Bones idees per canviar el món 2015
Anualment es publica l'Informe d'Indicadors de Sostenibilitat de Barcelona, un instrument de coneixement dels progressos de la ciutat des de la perspectiva del desenvolupament sostenible i de monitoratge dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022.
A més, l'informe destaca una bona pràctica d'alguna de les organitzacions membres de la Xarxa Barcelona + Sostenible, iniciatives que ressalten per la seva contribució en l'assoliment de cada objectiu del Compromís.
Aquesta selecció de les anomenades “Bones idees per canviar el món” pretén, per una banda, reconèixer a les entitats per la labor que desenvolupen i, per l’altra, ser una mostra il·lustrativa de les accions de la xarxa.
Objectiu 1: Biodiversitat
Verdinada
Lluïsos de Gràcia
La verdinada és una iniciativa anual dedicada a la sostenibilitat i al medi ambient amb la intenció de crear consciència i actuar de manera sostenible en el nostre entorn.
Objectiu 2: Espai públic i mobilitat
Bicicletes sostenibles i solidàries
Bici amiga
Bici Amiga és el primer pàrquing vigilat de bicicletes que afavoreix la mobilitat sostenible i la inserció sociolaboral. El projecte inclou també serveis addicionals relacionats amb el món de la bici, com ara la reparació i el manteniment de bicicletes.
Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut
Implantació de mesures de responsabilitat social en el sector turístic
Hotel Barcelona Catedral
Aquest establiment ha adoptat mesures ambientals en temes de mobilitat, aigua i energia, residus i en aspectes relacionats amb la salut. També apliquen polítiques de contractació socials i d’igualtat sense discriminació i col•laboren amb entitats del barri.
Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero
La revolució verda
Eskamot Verd del Col·legi Sant Ramon Nonat
L’Eskamot Verd és l’equip de dinamitzadors dels projectes ambientals format per alumnes de segon a quart d’ESO. El seu objectiu és promoure el canvi de manera proactiva i positiva, difonent i entenent la dimensió ambiental com un dels eixos vertebradors de l’escola.
Objectiu 5: Ús racional dels recursos
Escola Impremta: Xarxa de donacions
Escola Impremta
El projecte busca crear una xarxa de donacions impremta-escola, basant-se en un model de proximitat. La intenció és donar de manera gratuïta material sobrer que generen amb les impremtes a les escoles.
Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social
Balanç social
Xarxa d’Economia Solidària
El balanç social és una eina que avalua de manera sistemàtica, objectiva i periòdica sis grans característiques de qualsevol empresa o entitat que vulgui ser socialment responsable: la democràcia, la igualtat, el compromís ambiental, el compromís social, la qualitat laboral i la qualitat professional.
Objectiu 7: Benestar de les persones
Mou-te, per tu i per ells
Esteve Espanya
Iniciativa anual entre els seus treballadors per fomentar els hàbits saludables entre els seus treballadors i vincular aquest repte a una causa social. L’empresa subvenciona menús infantils del programa de beques menjador en funció de la distancia recorreguda pels seus col·laboradors.
Objectiu 8: Progrés i desenvolupament
Finançament participatiu
ECrowd!
Plataforma web de finançament participatiu on es poden aconseguir préstecs col·lectius per finançar inversions destinades a l’estalvi energètic, les energies renovables i la sostenibilitat en general a través de la implantació de tecnologies més eficients que les que se substitueixen.
Objectiu 9: Educació i acció ciutadana
Compostatge comunitari als centres educatius
Barcelona Escoles+Sostenibles
Formació sobre la gestió sostenible de l’hort i del jardí en els centres educatius s’ofereix des de l’inici del programa BCN Escoles + Sostenibles. Posen al centre el compostatge com a eina de gestió de residus i d’aprenentatge competencial.
Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària
Els viatges d’Incentives compensen
Incentives Barcelona
Iniciativa que busca la neutralització de les emissions dels seus propis viatges corporatius. La compensació de l’empremta de carboni es fa gràcies a la participació en projectes de gestió de masses forestals a Brasil.