Vés al contingut

Documents

Adequació de l'oferta formativa al teixit productiu de la Regió Metropolitana de Barcelona.

El mercat laboral constitueix el motor de desenvolupament de les nostres societats així com un dels principals elements d’estratificació social, sotmès a una realitat complexa i canviant, que planteja nous reptes que han de ser degudament abordats per assegurar una societat funcional. Les societats es veuen constantment obligades a adaptar-se a les transformacions imposades pel context per tal de mantenir una estructura socioeconòmica estable.

Els últims anys han estat marcats per profunds canvis, transformacions i crisis que han afectat també Catalunya i han posat de manifest la volatilitat del mercat laboral, així com la necessitat d’adaptació constant. Concretament, la crisi de la COVID-19 ha sacsejat amb força l’estructura productiva i laboral del territori català, a la vegada que brindava també, noves oportunitats econòmiques derivades dels avenços tecnològics en diversos camps.

Per tal d’abordar satisfactòriament els reptes que formula la realitat, és important constar d’una oferta de formació professional i per a l’ocupació capaç d’assumir aquestes transformacions i poder adaptar la força de treball a les noves condicions. La formació permet millorar la qualitat del capital humà disponible, actualitzant-lo a noves necessitats, a la vegada que també enforteix el teixit empresarial; amb un increment de la competitivitat i productivitat, on es generi talent i es millori la capacitat d’adaptació de les empreses. D’aquesta forma, estudiar com es configura l’oferta formativa actual del territori, contribueix a detectar desajustos i punts de millora, cosa que permet adequar-se a les necessitats laborals.

L’estudi s’emmarca dins de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB), territori que engloba l’àmbit d’influència de la ciutat de Barcelona, formada per les comarques del Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Penedès, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. En total, la constitueixen 164 municipis, que representen, aproximadament, el 91 % de la població de la província de Barcelona i el 67 % de la població total de Catalunya.

L’enorme importància d’aquesta regió sobre el teixit productiu català, així com el gran abast sobre la població del territori, fa especialment rellevant l’estudi sobre l’adequació de l’oferta formativa a l’estructura productiva. Per aquest motiu el Consell Econòmic i Social de Barcelona ha decidit encarregar un estudi a Daleph per aportar coneixement i claredat a aquesta qüestió.
Aquest informe pretén ser una aportació al coneixement sobre l’encaix actual entre l’oferta formativa i el teixit productiu de la RMB.