L’entrevista: El Mural del Clima

..
24/01/2024 - 13:31 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

“M’encanta veure com la gent que participa en el taller fa un clic quan entén conceptes científics, encara al principi del taller pensés que la ciència no anava amb ells”, Marie Mélinon, representant del Mural del Clima.

Quin és l’objectiu de la vostra organització?

El Mural del Clima és un taller-joc de 42 cartes amb diferents conceptes sobre el sistema climàtic per entendre les causes i conseqüències del canvi climàtic. La primera fase consisteix a ordenar les cartes seguint una lògica de causa-conseqüència; la segona part se centra a assentar els coneixements relacionant les cartes i afegint dibuixos per tenir un mural expressiu. La tercera i última fase és un espai de debat sobre les accions que podem dur a terme per minimitzar la nostra petjada de carboni.

Utilitzem dades dels informes de l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) amb l’objectiu de transmetre els coneixements científics actuals per poder entendre els reptes del canvi climàtic i que cadascú pugui prendre les decisions adequades com a individu o a la seva organització.

A l’abril del 2023, vam assolir l’objectiu inicial de sensibilitzar un milió de persones.

Quan i com vau iniciar el projecte?

El taller-joc El Mural del Clima el va inventar el 2015 un enginyer i professor francès per als seus estudiants. El 2018, es va crear una associació per facilitar-ne la difusió a tota França i el projecte va arribar a Espanya, concretament a Barcelona, a principis del 2020.

Es va anar estenent, doncs, gràcies a la voluntat de persones sensibilitzades que volien compartir aquest mètode de conscienciació.

Quantes persones hi col·laboren? Com us organitzeu?

Des del 2018, l’associació s’ha expandit a escala internacional. Actualment, estem a més de 130 països i el taller-joc està disponible en 45 idiomes. Som més de 45.000 persones facilitadores –610 arreu d’Espanya- formades i certificades per sensibilitzar a través d’aquest taller.

A més a més, tenim coordinadors voluntaris per cada país que fan de pont entre l’associació a França i les persones facilitadores per transmetre les necessitats concretes de cada territori.

Quins projectes teniu entre mans?

A més del taller-joc, tenim projectes més específics, com per exemple programes per a escoles -de secundària a superior- i programes per a representants oficials polítics, amb l’objectiu de formar-los per poder prendre decisions més informades.

Quines dificultats trobeu, en el vostre dia a dia, per impulsar la sostenibilitat? Com les resoleu?

Ens és més difícil sensibilitzar empreses i altres tipus d’organitzacions que la ciutadania. La temàtica del canvi climàtic no sembla tan prioritària en les seves agendes, així que intentem connectar amb el màxim nombre possible d’individus sensibles a la temàtica per poder arribar dins les organitzacions i no deixar el tema només en mà dels ciutadans.

Creieu que hi ha molta desinformació envers la sostenibilitat?

Sí, com amb tots els temes polaritzats i que ens semblen poc palpables o massa grans per poder canviar de cap.

El que sí que veiem és una manca de responsabilitat per part de tots els actors, és a dir, els ciutadans, l’Estat i les empreses es passen la pilota de la responsabilitat a cadascú. Aquesta situació genera una paràlisi i ningú -o molt poca gent- fa res esperant que l’altre engegui accions.

Quan i com vau conèixer B+S? Què us va fer participar-hi?

Coneixia B+S perquè tenia un projecte de sostenibilitat que formava part de B+S. Vaig pensar que ser partícip de la Xarxa podria donar a conèixer la nostra proposta i poder generar noves col·laboracions i sinergies amb altres col·lectius i entitats afins.

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?

M’encanta veure com la gent que participa en el taller fa un clic quan entenen conceptes científics, encara al principi del taller pensessin que la ciència no anava amb ells. M’alegra ser testimoni de les idees d’accions que es comparteixen i veure els compromisos que prenen els participants. És molt empoderador i motivador perquè et recorda cada vegada per què dediques temps a la sensibilització.