Eines i recursos per millorar la resiliència de les dones en situació de prostitució davant de temperatures extremes

“Facilitar l’adaptació de les onades de fred i calor de les dones en situació de prostitució a Barcelona”, un projecte impulsat per Metges del Món Catalunya amb el suport de les Subvencions pel Clima de l’Ajuntament que té com a objectiu proporcionar eines i recursos que millorin la resiliència d’aquestes persones davant l’emergència climàtica.
En el context del canvi climàtic i el seu impacte en la salut de les persones més vulnerables, el projecte “Facilitar l’adaptació de les onades de fred i calor de les dones en situació de prostitució a Barcelona”, impulsat per Metges del Món Catalunya, s’ha convertit en una iniciativa pionera per mitigar els riscos climàtics que afecten aquest col·lectiu.
Amb una durada de 24 mesos i amb el suport de les Subvencions pel Clima de l’Ajuntament de Barcelona, aquest projecte té com a objectiu proporcionar eines i recursos que millorin la resiliència d’aquestes persones davant de temperatures extremes.
Moltes de les dones en situació de prostitució a Barcelona es troben en condicions d’extrema vulnerabilitat. Factors com la migració, la manca de recursos econòmics i l’estigma social agreugen la seva situació. A barris com el Raval i Les Corts, la prostitució a la via pública és més visible, mentre que a altres zones es desenvolupa en espais tancats amb condicions igualment precàries. La manca d’accés als drets bàsics, com l’atenció social i l’habitatge digne, fa que aquestes dones afrontin una doble marginació, tant per la seva situació de prostitució com per l’exclusió social que pateixen.
Què s’ha fet fins ara?
El primer pas del projecte va ser l’elaboració d’un diagnòstic participatiu que ha permès identificar els principals riscos als quals s’enfronten les persones en situació de prostitució, en espais oberts, a causa de la calor i al fred intensos.
Les persones en situació de prostitució pateixen nombrosos riscos per a la seva salut, com malalties dermatològiques derivades de l’exposició al sol i infeccions provocades per la manca de condicions higièniques adequades. També tenen una alta incidència de problemes respiratoris com l’asma i la bronquitis crònica, agreujats per la contaminació i les condicions ambientals extremes, ja sigui per la calor a l’estiu o el fred a l’hivern, i per la falta d’espais segurs on refugiar-se. A més, moltes d’elles viuen en llocs sense ventilació o calefacció i es veuen obligades a buscar protecció en espais públics, d’on sovint són expulsades.
A banda dels problemes de salut, les dones en situació de prostitució sovint tenen dificultats per accedir a serveis bàsics com l’atenció sanitària i els ajuts socials a causa de la manca de documentació administrativa regular, així com l’estigma social i la discriminació. Aquesta situació les deixa en una situació de vulnerabilitat extrema, sense recursos ni suport institucional, i amb poc accés a programes d’assistència que podrien millorar la seva qualitat de vida.
Després de la realització del diagnòstic, l’abril de 2024, es van realitzar una sèrie de tallers amb dones cis i dones trans en situació de prostitució per presentar els principals descobriments i analitzar les possibles línies de treball per millorar la capacitat d’adaptació d’aquest col·lectiu davant les altes temperatures de calor i fred. En aquests tallers, es van organitzar i jerarquitzar les activitats segons les preferències i prioritats de les participants.
Les accions prioritàries proposades es van dividir en funció de la seva implementació a curt, mitjà i llarg termini. Aquesta categorizació permet un enfocament estructurat, tenint en compte el tipus d’accions, les destinatàries i els recursos necessaris per a la seva execució.
Les accions a curt termini són aquelles que poden ser assumides dins del marc del projecte actual i no requereixen decisions polítiques o estratègiques significatives. Aquestes accions són d’implementació immediata i es dirigeixen a necessitats urgents de les dones en situació de prostitució, com són:
- Provisió d’informació i materials essencials per mitigar els efectes de les temperatures intenses.
- Campanya de sensibilització sobre mesures de protecció. Distribució de subministraments clau (cremes solars, repel·lents de mosquits, etc.).
- Ús de canals digitals (aplicació ELLA App) per alertes climàtiques i consells d’autoprotecció.
- Visites de sensibilització a zones de prostitució per distribució de materials (estiu i hivern 2024).
Les accions a mitjà termini requereixen una planificació i recursos addicionals, però són factibles dins d’un període de temps moderat. Algunes d’aquestes accions poden necessitar el suport de polítiques locals i col·laboració interinstitucional, com:
- Mapeig i promoció de refugis climàtics a prop de zones de prostitució.
- Manteniment regular de carrers (baldó freqüent durant la calor).
Les accions a llarg termini impliquen canvis estructurals i estratègics que van més enllà de l’abast immediat del projecte. Aquestes accions depenen de decisions polítiques, estratègiques i de la mobilització de recursos significatius, i estan orientades a canvis sostenibles i a llarg termini. Com podrien ser:
- Programes estructurals de protecció durant l’hivern (ex. programa “Iglú” a Lleida).
- Coordinació per a mesures contra la pobresa energètica.
- Exploració de solucions: ombra a zones de prostitució, dutxes portàtils, ventiladors, aire condicionat.
- Identificació i seguiment sanitari de dones en risc per exposició a temperatures extremes.
Properes passes
El projecte té prevista la seva finalització al setembre de 2025. En els pròxims mesos, es durà a terme la formació de formadors i formadores per als equips de Metges del Món i les organitzacions col·laboradores, així com la campanya d’estiu per informar i distribuir materials essencials. També es durà a terme una avaluació del treball realitzat i la difusió dels resultats en mitjans especialitzats.