Context
Barcelona ha estat nomenada per la UNESCO-UIA Capital Mundial de l’Arquitectura 2026. La capitalitat és un gran esdeveniment centrat en la divulgació dels valors i la capacitat transformadora de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme. És una oportunitat per promoure el nostre patrimoni històric i contemporani i projectar l’arquitectura catalana arreu del món.
La Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 oferirà un ventall molt ampli d’activitats amb presència als 10 districtes de Barcelona, per tal de descentralitzar la programació i poder arribar a tota la ciutadania. La major part dels esdeveniments es desplegaran durant 10 mesos, entre mitjan febrer i mitjan desembre, en un recorregut que anirà de Santa Eulàlia a Santa Llúcia.
Descripció i finalitat
Per completar la programació es llança aquesta convocatòria, impulsada per la Fundació Mies van der Rohe - l’Ajuntament de Barcelona, en què es convida a totes les entitats i institucions dedicades a l’arquitectura, l’urbanisme, el paisatgisme i el disseny d’espais, però també a les de la resta de disciplines tècniques, científiques, socials, humanístiques i artístiques, a participar en la creació de propostes per a ser incloses en una programació per a la divulgació ciutadana dels valors i la capacitat transformadora de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme i promoure arreu del món el patrimoni i l’arquitectura barcelonina i catalana per a Barcelona 2026 – Capital Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA.
Les propostes podran vincular-se al programa de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA si fomenten activitats d’interès públic i que tinguin com a finalitat:
- Possibilitar el creixement cultural quantitatiu i/o qualitatiu de la ciutat en termes d’arquitectura, urbanisme i paisatgisme.
- Enriquir la reflexió i el debat sobre l’impacte que té l’arquitectura en la qualitat de vida de la ciutadania.
- Reforçar el vincle imprescindible entre la ciutat construïda i els seus habitants.
- Fomentar els valors socials i culturals de l’arquitectura.
- Divulgar el patrimoni cultural arquitectònic, material i immaterial, de la ciutat.
- Reconèixer des de diverses disciplines els valors de l’arquitectura, l’espai públic o el paisatge urbà.
- Afavorir la cooperació dels agents dedicats a la divulgació de l’arquitectura amb el teixit associacionista, educatiu, cultural i/o empresarial de la ciutat.
- Promoure, defensar i garantir els drets de la ciutadania en condicions d’equitat, per garantir la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, i promoure la perspectiva intercultural.
Propostes que es poden organitzar
Tota classe d’esdeveniment que enriqueixi el debat sobre l’impacte de l’arquitectura a la societat i el reconeixement del patrimoni arquitectònic i cultural o qualsevol de les finalitats esmentades. El format de les activitats és lliure i pot incorporar:
- Instal·lacions/esdeveniments artístics individuals o col·lectius (dansa, fotografia, teatre, música, performances,....) vinculades a l’arquitectura.
- Exposicions.
- Debats/conferències.
- Presentacions de llibres/publicacions, o altres activitats de disciplina literària, sociològica o humanística vinculades a l’arquitectura.
- Projeccions de pel·lícules/documentals.
- Rutes i visites guiades.
- Portes obertes d’estudis d’arquitectura o entitats de divulgació arquitectònica.
- Aules obertes /workshops / activitats públiques organitzades per escoles d’arquitectura o disseny.
- Tallers/activitats formatives o divulgatives promogudes amb associacions, centres cívics, instituts, escoles, centres de formació d’adults,...
- Altres tipus d’activitats que encaixin en el contingut esmentat a la convocatòria.
Les propostes han de contemplar els següents requisits:
- Que la proposta tingui finalitats coincidents amb les que s'estableixen a la convocatòria.
- Que les propostes s’han de dur a terme entre el 12 de febrer i el 13 de desembre de 2026.
- Que les activitats tinguin lloc en el terme municipal de Barcelona, des d'una dimensió de districte o de ciutat, o fora d'aquesta si es vinculen amb d’altres propostes que sí es desenvolupen a Barcelona, o que fomenten la projecció exterior de la ciutat.
- Que les activitats o els serveis que es proposen siguin coherents amb els valors, les polítiques i les pràctiques municipals.
- Que les propostes presentades evitin el llenguatge sexista i/o discriminatori.
Qui hi pot participar
Aquesta convocatòria està adreçada a entitats i persones físiques o jurídiques de qualsevol origen nacional o internacional que, des de la seva disciplina directament relacionada o no amb l’arquitectura, vulguin realitzar una proposta dins la programació de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA.
Drets i modalitats de participació
Les propostes seleccionades per formar part de la programació de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura:
- Es coordinaran amb l’Oficina Tècnica de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura, constituïda per la Fundació Mies van der Rohe - Ajuntament de Barcelona, per assegurar la correcta implementació i difusió de la proposta.
- S’inclouran a l’agenda de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura.
- Formaran part de la comunicació general de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura.
- Tindran visibilitat a les xarxes socials de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura.
- Es promocionaran a través de l’agenda i la comunicació de l’Ajuntament de Barcelona.
- Disposaran de material gràfic oficial de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura per a poder comunicar pels seus propis mitjans.
Les propostes que es presentin per formar part de la programació de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura poden optar a tres modalitats de participació:
Com participar?
Les inscripcions de les propostes es faran mitjançant formulari que trobareu disponible al web habilitat fins les 23:59 h del 15 d’octubre de 2024.
Calendari
Convocatòria oberta | Del 5 de setembre al 15 d'octubre fins les 23:59 h, ambdós dies inclosos per presentar propostes. |
Resolució de la convocatòria | 9 de desembre de 2024 |
Valoració
Es tindran en compte els criteris de valoració següents:
QUALITAT DE LA PROPOSTA |
|
---|---|
RETORN SOCIAL I VINCULACIÓ AMB LA CIUTAT |
|
IMPACTE |
|
PERSPECTIVA DE GÈNERE I INTERCULTURAL AIXÍ COM LA PERSPECTIVA ECOSOCIAL I AMBIENTAL | Com s’incorpora en el contingut de la proposta (tenint en compte els objectius, activitats, població destinatària, valors que promou) així com amb accions concretes amb beneficis ambientals i socials. |
EXPERIÈNCIA (PERSONA FÍSICA O JURÍDICA) | Trajectòria de l’entitat i/o de les persones integrants de l’equip en el desenvolupament i implementació de propostes similars els 3 últims anys. |
Les propostes presentades per formar part de la programació de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura seran valorades per un comitè de selecció, format per:
- l’Arquitecta en Cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas
- la directora de la Fundació Mies van der Rohe, Anna Ramos
- la coordinadora de la Capital Mundial de l’Arquitectura, Ninoska Juan
- 3 persones expertes independents en l’àmbit de la recerca i la divulgació en arquitectura.