L’entrevista: Twentytú Hostel Barcelona
“Creiem fermament que, amb el temps, la conscienciació augmentarà i la gent valorarà més el turisme sostenible. Cada vegada hi ha més certificacions i empreses que implementen accions sostenibles per evolucionar i unificar esforços”, Josep Aguilar, director de Twentytú Hostel Barcelona.
Quines pràctiques sostenibles implementa Twentytú Hostel per minimitzar el seu impacte ambiental?
Tenim un sistema d’aigües grises que recupera l’aigua de les dutxes i rentamans per a tractar-la i reutilitzar-la en les cisternes dels sanitaris. Això ens proporciona 470.000 litres d’aigua anuals per a èpoques de sequera.
A més, tenim sistemes domòtics i dispositius tecnològics per a una gestió eficient de l’electricitat, com la temperatura i la llum, i un sistema sostenible de climatització i d’escalfament de l’aigua d’una manera que no contamina i no produeix CO₂.
També gestionem la il·luminació de manera eficient amb detectors de presència als passadissos, regulem la intensitat de la llum segons horari i hem posat temporitzadors de llum en les habitacions.
Finalment, el nostre servei de càtering utilitza envasos biodegradables. D’aquesta manera, hem substituït els envasos de plàstics per vidre per a les confitures de l’esmorzar i oferim pícnics en bosses de paper-cartó.
Podries descriure algunes de les innovacions ecològiques que diferencien Twentytú Hostel d’altres allotjaments a Barcelona?
Ens diferenciem per les nostres innovacions ecològiques i sostenibles, especialment gràcies al sistema de reciclatge d’aigües grises, que reutilitza l’aigua de les dutxes i rentamans. Aquesta tecnologia és crucial en èpoques de sequera i contribueix a la conservació dels recursos hídrics.
A més, col·laborem amb altres entitats del tercer sector en forma de donacions i oportunitats laborals, com ara l’hospital Sant Joan de Déu i la Fundació IReS. També col·laborem amb Surfrider, una organització que es dedica a la neteja dels oceans i a cuidar l’entorn.
Quin tipus de tecnologies hi-tech s’utilitzen a l’alberg per millorar l’experiència dels hostes i mantenir la sostenibilitat?
A més a més de les que ja hem comentat, destacar que la façana ventilada de l’alberg és una altra innovació que millora la climatització interior, reduint el sobreescalfament i mantenint un ambient més confortable per als hostes i les instal·lacions en general.
També disposem d’un sistema domòtic avançat i altres dispositius tecnològics són utilitzats per gestionar eficientment l’electricitat, monitorant la temperatura i la il·luminació per minimitzar els consum energètic sense comprometre el confort dels hostes.
Quins són els principals avantatges que els hostes troben en allotjar-se en un eco hostel com Twentytú? Rebeu un bona resposta en aquest sentit?
Els hostes que trien allotjar-se a un alberg sostenible com Twentytú valoren principalment la nostra dedicació envers el medi ambient. Aprecien especialment l’ús de materials no plàstics i les nostres pràctiques de reciclatge.
No obstant això, les opinions dels hostes poden variar; alguns admiren les nostres iniciatives sostenibles i el nostre compromís amb la conservació dels recursos, mentre que altres, menys informats sobre la importància de la sostenibilitat, poden malinterpretar les nostres tecnologies com a simples estratègies d’estalvi econòmic sense considerar el benefici ambiental.
També porteu a terme iniciatives de responsabilitat social corporativa a la comunitat local. Podries explicar-me una mica més sobre elles?
La nostra responsabilitat social corporativa també abraça iniciatives centrades en la comunitat local. Col·laborem activament amb diverses entitats del tercer sector per millorar les oportunitats de les persones més vulnerables.
En aquest sentit, la Fundació Sant Tomàs ha contribuït recentment en la decoració de diverses àrees de les nostres instal·lacions com les habitacions, el menjador i el pàrquing.
A més, hem treballat amb el Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona per acollir famílies refugiades i exiliades polítiques i participem activament en esdeveniments socials i culturals amb l’objectiu d’establir llaços amb la gent del barri i reforçar el teixit comunitari.
Què significa per a Twentytú Hostel haver obtingut la certificació Biosphere i altres reconeixements en turisme responsable i ecològic? Com ha influït en l’hostal l’obtenció d’aquests premis i reconeixements?
Per a Twentytú Hostel, obtenir la certificació Biosphere i altres reconeixements en turisme responsable i ecològic és un gran reconeixement. Hem estat pioners en aquest àmbit de turisme responsable com a alberg, i aquesta distinció ens enorgulleix profundament. A més, és valorada molt positivament pels operadors turístics i intermediaris, que aprecien el nostre compromís amb la sostenibilitat ambiental i social.
L’obtenció d’aquests premis també ens ha proporcionat una presència destacada en diversos mitjans de comunicació, que han destacat les nostres bones pràctiques Això no només ha augmentat la nostra visibilitat, sinó que també ha contribuït a fer una crida més àmplia cap a la sostenibilitat i a involucrar més gent en aquesta causa.
Com veus el futur del turisme sostenible i quin paper creus que jugarà Twentytú Hostel en ell?
Creiem que encara queda molt camí per aconseguir que el concepte de turisme sostenible sigui amplament entès, doncs molta gent encara no coneix aquest terme i la implicació en aquesta causa és, a hores d’ara, insuficient.
No obstant això, creiem fermament que amb el temps la conscienciació augmentarà i la gent valorarà més les pràctiques sostenibles. Cada vegada hi ha més certificacions i empreses que implementen accions sostenibles per evolucionar i unificar esforços.
Per això, volem continuar treballant cada any per ampliar les nostres pràctiques sostenibles i mantenir les que ja hem implementat. Creiem que és crucial ser constants i, des d’aquí, continuar creixent en aquest compromís amb la sostenibilitat.
Quan i com vau conèixer B+S? Què us va fer participar-hi?
Cap al 2017 vam conèixer la Xarxa B + S en un esdeveniment dedicat a la sostenibilitat, i en aquell moment vam decidir adherir-nos a la iniciativa. Ens va cridar especialment l’atenció la implicació tant en cuidar l’entorn com en el benestar social. Vam trobar en B + S una oportunitat per aprendre i créixer junts, compartint valors i compromisos que considerem fonamentals per al nostre creixement sostenible.
Actualment, estem en un procés de renovació de la Xarxa Barcelona + Sostenible. Per quins motius voleu tornar a reafirmar la vostra vinculació amb la xarxa?
Volem estar immersos en el món de la sostenibilitat dia a dia i promoure de manera constant les bones pràctiques ecològiques. Busquem créixer de manera conjunta i expandir la xarxa de turisme sostenible a tot Catalunya.