Impost sobre el patrimoni
Impost sobre el patrimoni (IP)
L’impost sobre el patrimoni és un dels que menys agrada als contribuents i és un tribut que no existeix a gaires països. S’aplica tant als residents fiscals a Espanya com als no residents fiscals, encara que la majoria de les persones no estan obligades a presentar la declaració d’aquest impost perquè hi ha un mínim exempt d’aquest tribut.
L’impost sobre el patrimoni és un tribut anual que grava el patrimoni net de les persones físiques en data de 31 de desembre de cada any, tot i que la seva declaració, si escau, es presenta uns quants mesos després.
Es tracta d’un impost individual i, per tant, no admet declaracions conjuntes amb el cònjuge o amb la unitat familiar. Si disposes d’un patrimoni de titularitat compartida, cal declarar el valor que correspon a la teva part.
- Què grava aquest impost?
-
Per calcular el patrimoni net d’una persona, es considera el valor del conjunt de béns i drets dels quals sigui titular, o sigui la suma dels valors de tots els elements patrimonials, i d’aquest import es resta el valor de les càrregues i gravàmens que recaiguin sobre els béns, així com els deutes o les obligacions personals de què hagi de respondre, entre els quals hi ha l’import pendent d’amortització del préstec hipotecari.
Els béns i drets que s’inclouen, grosso modo, són propietats immobiliàries, saldos bancaris, participacions i/o accions en empreses, automòbils, vaixells, joies, obres d’art, etc. Certs deutes són deduïbles, com per exemple els imports de les hipoteques pendents d’amortitzar amb data de 31 de desembre.
Si tens la residència fiscal a Espanya, l’impost sobre el patrimoni s’aplica als béns i drets que tinguis a tot el món.
En canvi, si ets no resident fiscal o bé estàs sota la Llei Beckham, només s’aplica als béns i drets que tinguis a Espanya. Per tant, els que tinguis en altres països no es tindran en compte.
Si bé algunes comunitats autònomes han suspès la recaptació de l’impost de patrimoni, a Catalunya continua sent vigent.
- Existeix cap mínim exempt de tributació?
-
Amb caràcter general, no tenen obligació de presentar aquesta declaració aquells residents fiscals a Espanya el patrimoni net dels quals no arribi als 700.000 euros (500.000 euros a Catalunya).
D’altra banda, les persones físiques que tributin en l’IRNR o estiguin acollides a la Llei Beckham únicament tributaran en l’impost sobre el patrimoni si tenen un patrimoni net situat a Espanya superior a 700.000 euros. Aquest és el seu límit exempt tant per als no residents de la UE com per als de la resta de països.
És a dir, les persones no residents fiscals (siguin de la UE o extracomunitàries) poden acollir-se a l’exempció estatal de 700.000 euros i no a l’autonòmica (per exemple, 500.000 euros en el cas de Catalunya), la qual cosa representa un estalvi fiscal.
Cal tenir en compte que només els residents fiscals tenen dret a reducció addicional de fins a 300.000 € en el valor de l’immoble que constitueix la seva residència habitual.
- Quins són els tipus de gravamen aplicables?
-
Sobre la base del patrimoni net, s’apliquen unes quotes fixes més tipus impositius expressats en percentatge. Aquests tipus generals oscil·len entre el 0,2 i el 3,5 %. No obstant això, per als residents a Catalunya, el tipus mínim aplicable és el 0,21% i el tipus marginal, és a dir el més alt, és el 3,48 %.
Per a més informació
Per acabar, volem recordar que tota aquesta informació és aplicable a les persones físiques (persones), i que les persones jurídiques (empreses) tenen el seu propi sistema de tributació. Per tant, si vols crear una nova empresa a Barcelona o, per exemple, establir una sucursal d’una empresa estrangera, t’aconsellem consultar la informació corresponent amb especialistes.
Pots consultar les diferents hisendes públiques de referència:
- L’Estat: Agència Tributària d’Espanya
- Les comunitats autònomes, en el cas de Catalunya: Agència Tributària de Catalunya
- Les entitats locals, com l’Ajuntament de Barcelona: Institut Municipal d’Hisenda de Barcelona