L’entrevista: B Lab Spain

“Part de l’essència de B Lab és impulsar la mesura i millora continua de l’impacte econòmic, social i ambiental en les empreses perquè mitiguin els seus efectes negatius i potenciïn els positius”, Gertrudis Conde Poveda, responsable de comunicació de Barcelona+B a B Lab Spain.
Quan i com va néixer B Lab Spain?
B Lab Spain és l’organització sense ànim de lucre que impulsa el moviment B Corp a Espanya. Aquest moviment d’empreses amb propòsit, articulat a nivell mundial a través de la xarxa global de B Lab, va néixer el 2006, quan Andrew Kassoy, Bart Houlahan i Jay Coen Gilbert van fundar l’organització amb l’objectiu de transformar el capitalisme i promoure un model de negoci que equilibrés l’impacte social i ambiental amb la rendibilitat econòmica.
Amb una àmplia trajectòria en el sector financer, Kassoy es va adonar que el sistema afavoria exclusivament la maximització dels beneficis per als accionistes, sovint amb conseqüències negatives per als treballadors, les comunitats i el planeta. En resposta, van impulsar les empreses B Corp, un exemple tangible que una altra manera de fer negocis és possible: una que tingui en compte no només els guanys econòmics, sinó també els impactes positius sobre els diferents grups d’interès, com els treballadors, el medi ambient, la comunitat, els clients i la governança.
A Espanya, i més concretament a Barcelona, B Lab Spain es va fundar oficialment el 2014, quan l’empresa B Corp R4S va formalitzar un acord amb B Lab Europe: l’entitat que vertebra el moviment a Europa. Des de llavors, hem passat de tenir sis empreses B Corp amb presència destacada a Espanya a superar les 280 B Corps. A escala global, el moviment compta ja amb més de 9.400 empreses B Corp en 105 països.
Treballeu per transformar l’economia global a través de les empreses, com ho feu? Quina és la vostra estratègia?
Part de l’essència de B Lab és impulsar la mesura i millora continua de l’impacte econòmic, social i ambiental en les empreses perquè mitiguin els seus efectes negatius i potenciïn els positius. Per aquesta mesura, desenvolupem estàndards reconeguts mundialment i totalment accessibles. Les empreses que demostren un alt grau alt d’acompliment d’aquests estàndards i que volen formar part del moviment són les empreses B Corp.
En aquesta línia, els estàndards que impulsem també evolucionen i milloren per adaptar-se al context global. Justament aquest any tenim una fita històrica en el moviment: després de sis revisions fetes en 17 anys, introduirem una nova versió dels nostres estàndards de mesura de l’impacte empresarial. Davant la crisi climàtica i la creixent desigualtat social, és imprescindible un canvi sistèmic. Per això, els nous estàndards aportaran més claredat a les empreses, impulsant accions amb més impacte i centrant-se en allò que realment importa, reforçant així el paper de lideratge de les B Corps en la transformació global.
Què és l’Avaluació d’Impacte B? Com es mesura?
L’“Avaluació d’Impacte B” és una eina totalment gratuïta que serveix per iniciar el mesurament i millora de l’impacte de l’empresa en 5 àrees clau: Medi Ambient, Treballadors, Clients, Comunitat i Governança. Amb l’evolució dels nous estàndards, disponibles a partir de l’abril de 2025, aquesta eina tindrà una nova interfície i es dirà “B Impact”, incorporant noves temàtiques d’impacte.
El procés per a convertir-se en B Corp varia segons la grandària i la complexitat de l’empresa encara que totes les companyies interessades han de realitzar una sèrie de passos per a ser B Corp. El primer de tot és registrar-se en aquesta eina i conèixer el punt de partida en el que es troba la companyia, realitzant una mena d’autodiagnosi. Paral·lelament, s’ha de revisar que es compleixin els requisits legals. Si es preveu que la companyia assoleix els criteris d’acompliment en les àrees o temes d’impacte, es pot aplicar per ser B Corp i començar un procés de verificació que examini les respostes fetes en l’eina.
Les empreses B Corp estan desenvolupant solucions innovadores per avançar cap a una economia inclusiva, sostenible i regenerativa. Ens podríeu compartir algun exemple rellevant?
Les empreses B Corp destaquen per tenir un alt grau d’acompliment social i ambiental en la seva manera de ser empresa. Però també poden destacar perquè tenen el que anomenem un “model de negoci d’impacte”, és a dir, perquè el seu model de negoci per se ha sigut dissenyat específicament per generar un impacte positiu en les parts interessades. Us facilitem dos exemples rellevants:
El primer, molt recent, és el de l’empresa Ferrer. Aquest any ha renovat la seva certificació i ha demostrat una millora extraordinària respecte el 2022 quant al seu acompliment social i ambiental. S’ha convertit, de fet, en el laboratori farmacèutic B Corp amb major grau d’acompliment en tot el món. Han implementat més de 100 iniciatives d’impacte, destinen el 40% dels beneficis a projectes socials i ambientals i han millorat en totes les seves àrees de gestió de l’impacte.
Un altre exemple és el de l’empresa tuTECHÔ, incorporada l’any passat a la comunitat B Corp a Espanya. Aquesta companyia neix amb la missió d’erradicar el sensellarisme, entenent que una llar és el primer pas per a resoldre les problemàtiques socials més profundes. A través d’un model innovador que combina empresa i filantropia, tuTECHÔ facilita habitatges de qualitat a entitats socials, creant llars per a les persones en situació de major vulnerabilitat.
Aterrant a la ciutat de Barcelona, també sou impulsors de l’aliança Barcelona+B? De què es tracta i a qui interpel·la?
Barcelona+B és una iniciativa impulsada el 2021 per B Lab Spain, EADA Business School, Ferrer i l’Ajuntament de Barcelona (Barcelona Activa) per millorar l’impacte social i ambiental de les empreses i la ciutadania, fomentant una relació més activa i transformadora amb la ciutat.
Treballem en tres eixos: transformació empresarial, oferint sensibilització a negocis sobre com generar un impacte positiu en les persones i el planeta; reptes de ciutat, amb Treballem+B, un projecte destinat tant a empreses com a entitats socials que treballen la inserció laboral i promouen l’ODS 8; i transformació educativa, amb Eduquem+B, dirigit a professorat d’alumnes de 16 a 24 anys perquè adquireixin les GreenComp, les competències en sostenibilitat marcades per la Comissió Europea, fonamentals per als llocs de treball del futur (o del present).
En el marc d’aquesta aliança, fa poc vau celebrar una trobada de Treballem+B entre empreses i entitats sòcies de Barcelona+B. Què en va sorgir?
Treballem+B és fruit d’un procés de col·laboració amb diverses organitzacions compromeses amb la inclusió laboral a Barcelona. Les empreses adherides comparteixen els principis del nostre manifest i es comprometen a millorar les seves pràctiques d’inclusió i diversitat.
A les trobades, compartim casos d’èxit, organitzem grups de treball i fomentem la connexió entre entitats i empreses per impulsar objectius conjunts. En l’última sessió, vam analitzar indicadors, reptes i solucions en diferents fases de la inclusió, des de garantir la JEDI (Justícia, Equitat, Diversitat i Inclusió) en la governança fins a atreure, seleccionar i integrar talent divers, assegurant oportunitats equitatives de desenvolupament.
Des de quan formeu part de B+S? Què us va fer sumar-vos-hi? I què us aporta?
Definim a Barcelona+B com una comunitat de canvi del moviment B Corp a la ciutat de Barcelona, on creiem que les aliances entre els diferents actors de la ciutat són clau per arribar a la transformació empresarial i el canvi de sistema que impulsem. En aquest sentit, compartim l’esperit de Barcelona + Sostenible i per nosaltres té molta importància fer el camí plegades i formar part de la mateixa xarxa. D’aquesta manera, podem establir sinergies, ajudar-nos mútuament i multiplicar el nostre impacte.
En quines activitats heu participat?
D’una banda, estem introduint-nos en els recursos que ofereix la xarxa, com per exemple l’Espai materials en donació o els recursos de compostatge i mulch. D’altra banda, estem en la fase de liderar processos i enxarxar als que ens envolten. Actualment, hem col·laborat amb Escoles + Sostenibles per al projecte d’Eduquem+B i hem comptat amb la visió d’Entitats i Empreses + Sostenibles les fases de disseny de Treballem+B.