits d’una relació professional, documentació anàloga que acrediti els termes i condicions en els quals s’exercirà l’activitat professional a distància (per exemple, a través de la carta firmada per un client, entre altres documents).
  • En els supòsits d’una relació laboral, s’haurà d’aportar el contracte de treball o oferta ferma de feina; en els supòsits d’una activitat professional, el contracte mercantil que correspongui a l’activitat que motiva l’autorització (no obstant això, es podran utilitzar altres documents anàlegs, depenent del supòsit).
  • En el cas que hi hagi un conveni amb la Seguretat Social entre Espanya i el país emissor, certificat de cobertura de la Seguretat Social, així com una declaració responsable on figuri el compromís de compliment, amb caràcter previ a l’inici de l’activitat laboral o professional, de les obligacions en matèria de seguretat social.
  • Si no hi ha conveni amb la Seguretat Social entre ESpanya i el país emissor o l’expedició resulta inviable, s’ha d’acreditar la inscripció de l’empresa estrangera en la Seguretat Social espanyola i s’ha d’adjuntar un document de compromís de l’alta del treballador o treballadora, a més de la declaració responsable abans referida.

ESPECÍFICA PER AL VISAT:

Amb caràcter general, has d’aportar l’original i la còpia de cadascun dels documents.

La documentació que es presenta a continuació és merament indicativa, com uns requisits mínims necessaris, ja que la documentació requerida pot variar en funció del teu país de residència. Cada missió diplomàtica o oficina consular podrà requerir qualsevol documentació addicional que consideri necessària per a la decisió sobre la concessió del visat. Tot i això, la documentació general i específica bàsica que has d’aportar és la següent:

  • Formulari de sol·licitud del visat nacional (de llarga durada).

  • Document d’identitat o passaport.

  • Justificant d’haver pagat la taxa.

ESPECÍFICA PER A L’AUTORITZACIÓ:

  • Formulari de sol·licitud de l’autorització signat.

  • Còpia del passaport complet o document de viatge en vigor (totes les pàgines).

  • Justificant d’haver pagat la taxa.

Quin és el termini?

El termini de resolució del visat és de 10 dies.

El termini de resolució de l’autorització és de 20 dies.

Quin és el cost?

Per al visat, la taxa és de 60 euros (amb caràcter general). El valor de la taxa pot variar depenent del país. El mètode de pagament de la taxa per al visat pot variar depenent de cada país.

Per a l’autorització, la taxa és de 73,26 euros. En alguns supòsits, està prevista una reducció o una exempció de la taxa. Tot i això, és important saber que l’import de la taxa no es retornarà en cas que es denegui la sol·licitud.

Vols saber-ne més?

Organisme responsable del tràmit

Més informació

Pots consultar el Portal d’Immigració del Govern d’Espanya (disponible únicament en castellà) i la pàgina de la Unitat de Grans Empreses i Col·lectius Estratègics (UGE-CE).

Tràmits vinculats importants

A continuació, es mostren alguns exemples de tràmits que has d’efectuar posteriorment:

AVÍS IMPORTANT

Els procediments tendeixen a canviar amb freqüència. Per tant, només és aplicable el que preveu la normativa vigent en el moment de realitzar el procediment en qüestió.