Parc de la Sagrera
Guanyadors
MUNDOCIRCUNDANTE
El jurat destaca que la façana proposada és molt flexible i funciona com a entrada al futur nou parc. Una estructura inspirada en les tanques existents amb la geometria X, que dona una resposta contundent a tot el disseny final: l’estructura i la composició.
La proposta permet treballar a petita escala segons les possibles obertures de façana, i crear infinites configuracions utilitzant el mòdul de verd, cortines i panells solars.
The Threefold
El jurat remarca l’estratègia utilitzada que divideix el mur en dos; la primera part acompanya el gir de l’edifici existent a través del maó, i la segona incorpora una malla totalment diferent per completar la nova façana. Aquesta solució aborda una escala més gran de l’espai urbà; els autors demostren que han entès la complexitat del context en què s’està treballant.
"Eco Walls, Dynamic Cities"
El jurat valora l’estructura presentada en aquesta proposta per les possibilitats que ofereix al parc i al terrat de l’edifici. És una solució que connecta els dos nivells d’espai públic existents mitjançant una nova plataforma que, a la vegada, podria ser aprofitada per les plantes inferiors per crear espais de comerç.
Informació de la mitgera
Superfície de mitgera | 750m2 (aprox.) |
Cost estimat de construcció per m2 | 800€/m2 |
L’emplaçament es situa a l’inici del futur parc lineal de La Sagrera. Es tracta de una de les àrees de transformació urbanística més importants de la ciutat, que inclou la nova estació intermodal de trens d’alta velocitat, i nous edificis de múltiples usos (habitatge social, terciari, etc) . El planejament s’organitza al llarg del nou parc, que cobrirà les línies de ferrocarril existents, eliminant l’actual barrera que divideix els Districtes de Sant Andreu i de Sant Marti.
La mitgera forma part de l’edifici d’habitatges del c/ Espronceda 321, just a l’inici del futur parc i esta davant de l’explanada que cobreix les vies de ferrocarril. La seva presencia en el paisatge urbà de l’entorn és molt destacable.
La quadricula característica del teixit urbà de l’Eixample de Barcelona comença a desfigurar-se en aquesta zona travessada per infraestructures de ferrocarrils, donant al lloc un caràcter de límit o frontera. La mitgera és la manifestació física d’aquesta interrupció de la trama urbana i el seu frontal cec demana una intervenció que generi una nova façana.
La transformació de tot aquesta zona i el Parc en construcció és una oportunitat per a transformar aquesta mitgera en una façana que tregui profit del seu emplaçament destacat.