Vés al contingut

Qui som

Estatuts

El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 29 de maig de 1992 la creació del Consell Econòmic i Social de Barcelona i els estatuts que el regulen. Amb aquesta fita, Barcelona és pionera a Espanya en la constitució d’un consell econòmic i social d’àmbit local.

Amb motiu dels deu anys de funcionament del CESB, i amb la promulgació de la Carta municipal de Barcelona, les organitzacions i institucions que el formen han desenvolupat un procés de reflexió sobre l’adequació dels seus estatuts, amb la perspectiva d’aquest període.

La reforma dels estatuts del CESB persegueix els objectius següents:

  • Modernitzar el CESB per adaptar-se als canvis i a les noves realitats.
  • Generar un nou impuls del CESB per incrementar la seva visió global sobre el conjunt de la ciutat i el seu entorn, la seva capacitat d’incidència i projecció externa.
  • Obrir noves línies d’anàlisi i de propostes. Millorar l’agilitat i l’eficiència.
  • Potenciar el caràcter del CESB com a organisme de referència en l’àmbit consultiu i de creació d’opinió.
  • Fonamentar la seva actuació i decisions en el diàleg i el consens. Garantir la seva autonomia, independència i finançament adequat.
  • Actualitzar l’encaix del CESB en el marc dels mecanismes de participació ciutadana de l’Ajuntament i en el marc de la legislació de règim local, ja que no és un òrgan de participació sectorial. El CESB és un òrgan consultiu de caràcter general on estan representants els agents socials més representatius de la ciutat de Barcelona, creat a l’empara de l’article 131.2 de la Constitució espanyola i del principi de subsidiarietat recollit a la Carta Europea d’Autonomia Local.

Així mateix, el Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament acorda el 21 de març de 2003 adherir-se a la Declaració d’alcaldes i representants locals sobre els consells econòmics i socials locals, en la qual es planteja a les entitats municipalistes l’estudi de les modificacions legals adients que permetin l’encaix i la personalitat jurídica dels consells econòmics i socials locals.

Fruit d’aquesta reflexió sorgeix una proposta de reforma dels estatuts del CESB que revitalitza la institució per tal d’afrontar els reptes de l’esdevenidor.