Bones idees per canviar el món 2021
L'11 de juny es va celebrar el reconeixement de les "Bones idees per canviar el món 2021" dins de l'acte Mou-te pel clima. Una selecció de 10 bones pràctiques que van rebre un obsequi de la mà del vicepresident del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat. Aquesta selecció d'iniciatives pretén donar reconeixement a les entitats per la labor que desenvolupen, així com ser una mostra il·lustrativa de les accions de la Xarxa.
Cada una d’elles correspon a un dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, el full de ruta de la Xarxa Barcelona + Sostenible. La deliberació i tria de les bones pràctiques ha estat a càrrec de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, se'n va presentar més d'una cinquantena que podeu consultar a la plataforma Decidim Obre en una finestra nova. Coincidint amb el fet que Barcelona va ser la Capital de l'Alimentació Sostenible l'any 2021, s’han escollit amb especial interès les actuacions relacionades amb aquest àmbit.
Objectiu 1: Biodiversitat
Guia Participativa Marina del Barcelonès
Anèl·lides Serveis Ambientals Marins; Institut de Ciències del Mar
Projecte de ciència ciutadana que estudia la biodiversitat marina del Barcelonès a través de sessions d'"esnòrquel" i submarinisme amb ciutadans. Durant l'any 2021, es va publicar una guia participativa fruit d'aquest projecte, on es recull un total de 232 espècies comunes a les nostres platges.
Objectiu 2: Espai públic i mobilitat
El moviment Global del BiciBús a Barcelona
Camí amic; Canvis en Cadena; BiciBús
Moviment que implica tota la comunitat educativa per promoure el canvi d'hàbits cap a la mobilitat sostenible. Es basa en un grup d'infants que es mouen amb bicicleta cap a l'escola acompanyats.
Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut
Els banys ecològics secs, una opció real a la ciutat de Barcelona
EcoSec; Grup ATRA (Hort amb Gràcia)
Des d'EcoSec treballen per la difusió i ús dels banys ecològics secs portàtils per a esdeveniments a la ciutat i Grup Atra (Horta amb Gràcia), hort urbà on treballen amb col•lectius de persones amb trastorns mentals, han adaptat una cabina sanitària convencional en un vàter sec.
Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero
Peix de proximitat i llotja, comerç de mercat
La Barqueta
Parada del Mercat de les Corts que promou la venda de peix de proximitat i pescat amb tècniques sostenibles. A més treballen per la reducció del plàstic d'un sòl ús a la peixateria i informen la clientela per convertir-la en agent del canvi.
Objectiu 5: Ús racional dels recursos
Alquiler y lavado de pañales de tela para las familias ecoresponsables con poco tiempo
Pana
Servei de recollida i rentat de bolquers reutilitzables. Treballen a través d'escoles per reduir la generació d'un residu no reciclable com són els bolquers usats.
Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social
Les Mercedes: missatgeria verda i lila
Les Mercedes
Cooperativa sense ànim de lucre formada per un grup de dones que fa un servei de missatgeria inclusiva a través de vehicles no contaminants a la ciutat de Barcelona.
Objectiu 7: Benestar de les persones
Millorar la salut mental a través del contacte amb la natura
Monatur
Iniciativa que vol apropar la natura tant a persones amb trastorns de salut mental com a la resta de la ciutadania de Barcelona a través dels espais verds de la ciutat, amb l'objectiu de reduir els nivells d'estrès i ansietat de les persones que hi assisteixen.
Objectiu 8: Progrés i desenvolupament
Snack para mascotas con conciencia medio ambiental (Circular GOS) // Jabones con conciencia
Green Leka i Restaurant Leka
Restaurant que aposta per la circularitat dins el seu funcionament. Converteixen el sobrant alimentari del restaurant en galetes per a gossos, així com els olis usats per cuinar en sabons. Aconsegueixen reduir l'impacte ambiental del seu restaurant a través d'aquestes accions.
Objectiu 9: Educació i acció ciutadana
Reciclem matèria orgànica amb Gràcia
Escola Nou Patufet; Tarpuna
Projecte d'un centre escolar on aconsegueixen tancar el cicle dels recursos utilitzant un compostador. Tots els sobrants alimentaris que generen els llencen al compostador per convertir-los en adob que després portaran al pagès, que els aprovisiona d'aliments, tot tancant el cicle. Projecte en col·laboració amb Tarpuna.
Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària
Les 48 hores d’agricultura i verd urbà
Replantem
Activitat que engloba una sèrie de tallers, xerrades i visites al voltant de l'agricultura i el verd a la ciutat en un cap de setmana, promovent la implicació ciutadana i un canvi de model cap a una ciutat que convidi a la naturalesa. La primera edició del 2021 es va tancar amb més de 2.000 persones participants.