Presentació
Barcelona és ciutat d’arquitectura per la bellesa i la singularitat de molts dels seus edificis, per la manera en què plegats procurem tenir cura d’un patrimoni arquitectònic de segles, per l’ambició sostinguda de donar-nos espais públics acollidors, accessibles i inclusius.
La UNESCO-UIA l’ha nomenat Capital Mundial de l’Arquitectura perquè la ciutat acollirà el 2026 el Congrés Mundial d’Arquitectes de la Unió Internacional d’Arquitectes. Les disciplines i les societats evolucionen: Barcelona i l’arquitectura, també. El Congrés Mundial d’Arquitectes UIA del 1996 va exportar el model urbà olímpic. Després de crisis immobiliàries, socials, sanitàries i climàtiques, el paradigma de la nostra arquitectura s’ha renovat profundament: vol ser part de la solució i no del problema. Des d’una ciutat socialment diversa, d’urbanisme dens, de recursos naturals limitats i de clima mediterrani —dolç i assolellat, però amb cicles de sequera i llargues onades de calor—, dels reptes de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme n’estan fent virtut. La ciutat pot rellegir-se, avançar i ser exemple.
La Capitalitat ens ha d’ajudar a parlar d’arquitectura a tots els públics. De cara al 2026, estem coordinant una programació —liderada per l’Arquitecta en Cap de l’Ajuntament de Barcelona— de divulgació arquitectònica adreçada a tota la ciutadania, amb les Setmanes d’Arquitectura com a aperitius i en col·laboració amb el teixit tan actiu que nodreix la cultura arquitectònica a casa nostra i tothom que hi vulgui contribuir.
Què és la capitalitat:
Divulgació: Serà un gran esdeveniment adreçat a divulgar i comunicar els valors i la capacitat transformadora de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme.
Promoció: Es donaran a conèixer i es projectaran arreu del món el patrimoni i l’arquitectura barcelonins i catalans.
Coral: La Capitalitat és una estructura oberta i en xarxa que no parteix de zero, sinó que s’integra en el sistema de divulgació i promoció de la disciplina de la nostra ciutat.
Oberta: L’esdeveniment demana la col·laboració de tota la comunitat, de les entitats professionals i culturals, de les institucions i escoles, i convida especialment la ciutadania a participar en els esdeveniments que tindran lloc l’any 2026.
Llegat: Aspira a deixar un llegat material i immaterial a la ciutat i mantenir vius els seus objectius més enllà del 2026.
Programació
10 mesos amb una programació àmplia d’activitats per tots els districtes
La Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 desplegarà un ventall molt ampli d’activitats amb presència als 10 districtes de Barcelona durant 10 mesos, entre mitjan febrer i mitjan desembre, en un recorregut que anirà de Santa Eulàlia a Santa Llúcia.
L’Ajuntament de Barcelona, amb el lideratge de l’Arquitecta en Cap i a través de la Fundació Mies van der Rohe, l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i d’altres ens municipals, impulsarà dos grans actes, inaugural i de cloenda, en què les llums i la il·luminació dels nou edificis declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de la ciutat tindran un paper destacat; una gran exposició de ciutat concebuda de manera unitària però que es pugui exposar també fragmentada i desplegada de forma descentralitzada; i les inauguracions, al llarg dels 10 mesos i als 10 districtes, de les propostes guanyadores del concurs internacional d’idees per a joves arquitectes per a la transformació de 10 parets mitgeres.
Per completar l’extensa programació es vol comptar amb la participació del centenar d’institucions, entitats, associacions i experts independents vinculats a l’arquitectura d’aquesta ciutat. Es tracta de sumar el seu coneixement i expertesa a l’hora d’acostar l’arquitectura a la ciutadania, i oferir-ho d’una manera amena, didàctica i atractiva. És per això que properament es llançarà una convocatòria oberta a totes les entitats i col·lectius que vulguin prendre’n part i fer propostes d’activitats.
L’objectiu és oferir una àmplia oferta d’exposicions, rutes, tallers, portes obertes, visites, instal·lacions, conferències i concursos a la ciutadania. També impulsar i consolidar esdeveniments vinculats a l’arquitectura que ja tenen lloc a la ciutat, ampliar-ne la durada o desplegar-los amb més abast territorial, així com a tenir presència i visibilitat, a tall d’antenes, en esdeveniments vinculats a l’arquitectura que es desenvolupen fora de la ciutat. Per al desenvolupament d’aquestes activitats, es crearà un programa de voluntariat amb gent jove i gent gran, buscant una participació intergeneracional i més enriquidora.
Llegat
Un llegat que vagi més enllà del 2026
La Capital Mundial de l’Arquitectura tindrà una gran presència a la ciutat al llarg del 2026, però l’objectiu és que la seva petjada i repercussió vagin més enllà d’aquest any, en forma de llegat material i immaterial, com ara la permanència i l’actualització de la gran exposició de ciutat amb una maqueta a gran escala de Barcelona vinculada a un espai de reflexió sobre les ciutats i de difusió de l’arquitectura, que romangui més enllà del 2026.
La implementació als 10 districtes de les propostes guanyadores del concurs internacional d’idees per a joves arquitectes per remodelar 10 mitgeres de la ciutat també seran exemple i llegat de la contribució de les disciplines de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme a la millora de l’habitabilitat, la sostenibilitat, la biodiversitat i la qualitat de vida a les ciutats.
Mentrestant
I, mentrestant, les Setmanes d’Arquitectura
Les Setmanes d’Arquitectura són l’avantsala de la Capital Mundial de l’Arquitectura. Se celebren des del 2017 en aliança amb el voltant d’un centenar d’entitats vinculades a l’arquitectura, el disseny d’espais i la construcció, i disposen d’una àmplia programació destinada a reforçar el vincle entre arquitectura i ciutadania. Les Setmanes d’Arquitectura del 2025 tindran lloc del 12 de maig al 29 de juny, al llarg de set setmanes, per tota la ciutat. Si en vols saber més detalls, clica aquí.