Habitatge
On es pot viure
Si has escollit Barcelona per estudiar, treballar o crear el teu propi negoci i projecte de vida, i encara no t’has decidit per un barri on viure, deixa’ns aconsellar-te.
La nostra ciutat s’organitza en 10 districtes i 73 barris. Tens informació districte a districte sobre les particularitats de cada un a Fem barri.
Barcelona té molts barris amb molt encant, i cada un amb característiques que el fan únic i especial. Els barcelonins i barcelonines tenen una gran afecció pel barri on resideixen i molts participenció pel barri on resideixen i molts participen activament de la vida social i comunitària.
En general, a Barcelona trobaràs blocs d’edificis amb habitatges plurifamiliars, i els pisos no són gaire amplis. És costum que la socialització es dugui a terme fora de casa. El bon clima hi ajuda, per descomptat.
Si la teva opció és la d’una casa unifamiliar, aïllada o semiaïllada, amb jardí, per exemple, la trobaràs sobretot a les zones residencials d’alguns municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Entre aquests municipis, i per la seva popularitat per fixar la residència entre famílies estrangeres, hi ha Sant Just Desvern i Esplugues, a l’interior; Castelldefels, Gavà i Sitges, a la costa sud, o bé, al nord, diversos municipis de la comarca del Maresme.
Gràcies al transport públic metropolità et pots desplaçar des del centre de Barcelona a altres ciutats properes en un temps relativament curt.
Allotjaments provisionals
Mentre busques la casa que més t’agradi i et convingui, necessitaràs un allotjament provisional. Tens moltes alternatives, però Barcelona és molt popular com a ciutat destinació d’escapades i de trobades internacionals, des de congressos mèdics fins a fires de videojocs. Així doncs, el que és millor és que, abans de venir, facis plans amb temps.
Hi ha hotels, hostals o hotels apartament, de tots els preus, en els quals pots passar un temps mentre et dediques a visitar pisos. De la mateixa manera que quan et disposes a viatjar de vacances, si fas la teva reserva amb dos o tres mesos d’antelació, trobaràs bons preus. Hi ha moltes categories d’hotels i preus per a totes les butxaques. Cadenes grans i petites, tant nacionals com internacionals, disposen d’edificis a tota la ciutat.
Hi ha hotels econòmics, per exemple, una pensió o un hostal; aquest últim no s’ha de confondre amb el concepte anglès de hostel. Les pensions o hostals són hotels modestos, habitualment un negoci familiar i informal. Tenen el seu propi sistema de classificació de tres estrelles. Són allotjaments de qualitat amb un preu reduït perquè ofereixen menys serveis. Els hotels apartament són apartaments moblats per a estades tant curtes com llargues: disposen de cuina i altres comoditats. Una bona solució per a famílies i grups.
- Allotjament per a estudiants i investigadors i investigadores
-
Barcelona és una ciutat universitària i té nombroses escoles de negocis i centres de recerca. Per a la comunitat d’estudiants i investigadors hi ha una oferta d’allotjament específic:
-
Residències universitàries a Barcelona
Residència d’Investigadors ofereix un espai per allotjar professors i professores i investigadors i investigadores.
Resa Residencias: en col·laboració amb diferents universitats per oferir allotjament a les persones nouvingudes.
Àgora: residència internacional en col·laboració amb diverses universitats.
The Student Hotel: residència per a estudiants amb dues ubicacions a Barcelona.
Vila Universitària UAB: situada al campus de la UAB, ofereix allotjament amb capacitat per a més de 2.000 persones.
-
Col·legis majors a Barcelona
Habitatge Jove.cat: informació de col·legis majors, residències i altres tipus d’allotjament per a estudiants.
-
Pisos de lloguer per a estudiants a Barcelona:
Resa Housing: allotjament universitari en pisos moblats o habitacions de Barcelona i Girona.
Apart Easy: (web en castella) lloguer d’apartaments a Barcelona.
Habitatge Jove: pisos i habitacions per a estudiants.
Consells per a estudiants que volen llogar un pis
- Assegura’t que el pis que escullis tingui una ubicació amb una bona comunicació per arribar en transport públic a la teva universitat.
- Llegeix el contracte i assegura’t que l’has entès.
- En cas de llogar un pis amb més estudiants, prepareu-vos per pagar el total de la fiança, el lloguer i els consums; la responsabilitat serà conjunta.
- Guarda una còpia del contracte de lloguer, de les normes i els reglaments, de l’inventari i d’altres documents que consideris importants.
- Avaries o desperfectes: has d’informar el propietari o propietària al més aviat possible de qualsevol mena d’avaria o desperfecte que pugui aparèixer en qualsevol dels elements del pis per solucionar el problema ràpidament.
I, si necessites ajuda, pots anar al Barcelona Centre Universitari (BCU), el servei oficial d’acollida i acompanyament a estudiants, professorat i investigadors i investigadores que venen a Barcelona.
-
Lloguer d’un habitatge
Tot seguit, t’expliquem aspectes que has de tenir en compte per llogar un habitatge.
- Reserva amb una paga i senyal
-
Si t’has decidit per un habitatge i has arribat a un acord amb el propietari o propietària o l’agència immobiliària, el pas següent és abonar una paga i senyal. És un primer pagament, equival al d’un mes de lloguer i formarà part de la fiança quan signis el contracte.
Tanmateix, has de saber que els propietaris o propietàries es reserven el dret d’escollir el seu llogater o llogatera en funció de les seves referències o condicions. De manera que el més probable és que et sol·licitin que presentis un contracte laboral, nòmines o justificants d’ingressos, a més d’una còpia del teu passaport o de la targeta de residència.
- Durada del lloguer
-
El període mínim de lloguer és de sis mesos i és de compliment obligat. El que és habitual és que els contractes se signin per un període de tres anys. És opcional per als llogaters i les llogateres, però obligatori per al propietari o propietària. Es pot renovar per un any més. El propietari o propietària té la possibilitat de recuperar el pis com a habitatge permanent després del primer any de contracte. Si decideixes marxar-ne i rescindir el contracte, ho has de comunicar per escrit a la propietat o l’agència amb dos mesos d’antelació com a mínim. També has d’indicar la data de rescissió del contracte.
- Pagaments en els contractes de lloguer
-
En tots els contractes de lloguer consten els pagaments següents:
- Lloguer del mes en curs.
- Fiança. Es tracta d’una garantia en dipòsit. El seu import és l’equivalent a un mes de lloguer, en el cas d’un pis sense moblar, i de dos mesos si està moblat. Aquest dipòsit es torna en acabar-se el contracte.
- Aval bancari. És un possible requisit per llogar. Implica que s’ha de dipositar un import corresponent al valor de tres o sis mesos de lloguer en un altre compte bancari durant el temps de vigència del contracte de lloguer. Aquest import romandrà intacte. És una fórmula de garantia per al propietari o propietària, que disposaria d’efectiu per atendre impagaments o qualsevol cost judicial que es produís pel desnonament d’un llogater o llogatera que no compleixi les seves obligacions. L’import total, juntament amb els interessos generats, se’t tornarà quan s’acabi el contracte. En el cas que es produeixi aquesta situació, l’aval és independent del dipòsit de garantia o fiança.
- Comissió de l’agència. Si llogues a través d’una agència immobiliària, has d’abonar una comissió, que sol ser equivalent al 10% del lloguer anual, més el 21% de l’impost del valor afegit (IVA).
Tots aquests pagaments els pots fer per transferència bancària des del teu compte bancari, o bé en efectiu o amb un xec bancari, però no amb targeta.
El lloguer s’abona habitualment durant els cinc primers dies de cada mes. Normalment, el rebut del lloguer, així com els dels subministraments, com l’electricitat, la telefonia o el gas, entre altres, es paguen mitjançant domiciliació bancària.
És habitual que es pacti en el contracte un augment anual del preu del lloguer igual a l’increment de l’índex de preus de consum (IPC).
- Documents de l’habitatge
-
Tots els habitatges, siguin de lloguer o de compra, han de disposar de la cèdula d’habitabilitat, que garanteix que l’habitatge està en condicions de ser ocupat. A més, aquest document és imprescindible per contractar o donar d’alta serveis com l’electricitat, l’aigua o el gas.
Igualment, tots els habitatges han de disposar d’un certificat energètic. Aquest document específic indica per a cada habitatge el seu nivell d’eficiència energètica en una escala que va de la A (més alta) fins a la G (més baixa). Aquesta classificació et pot ajudar a prendre una decisió sobre l’habitatge.
- Inventari, manteniment i desperfectes
-
Quan entris a l’habitatge, fes-hi una inspecció inicial i repassa l’inventari (si està moblat). Tens un termini d’unes 48 hores per informar el propietari o propietària si has detectat danys i sol·licitar les reparacions que siguin necessàries. Fes fotografies i vídeos si ho consideres oportú. Els propietaris o propietàries tenen l’obligació d’adoptar les mesures necessàries perquè les reparacions esmentades es duguin a terme.
A partir de llavors, els llogaters o llogateres són responsables de l’ús i desgast i de les reparacions, excepte quan es tracti de danys per deficiències estructurals, avaries de canonades o inundacions d’origen extern. Si el pis està moblat, els llogaters o llogateres han de conservar els mobles i els electrodomèstics i, en deixar el pis, han de deixar-lo en la mateixa disposició i en bon estat.
En qualsevol cas, et recomanem que mantinguis una bona relació amb el propietari o propietària o amb el gestor o gestora de la teva agència perquè hi hagi una bona comunicació i qualsevol problema que sorgeixi es resolgui de manera ràpida i efectiva.
Finalment, tingues en compte que no hi ha gaires propietaris o propietàries que acceptin animals de companyia als pisos de lloguer, sobretot si són moblats. I, si n’accepten, pot ser que et demanin una fiança addicional.
Compra d’un habitatge
Fotografías de un documento NIE y/o bien, por ejemplo, de una foto en perspectiva área de edificios de viviendas. En la imprenta municipal (Publicacions) se acostumbra a tener este tipo de materiales gráficos.
Abans de començar el camí per comprar un habitatge, assegura’t que disposes del teu número d'identitat d'estranger (NIE), ja que és un requisit legal per comprar una propietat a Espanya. Consulta la secció de tràmits.
A més, has de tenir un compte bancari per poder efectuar els pagaments necessaris.
Si tens dificultats amb l’idioma, sigui el català o el castellà, et recomanem que comptis amb l'assessorament d’un advocat o advocada o d’una persona experta en assumptes immobiliaris. Et pot facilitar, per exemple, traduccions de documents i donar-te totes les explicacions que necessitis.
El procés de compra no és complex, però requereix tràmits i comprovacions que necessiten el seu temps.
Si et cal finançament per adquirir un habitatge, pots sol·licitar una hipoteca al banc. Habitualment, l’import màxim d’aquesta mena de préstec és del 80% del preu de compra.
Tant si és de compra com de lloguer, has de saber que l’habitatge ha de disposar de la cèdula d’habitabilitat i d’un certificat d’eficiència energètica.
Assegura’t també que l’habitatge està lliure de càrregues, com, per exemple, afectacions administratives urbanístiques o deutes pendents. Tingues en compte que a Espanya les hipoteques es poden transferir al nou titular.
Una vegada estigui tot en regla, has de signar un contracte d’arres. Aquest document ha d’incloure totes les especificacions de l’habitatge i establir les condicions de la venda final: preu, forma de pagament i termini màxim per efectuar-lo (normalment, dos mesos). Amb la signatura d’aquest document, s’acostuma a abonar una suma equivalent al 10% del preu de venda (com una fiança). Si durant el termini establert el propietari o propietària decideix no vendre l’habitatge o infringeix el que indica el contracte d’arres, haurà de reembossar el doble de l’import de la fiança. Si qui compra és qui es fa enrere, perdrà la quantitat lliurada.
La signatura del contracte de compra s’efectua al cap d’un parell de mesos des del contracte d’arres, i hi participen la part venedora, la part compradora i el notari o notària. En aquell moment, hauràs de satisfer el pagament dels impostos —IVA, si és un habitatge nou, o impost sobre transmissions patrimonials (ITP), si és de segona mà— i les despeses de notaria i d’inscripció en el Registre de la Propietat.
Si és necessària una hipoteca, tindràs altres despeses derivades, com per exemple contractar una pòlissa d’assegurança que cobreixi els riscos de causes fortuïtes i danys a tercers.
La política municipal d’habitatge
Imágenes de promociones municipales de vivienda
L’Ajuntament de Barcelona té com a principi bàsic garantir a tota la ciutadania un nivell de vida digne i impulsa iniciatives perquè les persones més vulnerables tinguin accés a un habitatge.
Actualment, les polítiques municipals fomenten l’habitatge protegit i assequible; el trasllat de pisos buits a un parc de lloguer; la renovació dels immobles, des del punt de vista ecològic, respecte a l’eficiència energètica, i la promoció de noves formes d’accés a l’habitatge i la seva gestió, faciliten solucions financeres als qui no poden atendre els pagaments de les seves cases i ofereixen mediació i informació com a instruments principals per garantir que tots els actors que intervenen compleixin les regles del joc.
Si et vols informar sobre l’accés a l’habitatge públic i rebre assessorament, tant sobre lloguer com sobre compra, o nous models d’arrendament, com per exemple el cohabitatge, trobaràs informació a Barcelona Habitatge.