Lluçà
Guanyadors
LIVING THRESHOLD
El jurat troba molt encertada l’estratègia proposada que divideix el mur en tres parts. Es projecten obertures i balcons individuals o continus, segons la distribució interior dels habitatges a les franges laterals de la mitgera, i respon de manera molt potent a la franja central on s’amaga el pati. A més a més, recupera el sistema de protecció solar tradicional, la persiana Barcelona.
The Urban Blindfold
Aquesta proposta, inspirada en els tendals verds dels edificis adjacents, dona una resposta senzilla que millora notablement la qualitat de la mitgera. El jurat considera que, utilitzant el verd com a recurs, s’aconsegueix dotar la façana resultant d’un gran formalisme i elegància.
IN-BETWEEN
El jurat reconeix que la proposta de rajoles seleccionada és intel·ligent i adequada per a aquesta façana, tot i que considera que la qualitat resultant depèn del material que s’acabi utilitzant. També es vol remarcar les obertures en planta baixa, que fan més amable la cota zero.
Urban Palette: Merging Modernity with Tradition
El jurat ha volgut atorgar una menció honorífica a aquesta proposta perquè utilitza una tècnica diferent de totes les altres del concurs: l’esgrafiat. Es tracta d’una solució que probablement cobreix el 90 % dels edificis de Barcelona i que, a poc a poc, s’està tornant a recuperar.
Informació de la mitgera
Superfície de mitgera | 500m2 (aprox.) |
Cost estimat de construcció per m2 | 650 €/m2 |
El barri de les Corts, a l’oest de la ciutat, es caracteritza pel seu teixit urbà dens limitat per grans avingudes com l’Av. Diagonal, l’Av. Madrid i l’Av. Josep Tarradelles. De caràcter residencial i comercial presenta una alta diversitat en quan a èpoques de construcció del seu parc edificatori.
La mitgera es troba en un, situat a la cantonada del c/ de Lluça amb l’Av. Madrid. Aquesta avinguda ja planificada des de finals del s.XIX va ser completada als anys 60 seguint un concepte de via urbana d’alta densitat per a vehicles. Aquest caràcter esta sent revisat i es preveu reduir els carrils de vehicles i augmentar l’espai pel vianant.
El conjunt de 4 edificis a on es situa la mitgera conforma una petita mostra de l’arquitectura residencial col·lectiva de principis de segle XX envoltada per blocs d’habitatges dels anys 70-80 d’un caràcter i escala molt diferent.
L’obertura de vials i carrers del planejament urbanístic dels anys 60 va generar aquestes façanes cegues i va deixar al descobert el pati de ventilació de les estances interiors dels habitatges.
La proposta ha de solucionar aquesta distorsió del paisatge, generar una façana que completi la cantonada, solucioni la trobada amb el carrer i integri el pati.