Com ho fem al centre? Descobertes energètiques

..
04/02/2025 - 14:21 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Aquest mes, el centre ACIS-Joves i adults i l’Institut Escola Coves d’en Cimany ens comparteixen les seves experiències com a participants de la microxarxa “Sumem energies” i els aprenentatges dels projectes d’eficiència energètica que desenvolupen amb l’alumnat.

Els dos centres educatius han realitzat la descoberta energètica, una activitat que es fa dins de la microxarxa Sumem energies, del programa Escoles + Sostenibles. Durant l’activitat, una persona experta guia i motiva a l’alumnat a mesurar el consum elèctric del centre i la il·luminació de les aules fent ús dels aparells de mesura cedits per l’SDEA. En el cas del centre ACIS-Joves i adults, també s’han adherit al repte de descarbonització per tal d’aconseguir el major impacte possible per la ciutat. La descoberta energètica forma part de les seves accions per fer-hi front.

Per què us vau animar a participar en la microxarxa Sumem Energies?

ACIS: Com a centre educatiu que considera la sostenibilitat un pilar essencial del nostre projecte, entenem que l’eficiència energètica és un element clau per assolir aquest objectiu. Participar en aquesta microxarxa ens ha semblat una oportunitat per millorar en aquest àmbit.

Institut Escola Coves d’en Cimany: Ens vam animar a participar en la microxarxa Sumem Energies perquè ens interessava fer algun projecte per fomentar la sostenibilitat i la consciència energètica al Coves. Vam veure que era una oportunitat per compartir experiències amb altres centres, per aprendre noves estratègies per reduir el consum energètic i, sobretot, per implicar a l’alumnat en accions concretes.

Com ha estat la descoberta energètica? Què n’heu après?

ACIS: Amb el suport adequat, ha estat un procés enriquidor que ens ha permès comprendre millor la nostra situació energètica i identificar accions concretes per començar a millorar. Ens ha ajudat a prendre consciència de la importància de petits gestos que marquen la diferència.

Institut Escola Coves d’en Cimany: La descoberta energètica ha estat molt enriquidora, ens ha permès analitzar el consum del Coves, amb les dificultats que comporta tenir accés a unes dades de les quals

no disposem directament els instituts escola com el nostre, i detectar possibles millores. Hem après a interpretar dades energètiques, a identificar hàbits ineficients i a aplicar mesures per reduir el consum.

Com ha estat la reacció i la implicació de l’alumnat?

ACIS: En general, l’alumnat és conscient que cal fer canvis i ha aportat idees interessants. Tot i això, la manca d’hàbits sostenibles evidencia que encara hem de treballar per incrementar la seva implicació i consolidar aquestes pràctiques.

Institut Escola Coves d’en Cimany: L’alumnat ha reaccionat amb interès i curiositat, especialment en veure l’impacte real de les seves accions en el consum energètic del centre, i dels seus domicilis. La seva implicació ha anat augmentant a mesura que han participat en activitats pràctiques i han proposat solucions per millorar l’eficiència energètica. Els resultats que tenim cada any són una experiència motivadora i educativa per a tothom.

Quines accions desenvolupeu o voleu desenvolupar al vostre centre per assolir l’eficiència energètica?

ACIS: El primer pas és implementar petits canvis i fomentar hàbits senzills, com apagar les pantalles dels ordinadors quan no s’utilitzen, desconnectar els equips en desús i aprofitar la llum natural apagant els llums quan sigui possible. Progressivament, volem afegir accions més ambicioses.

Institut Escola Coves d’en Cimany: Al Coves l’acció més important que desenvolupem és la presa de consciència del consum energètic per part de l’alumnat. Aquesta consciència permet que l’alumnat faci campanyes sobre estalvi energètic pel control i reducció del consum innecessari d’electricitat i calefacció. Cada any, cada curs, les campanyes són diferents i incideixen en aspectes diferents.

Animaríeu altres centres educatius a participar en la microxarxa?

ACIS: Sense cap mena de dubte. Participar en grups petits facilita la col·laboració i permet compartir recursos i idees per millorar l’eficiència energètica. A més, aquest aprenentatge no només queda al centre educatiu, sinó que també es pot traslladar a les llars de l’alumnat.

Institut Escola Coves d’en Cimany: Sí, sens dubte! Participar en la microxarxa és una gran oportunitat per aprendre, compartir experiències i implementar canvis reals en la gestió energètica a partir de propostes de qualitat. A més, fomenta la consciència ambiental entre l’alumnat i els implica activament. Recomanem a altres centres que s’hi sumin per avançar junts en la importància d’un ús responsable de l’energia.

Quins altres projectes desenvolupeu per estendre la cultura de la sostenibilitat en la comunitat educativa? Com assoliu la implicació de tothom?

ACIS: Estem treballant en diversos projectes. Per exemple:

  • La problemàtica de l’escassetat d’aigua dolça, amb campanyes per canviar hàbits de consum i sensibilitzar sobre l’impacte positiu d’aquests canvis.
  • Des de fa tres cursos, participem en la microxarxa Alimenta’t amb seny, per fomentar el consum d’aliments frescos i de proximitat, eliminar embolcalls de plàstic i reduir el consum d’aliments processats i ultraprocessats, tot oferint alternatives per aconseguir una alimentació més sana i sostenible.
  • Ajudem també en la gestió de l’espai verd i l’aula ambiental del Bosc Turull, a Barcelona.

Tot i que no sempre aconseguim la implicació de tothom, proporcionem eines i informació perquè cada persona pugui triar com participar.

Institut Escola Coves d’en Cimany: Al Coves afavorim projectes que promoguin la implicació de l’alumnat en una gestió sostenible del centre. Disposem d’unes delegades i delegats verds que faciliten que infantil, primària i secundària participin en aquestes iniciatives. Tots els projectes tenen com a finalitat fomentar la responsabilitat compartida i mostrar l’impacte positiu de cada actuació. Som un centre educatiu i volem crear ciutadans i ciutadanes implicades en la sostenibilitat de la seva vida.

Quines accions de futur us plantegeu?

ACIS: Un dels nostres projectes de futur és obrir el centre a altres escoles d’educació primària per compartir el nostre espai verd i col·laborar en la gestió de l’hort escolar, fomentant l’aprenentatge pràctic sobre sostenibilitat.

Institut Escola Coves d’en Cimany: En el marc de Sumem Energies, de cara al futur, volem ampliar les accions d’eficiència energètica, les que desenvolupem cada curs, amb iniciatives que donin visibilitat a tecnologies que faciliten la millora del consum d’energia, com per exemple la instal·lació de sensors intel·ligents, la instal·lació de panells solars fotovoltaics per a la generació d’energia o la instal·lació de panells solars tèrmics.

Què us aporta formar part d’Escoles + Sostenibles?

ACIS: Formar part d’aquest projecte ens proporciona un aprenentatge continu i l’oportunitat de millorar de manera gradual. També ens permet contribuir a la formació de joves compromesos amb el medi ambient, o almenys despertar la seva curiositat i interès pel camp de la sostenibilitat.

Institut Escola Coves d’en Cimany: L’oportunitat de compartir coneixements i experiències amb altres centres, així com accedir a recursos i suport per implementar projectes. Ens permet també ampliar la nostra visió i establir connexions amb altres institucions i iniciatives, fent que els nostres esforços siguin més efectius i visibles a la comunitat educativa.