INCÒMODES
El 2023, la Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona viu un canvi. Al febrer deixem l’espai on es va inaugurar el 2012, i que es va anar ampliant en alçada fins al 2015, per anar a l’altra banda de l’edifici, a tocar del carrer Gran de Sant Andreu, on, si tot va bé, al maig inaugurarem el nou Centre d’art. En aquest si tot va bé poden passar moltes coses. Tres mesos d’impàs donen per molt. Per això hem demanat a tres artistes que ens acompanyin entre que deixem l’antic espai, s’enllesteixen les obres de rehabilitació i adequació del nou Centre i fem la mudança. Tres artistes que han treballat al voltant d’allò que generen les obres, bàsicament: soroll, pols i incertesa. Tres incomoditats inherents a les obres (de construcció o reforma) que aquestes tres obres (d’art) examinen, tot enriquint la frontera entre allò material i allò intangible. 'Incòmodes' és el títol d’aquest petit programa que consisteix en tres intervencions a càrrec de Laura Llaneli, Mireia c. Saladrigues i Anna Dot.
L’art contemporani sovint és incòmode. Per massa críptic o per massa crític, l’art d’avui ens confronta sovint amb nosaltres mateixos, ja sigui amb algun aspecte aberrant de la nostra societat o amb l'obstinada necessitat d’entendre-ho tot, i a poder ser ràpid i fàcil. En aquesta incomoditat, l’art ha sabut trobar-s’hi còmode, indagant sobre els seus propis límits o les seves possibilitats amb visitants i institucions. No són poques les obres, doncs, que van a buscar allò que molesta, que posen el dit a la llaga; però també, o precisament així, obres que juguen tant amb la sorpresa, la imprevisibilitat, com amb la suspensió, la impossibilitat de comprendre tot el que ens envolta. Les incomoditats d’unes obres afecten la nostra vida diària sense voler-ho. Aquestes, en canvi, ens busquen. No caldrà espiar a través de les tanques o preguntar com avancen. Aquestes tres artistes conviden a posar un altre tipus d’atenció, a deixar-nos afectar per apreciar diferentment el soroll, la pols i la incertesa.
A cura de Joana Hurtado Matheu.
Amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu, l’Institut Vapor del Fil i la comunitat de Veïns de Can Fabra.
Amb el suport de la Fundació Sorigué i d’Hangar, Centre de producció i recerca d’arts visuals.
Agraïments: MUHBA.
------
PROGRAMA
Del 19 de febrer al 29 d'abril
EL SOROLL
Laura Llaneli amb 'remor renou'
Del 4 de març al 29 d'abril
LA POLS
Mireia c. Saladrigues amb 'Polvere che gira'
25 de març
LA INCERTESA
Anna Dot amb 'Visita d'obra'
------
Laura Llaneli (Granada, 1986) va cursar estudis musicals i té una diplomatura en Disseny Gràfic. És llicenciada en Belles arts i Màster en Art Sonor per la Universitat de Barcelona. Està representada per ADN galeria (Barcelona) i entre els seus premis destaquen Art For Change 2019, Premi Miquel Casablancas 2018, Premi Embarrat 2017 i Barcelona Producció 2014. Exposicions individuals en Casal Solleric, Adn Galeria, Fundació Joan Miró Barcelona, Casaplan (Valparaíso), Swinton&Grant, Art3 (França). Performances en festivals com Signal reloaded, Intermediale, Mixtur, Poesia i+, CAAMSonora, LEM, Tsonami IX (Xile) i Eufònic.
Mireia c. Saladrigues (Terrassa, 1978) és artista i investigadora o, més ben dit, artista-investigadora. És candidata del Doctorat Internacional (DFA) de l’Acadèmia de Belles Arts de la Universitat de les Arts de Hèlsinki amb Behaving Unconventionally in Gallery Settings, que documenta casos d’alteració humana i no-humana en les pràctiques culturals, tot proposant una relectura artística i teòrica de la inconformitat. El seu treball ha estat exposat en mostres individuals i col·lectives a Europa, Estats Units i Àsia. La seva obra forma part de les col·leccions del Fons Nacional de Catalunya, MACBA i ICUB, així com de col·leccionistes privats. Ha gaudit d’ajuts com la Suomen Kulttuurirahasto (2022), Taike (2021) i les Beques Premi Ciutat de Barcelona (2021). Recentment, ha estat resident a la Real Academia d’Espanya a Roma (2021-2022).
Anna Dot (Vic, 1991) és artista, professora i doctora en Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades per la Universitat de Vic (2019). Està representada per la galeria Bombon Projects de Barcelona, i s'ha mostrat en contextos nacionals i internacionals, tant en sales d'exposicions, com en intervencions artístiques en llocs concrets, com la Ruta Walter Benjamin (2016, Banyuls-sur-Mer - Portbou), els camins de la transhumància a la Vall de la Sta. Creu (2020) o el fortí de Gósol (Festival Errant 2022). Recentment ha gaudit d'una beca per residir quatre mesos a la Cité Internationale des Arts de París.