Les iniciatives RECATUR i CircularWool innoven convertint residus en recursos

Els projectes de les organitzacions Andròmines i Solidança destaquen per l’impuls d‘estratègies de circularitat i pel foment de la innovació i les col·laboracions locals. El primer recicla plàstic per convertir-lo en mobles, i el segon recicla residus tèxtils per convertir-los de nou en llana de qualitat.
“T’imagines transformar els impactes negatius dels residus plàstics generats pels turistes de la ciutat?”. Aquesta és la pregunta que Andròmines es va fer cap allà l’any 2020. L’any 2021 van ser capaços de crear el projecte Take your plastic back, a través del qual recollien els residus plàstics de diferents hotels per transformar-los en petits souvenirs de la ciutat de Barcelona.
La idea d’aquest primer projecte ara ha escalat i ha assolit una nova envergadura: el projecte RECATUR. L’objectiu és la recuperació de residus plàstics que provenen del sector turístic i la seva transformació en nous productes per al mateix sector, que substitueixin l’adquisició de productes que tenen més impacte ambiental.
Andròmines recull envasos plàstics de polietilè (PE) i polipropilè (PP) en tres hotels de la ciutat de Barcelona. Aquests residus són netejats per personal d’inserció sociolaboral, triturats amb una màquina provinent del projecte internacional Precious Plastic i després transformats en planxes de plàstic d’un metre per un metre. A partir d’aquest material s’obtindran diferents models de mobles, com taules circulars i cadires, actualment en fase de prototips. En aquest procés es compta amb la participació d’Akasha Hub per a la transformació de les planxes de plàstic, amb ELISAVA per al disseny dels productes i amb una consultoria ambiental per a l’estudi de la viabilitat tècnic-econòmica i ambiental del projecte. La iniciativa compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.
Per la seva banda, Solidança es va endinsar en el projecte CircularWool amb l’objectiu de seguir investigant en la circularitat del residu tèxtil i promoure la cura del medi ambient i la inserció laboral. La iniciativa es fixava la fita d’aprendre més per superar els reptes que existeixen avui dia amb el reciclatge del tèxtil post consum i de la indústria del reciclatge a Catalunya, per aconseguir concretament un nou filament de qualitat a base de llana reciclada.
Centrat en la llana, una fracció minoritària, el projecte ha transformat residus a través de processos de selecció, trinxat, filatura i acabats, obtenint un fil reciclat per a la producció local. Això ha evitat que gairebé una tona de residus acabés en abocadors, reduint significativament l’impacte ambiental mitjançant l’estalvi de recursos naturals i l’ús de materials reciclats. Es preveu que fins a 200 tones de residus tèxtils es puguin reciclar en el futur gràcies a aquest model.
CircularWool impulsa la producció local de tèxtil i la moda sostenible, i ho fa amb la cooperació entre Solidança (gestor de residus), Hilaturas Arnau (productors tèxtils) i FITEX (impulsor de la innovació tèxtil). A més, en l’àmbit social, el projecte fomenta l’economia circular i solidària, creant dos llocs de treball directes en itineraris d’inserció laboral i consolidant-ne tres més.
Totes dues iniciatives van rebre un Premi Agenda 2030 Barcelona + Sostenible el darrer 11 de març en el marc de la Jornada Agenda 2030. RECATUR, el guardó en l’Àmbit Prosperitat, i CircularWool, una menció especial en l’Àmbit Planeta. El jurat en va destacar el foment de l’economia circular i la sostenibilitat, l’economia social i solidària, i la participació i cooperació de diferents entitats.