Bones idees per canviar el món 2018
La Secretaria de Barcelona + Sostenible i l’equip tècnic de l’elaboració de l’Informe d’Indicadors de Sostenibilitat de Barcelona de l’Ajuntament, han valorat les següents iniciatives per ser incorporades a l’Informe del 2018 com a bones pràctiques que contribueixen a cadascun dels objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
Els criteris en aquesta selecció han estat aspectes com que siguin col·laboratives, transversals, que tinguin repercussió i impacte econòmic, ambiental i social, que s’aporti una mesura quantitativa de l’impacte positiu que generen, que siguin innovadores, comunicatives, exemplificadores, pedagògiques i que siguin transformadores en el context actual.
Objectiu 1: Biodiversitat
Renaturalitzem les cobertes
Eixverd
Eixverd és una petita empresa de l’economia col·laborativa que se centra principalment a maximitzar el verd urbà en format de cobertes verdes o de murs verds. Per fer-ho, promouen, dissenyen, instal·len i mantenen cobertes verdes i murs verds en edificis urbans d’una manera assequible i amb qualitat.
Objectiu 2: Espai públic i mobilitat
Welcome! Botigues obertes a tothom!
Federació d’Associacions de Barna Centre
Per tal d’afavorir una accessibilitat a l’eix comercial es va engegar una campanya de comunicació per sensibilitzar i corresponsabilitzar les persones visitants sobre les barreres arquitectòniques que sovint es troben les persones amb mobilitat reduïda.
Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut
Sortir de les aules per reconnectar amb la natura
Escola Baldiri Reixac, Escola Congrés-Indians, Escola Sant Gregori
Amb la iniciativa “Banys de natura”, tres centres educatius de la ciutat organitzen sortides a espais naturals propers amb l’objectiu de viure la natura en tota la seva esplendor, cuidar-la i gaudir dels beneficis associats al contacte amb l’entorn natural. Són sortides on es treballen aspectes curriculars relacionats amb el joc, la part natural i social, l’entorn proper o la descoberta d’un mateix.
Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero
LendiApp: compartir objectes creant comunitat
Lendi
Han desenvolupat una aplicació per a mòbils que vol facilitar l’accés a tots els objectes que necessitem d’una manera ràpida, còmoda i econòmica. El veïnat pot demanar, a través de l’aplicació, qualsevol objecte que necessiti. També pot oferir els objectes que cregui que poden ser útils per a les persones que viuen a prop seu.
Objectiu 5: Ús racional dels recursos
Restart Party
Restarters Barcelona
Les restart parties són esdeveniments públics i gratuïts on persones voluntàries amb habilitats tècniques n’ensenyen d’altres a reparar els seus aparells elèctrics i electrònics espatllats.
Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social
Orlandai + Sostenible
L’Ecocomissió de l’Associació Cultural Casa Orlandai
En el marc del Pla d’acció per a la sostenibilitat de la Casa Orlandai (2017-2020), aquesta associació cultural ha desenvolupat el projecte Orlandai + Sostenible (O+S), que consisteix en una sèrie d’accions concretes que pretenen apropar els seus equipaments cap a dinàmiques més sostenibles.
Objectiu 7: Benestar de les persones
Els “Concerts inusuals” de Son Canciones
Son Canciones
L’objectiu de la iniciativa “Concerts inusuals” és buscar noves formes d’oferir música de qualitat en directe, sempre de petit format, íntima i amb consciència social i ambiental.
L’organització considera que la cultura no és només oci sinó també una eina de transformació. És per aquest motiu que, en tots els projectes i mètodes de treball, apliquen uns valors comuns: la paritat, la descentralització i la sostenibilitat tant ambiental com social.
Objectiu 8: Progrés i desenvolupament
EcoCircular CZF
Consorci de la Zona Franca de Barcelona
El 2017, el Consorci de la Zona Franca va posar en marxa un projecte de simbiosi industrial com a eina pràctica d’introducció dels conceptes d’economia circular a les empreses ubicades al Polígon Industrial de la Zona Franca (PIZF).
Objectiu 9: Educació i acció ciutadana
L’EcoFEP de la Fundació d’Escoles Parroquials
Fundació d’Escoles Parroquials (FEP)
Han creat una xarxa d’escoles sostenibles els divuit centres que conformen la FEP. Treballen amb una comissió d’alumnat i una de professorat i han dut a terme accions com un endcamp amb continguts relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat, una diagnosi dels menjadors de les escoles o la neteja d’un espai natural entre d’altres.
Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària
Rehabilitació energètica d’un edifici d’habitatges cooperatius en cessió d’ús
Sostre Cívic
A la cooperativa Sostre Cívic es va fer un procés participatiu per decidir com seria la rehabilitació de l’edifici. Es van efectuar la millora de les prestacions dels elements constructius i materials de l’edifici existent per reduir la demanda energètica i la implementació d’instal·lacions d’aigua calenta sanitària i de climatització que només fan ús d’energies renovables.