L’entrevista: La Fàbric@ SCCL
“Creiem que els canvis més profunds provenen d’aliances basades en la confiança i el respecte mutu, per això treballem per arrelar els valors de l’Economia Social i Solidària”. Doris Boira, presidenta de La Fàbric@ SCCL.
Podries explicar-nos què és La Fàbric@ i quin és el vostre objectiu principal com a cooperativa?
La Fàbric@ és una cooperativa de treball associat dedicada a facilitar processos de transformació social a través del treball comunitari. Aportem una trajectòria professional rica i diversa, adaptada als nous reptes laborals i planetaris. Amb la nostra tasca en programes i projectes, contribuïm a l’enfortiment del teixit socioeconòmic del territori. Creiem que els canvis més profunds provenen d’aliances basades en la confiança i el respecte mutu, per això treballem per arrelar els valors de l’Economia Social i Solidària en els protagonistes dels “territoris d’emergència”, des d’una perspectiva d’urgència i potencial.
Quins serveis oferiu principalment?
La nostra tasca es concreta en l’acompanyament a processos comunitaris i la gestió de programes i serveis municipals a diversos barris i districtes de Barcelona. Per exemple, realitzem reallotjaments en barris perifèrics, gestionem plans comunitaris i acompanyem comunitats en la transició ecosocial. També facilitem processos participatius i realitzem estudis amb perspectiva de gènere i interculturalitat, utilitzant metodologies innovadores. A més, impulsem projectes de cooperació basats en l’Economia Social i Solidària i processos d’educació per la pau i la sostenibilitat ecosocial.
Com treballeu en xarxa amb altres entitats?
Com a cooperativa, participem en xarxes com la Taula Eix Pere IV al districte de Sant Martí o la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, contribuint a projectes de cooperació per la cultura de pau. També formem part de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord i de la Xarxa d’Economia Social i Solidària (especialment des de la comissió de Transició Ecosocial, apostant pels “Escenaris de Futur”).
Podries parlar-nos dels projectes més rellevants en qüestions ecosocials que heu desenvolupat en els darrers anys?
Dins el projecte Smart Barris, actiu des del 2014, acompanyem la creació de la Comunitat Energètica del Bon Pastor des del juny de 2022, amb l’objectiu de combatre la pobresa energètica en un context de crisi climàtica. Integrem una visió feminista i antiracista, amb economia de cures i comunitària, i els principis de l’Economia Social i Solidària, mitjançant tallers i sessions informatives que beneficien tota la comunitat.
Ens ha cridat l’atenció la iniciativa del “Rap dels escocells” amb l’escola Concepción Arenal del Besòs. Com va sorgir la idea i com ha estat col·laborar amb centres educatius?
La idea de portar el rap als infants per reflexionar sobre la crisi ecosocial al barri va ser possible gràcies a la col·laboració amb el col·lectiu Escola de Vida. El Casal de Barri Besòs va acollir el taller de rap infantil el 2022, i l’any següent l’escola Concepción Arenal s’hi va implicar en el procés de plantació i manteniment dels escocells del barri.
A més, sabem que aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte “Al Besòs-Maresme afrontem la crisi climàtica”. Ens podries fer un resum per entendre’l millor?
El “Rap dels escocells” és part d’un procés comunitari intercultural per afrontar la crisi climàtica des d’un discurs clar i directe. Col·laborem amb l’AVV Maresme en la Fira cap al Residu Zero, impulsant tallers de benestar ecosocial i participant en el mapeig d’escocells al barri. Tot això ajuda a construir espais de referència per fer créixer tant el verd urbà com la comunitat al Besòs-Maresme.
Quins són els vostres plans de futur?
A La Fàbric@, construïm el futur amb els vincles amb iniciatives socioeconòmiques i altres cooperatives. Ens enfoquem en els àmbits alimentari i energètic, per avançar en una transició ecosocial inclusiva. Ens agradaria veure créixer la CEL de Bon Pastor i formar part d’una xarxa de menjadors autogestionats a tota Barcelona.
Com i quan us vau unir a la Xarxa B + S?
Cap al 2016, quan vam començar a incorporar la dimensió ecosocial a tots els programes, ens vam unir a Barcelona + Sostenible per connectar amb altres organitzacions que compartien els mateixos valors.