Certificat digital FNMT-RCM
Què has de saber?
Un certificat digital identifica una persona i li permet fer tota mena de tràmits a través d’internet tant amb les administracions públiques (com la presentació i liquidació d’impostos i la consulta i inscripció en el padró d’habitants) com amb entitats privades.
Amb el certificat digital es té plenes garanties jurídiques, assegurant la confidencialitat de l’enviament i que cap tercera persona no pugui accedir a la informació o modificar-la. A més d’identificar les persones, permet també signar els documents electrònics amb la mateixa validesa legal que una signatura manuscrita.
Aquí t’expliquem com s’aconsegueix el certificat digital per a persones físiques que emet la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre – Reial Casa de la Moneda (FNMT-RCM), una entitat pública adscrita al Govern d’Espanya.
Existeixen altres tipus de mecanismes d’autenticació electrònics, entre els quals, l’IdCat, que és un identificador digital emès per l’Agència Catalana de Certificació (CATCert).
MOLT IMPORTANT:
Disposar del certificat digital et permetrà estalviar-te haver d’anar personalment a diversos organismes per fer els tràmits. Per tant, es recomana obtenir el certificat un cop t’instal·lis a la ciutat.
L’adreça electrònica que apareix al certificat no es pot modificar. En el cas de voler modificar-la, s’ha de sol·licitar un nou certificat.
El certificat digital FNMT-RCM es pot demanar des del país i també si ets fora. Si tens qualsevol dubte sobre el procés d'obtenció del certificat digital des de l'estranger, hi ha disponible una guia al web de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre amb la informació corresponent. No obstant això, també et pots posar en contacte amb el Servei d'Atenció al Client a través de l'adreça de correu electrònic següent: ceres@fnmt.es.
A qui s’adreça?
S’adreça a qualsevol ciutadà o ciutadana espanyol o estranger que vulgui acreditar la seva identitat de manera segura a través d’internet.
Quins requisits s’han de complir?
Totes les persones amb ciutadania espanyola i les persones estrangeres majors d’edat o emancipades que tinguin un document nacional d’identitat (DNI) o bé un número d’identificació fiscal (NIF) o un número d’identificació d’estrangers (NIE) podran obtenir un certificat digital de la FNMT-RCM.
Quina vigència té?
El període de validesa és quatre anys normalment, depenent de l’entitat emissora.
Si el teu certificat ha estat revocat per qualsevol motiu, no es pot tornar a activar. Has de sol·licitar un nou certificat.
Com has de fer el tràmit?
Ho pots sol·licitar en qualsevol moment, tant si ets al país com si ets a l'estranger.
Si bé la sol·licitud del certificat s’inicia per mitjans telemàtics a través de la seu electrònica de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, per obtenir-lo cal anar personalment al servei de localització que correspongui.
Si, per qualsevol circumstància, no ho poguessis fer personalment, hi podrà anar una tercera persona en el teu nom, encara que se li exigirà la prèvia legitimació davant de notari.
Quins passos has de seguir?
Pas 1: Assegura't que el teu equip té instal·lat el programari necessari per a la generació de claus.
- Per evitar problemes en el procés de sol·licitud del certificat, cal fer prèviament una sèrie de configuracions al navegador, que varien en funció del mateix navegador. Per conèixer el procediment específic de cada un dels casos, consulta la seu electrònica de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre.
- Abans de començar el procés, es recomana tenir descarregada la versió més actualitzada del navegador.
- Entre el procés de sol·licitud i de descàrrega del certificat, no pots formatar ni fer actualitzacions al teu ordinador.
- Tot el procés d’obtenció del certificat s’ha de fer des d’un mateix ordinador, amb el mateix usuari i navegador.
Pas 2: Emplenar la sol·licitud.
- En emplenar la sol·licitud telemàticament, et demanaran el següent:
- Núm. del document d’identificació (són nou xifres, corresponen al NIF o NIE). En cas que sigui necessari, introdueix-lo posant zeros a l’esquerra.
- Primer cognom (tal com apareix al teu document d’identificació).
- Adreça electrònica.
- En acabar el procés de sol·licitud, rebràs en el teu correu electrònic un codi de sol·licitud que et demanaran tant en el moment d’acreditar la teva identitat com posteriorment, quan descarreguis el certificat.
Pas 3: Acredita la teva identitat en una oficina d’acreditació d’identitat:
- Per identificar l’oficina que et pugui ser més còmoda, pots consultar el servei de localització de les oficines d'acreditació més properes.
- A les oficines de l’Agència Tributària i en algunes oficines de la Seguretat Social cal sol·licitar cita prèviament.
- Per concertar la cita prèvia a l’Agència Tributària, has d’accedir a la corresponent seu electrònica (“Totes les gestions> Altres serveis > Cita prèvia”) o trucar al 91 290 13 40 o 901 200 351.
- Per concertar la cita prèvia en la Seguretat Social, has d’accedir a la corresponent seu electrònica (“Ciudadans > Cita prèvia per a prestacions i altres gestions> obtenir cita prèvia per a pensions i altres prestacions (INSS). Sense certificat”).
- En cas de trobar-te a l’estranger en el moment de la sol·licitud, podràs dirigir-te a una de les oficines consulars d'España. En aquest cas, has de presentar la sol·licitud de certificat d’identitat de persona física en oficines consulars per a la firma. L’oficina consular corresponent segellarà la sol·licitud, adjuntarà el codi de sol·licitud que has portat i l’enviarà a la FNMT-RCM, on es processarà la petició.
Pas 4: Una vegada hagis acreditat la teva identitat en una oficina, rebràs un correu electrònic quan el certificat sigui generat i estigui llest per descarregar.
- Per descarregar-lo, et demanaran:
- Núm. del document d’identificació (són nou xifres, corresponen al NIF o NIE). En cas que sigui necessari, introdueix-lo posant zeros a l’esquerra.
- Primer cognom (tal com apareix al teu document d’identificació).
- Codi de sol·licitud.
- Un cop completat el formulari, has d’acceptar les condicions d’ús del certificat i descarregar-lo.
- Si el procés s’ha dut a terme amb èxit, se’t derivarà a una pàgina amb informació relativa al certificat.
- Finalment, hauràs d’instal·lar el programa del certificat digital i podràs utilitzar-lo cada vegada que obris el navegador.
Qui pot fer la sol·licitud?
La presentació de la sol·licitud l’ha de fer la pròpia persona titular del certificat personalment, a fi d’acreditar la seva identitat, o a través d’una persona representant degudament acreditada.
Quina documentació és necessària?
Documentació necessària per acreditar la teva identitat:
- Si ets ciutadà o ciutadana de nacionalitat espanyola:
- El codi de sol·licitud que t’ha estat remès al teu compte de correu electrònic.
- El document nacional d’identitat (DNI), passaport o carnet de conduir.
- Si ets ciutadà o ciutadana de la Unió Europea:
- El codi de sol·licitud que t’ha estat remès al teu compte de correu electrònic.
- El document nacional d’identificació d’estrangers on consti el NIE juntament amb el passaport o el document d’identitat de país d’origen, o
- El certificat de ciutadà o ciutadana de la Unió on consti el NIE juntament amb el passaport o el document d’identitat de país d’origen, o
- El document oficial de concessió del NIF/NIE, juntament amb el passaport o el document d’identitat del país d’origen.
- Si ets ciutadà o ciutadana de fora de la Unió Europea:
- El codi de sol·licitud que t’ha estat remès al teu compte de correu electrònic i la Targeta Vermella/Verda/Blanca d’identificació d’estrangers on consta el NIE juntament amb el passaport, o
- El document oficial de concessió del NIF/NIE juntament amb el passaport.
Quin és el termini?
Dependrà de quant tardin a donar-te cita prèvia a l’oficina d’acreditació.
Quin és el cost?
És gratuït.
Vols saber-ne més?
Organisme responsable del tràmit
La Fábrica Nacional de la Moneda y Timbre - Real Casa de la Moneda (FNMT - RCM) (Govern d’Espanya).
Més informació
Pots consultar pàgina corresponent de FNMT - RCM
Tràmits vinculats importants
A continuació, es mostren alguns dels tràmits que es poden fer telemàticament amb l’obtenció del certificat digital.