La temàtica del mes: medi ambient

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient del passat 5 de juny, compartim amb vosaltres una selecció de recursos educatius i activitats per promoure la preservació ambiental i la consciència ecològica a l’aula: jocs, vídeos, llibres, i molt més!
Des de 1973, cada 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient per donar a conèixer l’entorn natural i encoratjar-ne la cura i restauració. Aquesta data, promoguda per les Nacions Unides, sensibilitza i fomenta accions globals per preservar la biodiversitat i promoure hàbits de vida sostenible, alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
A més, aquesta també és una data clau per difondre i fer valdre el patrimoni natural de Barcelona i conscienciar sobre la seva preservació. La ciutat disposa d’espais privilegiats que són reserves de biodiversitat, perfectes per descobrir amb l’alumnat, oferint una oportunitat educativa única per aprendre sobre l’entorn i la importància de la seva conservació.
A banda de descobrir els espais verds de la ciutat mitjançant activitats i visites guiades, us oferim una àmplia selecció de recursos en línia, activitats, llibres, tallers i jocs, elaborada amb l’assessorament del Servei de Documentació i d’Educació Ambiental (SDEA). Aquests materials són una font excel·lent per explorar la temàtica del medi ambient a l’aula de manera pràctica i didàctica.
Recursos generals
- Propostes sobre els ODS, Generalitat de Catalunya. Propostes didàctiques amb enfocament globalitzat per a cada un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Cada proposta inclou un vídeo del programa “Objectiu 2030” de l’antic Club Super3 (ara SX3) relacionat amb l’ODS corresponent al repte.
- Setmana Europea de l’Energia Sostenible, Generalitat de Catalunya. De l’11 al 13 de juny, destaquem la importància de compartir l’energia que produïm. Al catàleg trobareu activitats, tallers, jocs i exposicions, tant en línia com presencials.
- Equilibri natural: a la natura, els actes incívics no hi caben, Generalitat de Catalunya. Campanya de sensibilització per afavorir la conservació de la natura quan es visiten els espais naturals.
- Alerta forestal, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Plataforma de ciència ciutadana que avalua la salut dels boscos de Catalunya amb observacions de la ciutadania sobre cinc pertorbacions: processionària, papallona del boix, sequera, ventada i nevada.
- 52 gestos enfront del canvi climàtic, Ihobe, Societat Pública de Gestió Ambiental del Govern Basc. Guia pràctica que recull més de cinquanta recomanacions amb l’objectiu de reorientar els hàbits sostenibles de la ciutadania.
- Aprenent explorant l’Antàrtida. Projecte educatiu que ofereix recursos sobre el veler d’exploració Vinson of Antarctica. El seu objectiu és facilitar la comprensió de l’oceà, l’Antàrtida i les regions subantàrtiques a joves, docents i adults curiosos.
Llibres i activitats
- Inventores, pioneres i activistes pel medi ambient. Dones extraordinàries que van canviar el món, Generalitat de Catalunya. Llibre que convida a conèixer les vides i assoliments de dotze dones extraordinàries en els àmbits de l’energia, ecologia, meteorologia, medi ambient i sostenibilitat.
- Estimar la natura, Generalitat de Catalunya. Llibre d’activitats per gaudir i aprendre de la natura. Està pensat per a joves en colònies d’estiu, participants en esplais i educadors i educadores ambientals, oferint inspiració per a sortides al camp i activitats didàctiques.
- Hàbitat, Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat a Catalunya. Guia d’activitats per a l’educació ambiental que utilitza el joc, la simulació i la implicació física per facilitar l’aprenentatge. Està estructurada en cinc blocs temàtics diferents sobre medi ambient i la sostenibilitat.
Excursions i visites guiades
- Tallers Migracions Ambientals, comunitats expulsades i resistències en comú. Ecologistes en Acció. Aquest projecte s’emmarca en el context de la crisi ecosocial, amb la finalitat de promoure l’educació sobre els efectes del model de desenvolupament impulsat pel Nord global, mitjançant tallers gratuïts adaptats a diferents edats i interessos.
- Activitats Aula Ambiental del districte de Sant Andreu. Ofereix activitats lúdiques i gratuïtes sobre biodiversitat, ús de recursos, espai públic, prevenció de residus, mobilitat sostenible i consum responsable per a escoles. També fan assessorament a projectes ambientals escolars.
- Centre de Natura Can Soler, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB). L’Aula Ambiental de la Masia de Can Soler promou la natura i la sostenibilitat i difon el patrimoni natural i cultural del Parc de Collserola. Acull projectes ambientals socioeducatius i ofereix un programa d’activitats específiques per a centres educatius.
- El Curs al Parc, Parc Natural de Collserola. És una eina de treball que ofereix als centres educatius recursos del Parc Natural de la Serra de Collserola. Proposa activitats educatives per a totes les edats i ofereix equipaments i dotacions que facilitin l’aprenentatge i l’aproximació al territori.
- Centre de Documentació i Recursos Educatius (CDRE). El Centre d’Educació Ambiental Can Coll és la seu del CDRE del Parc de Collserola. La seva missió és assessorar, informar i oferir recursos i préstec de material a estudiants i docents de centres educatius.
- Més de 47 jugateques amb activitats ambientals als parcs i platges metropolitans. Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Les “Jugatecambientals” són espais pensats per a nens i nenes de totes les edats on jugar i experimentar mentre aprenen sobre la sostenibilitat.
- El “Refugi de la Dra. Shiva”, (AMB). Activitat sobre refugis climàtics urbans, com parcs i zones verdes, enfocada en l’adaptació al canvi climàtic. Té una durada de 2 hores i requereix reserva prèvia. Obertes les inscripcions fins al 31 de juliol.
Vídeos i documentals
- Com afecta el canvi climàtic als animals? Breu vídeo que explica els impactes del canvi climàtic sobre els animals. S’aborden temes com la biodiversitat, incloent-hi l’augment d’extincions, i les adaptacions necessàries d’espècies per fer-lo front.
- Mediterràniament plàstic. Curtmetratge documental sobre la problemàtica dels microplàstics i plàstics al mar.
- Abans que sigui tard. Aquest documental de National Geographic explora les mesures necessàries per evitar que el canvi climàtic causi una interrupció catastròfica de la vida a la Terra.
- Cançons per la biodiversitat. Cançons del grup Xiula, en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, sobre la temàtica de la biodiversitat. Les 5 cançons aborden temes com ratpenats, petits mamífers, papallones, amfibis i rèptils.
Recursos disponibles a l’SDEA
Llibres
- Ancinelli, G. i Viola, S. (il.). (2019). El fi invisible de la natura. Libros del Zorro Rojo. Llibre imprescindible per als amants de la natura que tracta sobre el complex equilibri dels ecosistemes. L’autor, a través de diferents històries, entrellaça natura i vida humana.
- Ros, J., i Ros, JA. (2021). Cal que siguem masovers del món: noves reflexions sobre medi ambient. Empúries. Llibre per reflexionar, des de la divulgació científica, sobre alguns aspectes fonamentals que afecten el medi ambient.
- Jancovici, JM., i Blain, C. (2022). El món sense fi. Finestres. Còmic per reflexionar sobre l’esgotament dels recursos del planeta Terra. Descriu el model econòmic i de producció actual, l’origen de la crisi energètica i possibles solucions col·lectives.
Jocs
- Biodiversitat i biomímesi (2010). Joc de cartes educatiu per conèixer els secrets de la natura, les implicacions de les diferents espècies en els ecosistemes i el paper de la biodiversitat en aquest equilibri i en el nostre futur.
- Conserva el teu bosc de pinassa (2018). Joc de taula didàctic per aprendre sobre boscos, els seus perills i amenaces.
Recursos específics d’Escoles + Sostenibles
- La Marató Emergència Climàtica. Cada any, els centres educatius de Barcelona demostren el seu compromís ambiental en la Marató d’Estalvi Energètic, reduint el consum energètic amb l’ajuda de l’alumnat. Els centres que encara no heu participat podeu unir-vos a l’edició del curs vinent. Estigueu atents i atentes!
- Mirada blava: recull de llibres i jocs sobre el mar. Recull de recursos interactius sobre el mar per al professorat, amb activitats, efemèrides i contes. Aquesta eina es va actualitzant al llarg del curs. També podeu demanar en préstec la Maleta pedagògica de la biodiversitat marina i una selecció temàtica de llibres i jocs, tot a l’SDEA.
- Subvencions pel Clima. Davant el repte de l’emergència climàtica, Barcelona està prenent mesures per mitigar les emissions. Si sou un centre educatiu, també podeu optar a rebre subvencions per climatitzar les vostres instal·lacions. No us podeu perdre l’oportunitat!
Experiències dels centres
- Olimpíades Verdes, Escola Ferrer i Guàrdia. Iniciativa lúdica dissenyada per promoure la consciència ambiental i la sostenibilitat entre els estudiants de diferents centres. Amb jocs i tallers, l’alumnat aprendrà a cuidar l’entorn.