Es renoven les mesures en favor de la convivència i el descans veïnal a Ciutat Vella

El decret de limitació de grups turístics, en vigor des del març del 2023, estableix que aquests grups no poden superar les 20 persones i no poden coincidir en 12 espais del districte amb aforament limitat per a aquests col·lectius. La restricció de les rutes alcohòliques al districte data del 2012 i es prorroga ara a més llarg termini per evitar que proliferin les ofertes de consum de begudes alcohòliques com a reclam d’alguns establiments per al turisme i els grups organitzats.

Turistes davant de la Casa Batlló amb un informador mostrant una cartell on es llegeix "Ask Me"
13/08/2024 - 19:28 h - Seguretat i prevenció Ajuntament de Barcelona

Regulació contra el consum d’alcohol organitzat entre establiments

Es manté fins al 2028 la prohibició de les rutes organitzades entre establiments de concurrència pública de Ciutat Vella en considerar-les incompatibles amb la convivència i el descans veïnal.

El nou decret restringeix completament la promoció, l’organització i l’execució de rutes organitzades d’usuaris en qualsevol modalitat entre establiments de concurrència pública del districte de Ciutat Vella des de les 23.00 fins a les 7.00 hores.

També prohibeix la publicitat d’aquestes activitats per qualsevol mitjà i estableix multes de fins a 900 euros tant als responsables o el personal que guia els grups com a les empreses promotores de les activitats o, fins i tot, als establiments col·laboradors que formen part de les rutes.

Gràcies a aquesta normativa, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha multat els darrers anys locals d’oci per fer campanyes de promoció del consum d’alcohol, amb 408 denúncies el 2022, 586 denúncies el 2023 i 129 el primer semestre del 2024.

La Direcció de Turisme també treballa en col·laboració amb les plataformes digitals d’anuncis d’ofertes d’oci a la ciutat per evitar la promoció de rutes de consum d’alcohol entre establiments, una feina que enguany ja ha comportat la retirada d’una cinquantena d’anuncis d’aquestes webs.

Contenció per limitar els grups turístics en espais públics del districte

També es manté fins al 2028 el decret de restriccions per a la mobilitat de grups de vianants en visites turístiques guiades a Ciutat Vella amb l’objectiu de mantenir l’equilibri entre l’activitat econòmica i la vida del veïnat del districte i consolidar el bon funcionament d’aquesta normativa.

Aquesta limitació s’aplica als grups acompanyats per un guia amb finalitats turístiques a Ciutat Vella, que no poden superar les vint persones, i restringeix el nombre de grups en espais saturats, com les places i els carrers estrets del districte. El decret també prohibeix l’ús dels altaveus per a les explicacions i fomenta l’ús de radioguies per minimitzar l’impacte acústic.

En aquest sentit, les activitats que no s’ajustin a la normativa es poden sancionar amb multes que poden ser de fins a 1.500 euros i arribar a imports de 3.000 euros per reincidència.

Des que es va posar en marxa la regulació, parelles d’agents cívics recorren els carrers del districte per informar els guies turístics sobre el contingut del decret i, en segona instància, informar la Guàrdia Urbana si hi ha incompliments. En aquest primer semestre del 2024 els agents cívics van comptar 3.828 grups turístics als punts principals, amb una mitjana de 13 persones per grup, i es va constatar que 114 grups (prop del 3% del total) incomplien la normativa.

Més informació