Les obres a la Rambla fan aparèixer un pany de muralla i una porta medievals

Les restes daten de mitjan segle XIV, i les excavacions continuen perquè els treballs es fan per trams. El portal de Trentaclaus estava situat on avui hi ha la plaça del Teatre.

..
11/07/2024 - 15:36 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Els treballs de control arqueològic, previstos en el projecte de la Rambla, han identificat un tram de la muralla i un portal d’entrada a l’actual plaça del Teatre, davant del Teatre Principal.

És el que es coneixia com a portal de Trentaclaus, situat a l’actual carrer dels Escudellers, que creua la plaça del Teatre, just davant del Teatre Principal. La muralla es va construir entre finals del segle XIII i mitjan segle XIV, i aquest fragment de muralla i la porta que s’acaben de trobar corresponen al segle XIV. El portal també es coneixia com a portal dels Ollers, ja que en aquell temps treballaven a la zona molts mestres terrissaires que produïen olles i escudelles.

Les restes del portal s’han descobert durant les obres de millora de la Rambla i corresponen al tancament original del recinte emmurallat a l’altura d’aquesta avinguda. De moment les excavacions continuen, així que no es descarta que apareguin noves troballes, a més de les que han aparegut a la banda de mar de la Rambla i a la part oposada (plaça de Catalunya), on també s’ha trobat un fragment petit de muralla.

Les muralles medievals de Barcelona es van refer per ordre del rei Pere II El Gran després d’una confrontació amb les forces franceses. El Consell de Cent es va fer càrrec de les obres, que van ser el primer gran projecte públic urbà que va gestionar, i va fer reedificar la muralla i afegir als portals que ja existien (els de la Boqueria, Portaferrissa o Jonqueres) alguns de nous, com el portal Nou, de l’any 1295.

Un nou conflicte bèl·lic, aquest cop amb Castella, l’any 1357, va fer que el Consell de Cent decidís millorar les muralles refetes el segle XIII, i es va reforçar el perímetre de la ciutat antiga, tret del Raval. Va ser una tasca de gran complexitat, que va incloure fins i tot el trasllat de la riera.

Troballes obres Rambla. Autor Pep Herrero

Troballes a les obres de la Rambla. Autor: Pep Herrero