Més de 80 joves es converteixen en detectius durant un dia
Alumnes de Catalunya, acompanyats de docents, es van trobar a la XI Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta (CONFINT) per debatre sobre l’Emergència Climàtica i decidir els seus representants.
El passat 16 d’abril, més de 80 joves es van aplegar a la Fundació Catalana de l’Esplai, al Prat de Llobregat, per celebrar la XI Conferència catalana de joves “Tinguem cura del planeta”, l’anomenada CONFINT. Es tracta d’una jornada organitzada per la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i que té com a objectiu oferir un espai d’intercanvi d’experiències sobre sostenibilitat. A més a més, la trobada dona continuïtat a la feina feta a la darrera CONFINT estatal, celebrada el 2023 a Granada.
Amb un ambient ple d’il·lusió, la benvinguda va anar a càrrec de l’Eskamot Verd del Col·legi FEP Sant Ramon Nonat (Les Corts), el qual va convidar a pujar a l’escenari a l’alumnat delegat que va ser escollir a la CONFINT estatal.
En aquesta edició, l’alumnat i els docents van posar-se el barret de detectius per investigar 8 “crims ambientals”, relacionats amb 8 temàtiques relacionades amb l’Emergència Climàtica: Biodiversitat, Fenòmens meteorològics extrems, Mobilitat i residus electrònics, Sistema agroalimentari, Producció i consum, Cultura de l’aigua, Justícia social i Model energètic.
Els diferents crims es trobaven recollits a un àlbum, i cadascun d’ells constava de cinc cartes. Cada carta corresponia a una categoria: arma del crim, còmplice, escena del delicte, principal sospitós i prova del crim.
Durant aquesta edició de la CONFINT, es van fer quatre dinàmiques diferents amb grups d’alumnes dels diferents centres per resoldre els crims i trobar solucions a cada temàtica assignada, com si fos un joc de rol.
Durant la primera dinàmica, l’alumnat, va intentar formular una hipòtesi per descobrir la història que s’amagava darrere del seu crim, relacionant-lo amb una problemàtica global, tot plegat amb l’ajuda dels diferents dinamitzadors i dinamitzadores de la CONFINT. També, a partir dels compromisos extrets a la darrera CONFINT estatal, es van aterrar accions, tant en l’àmbit local com de centre educatiu per fer front a cada crim ambiental.
Seguidament, es va fer un intercanvi d’experiències entre l’alumnat participant, on van tenir l’oportunitat d’explicar el projecte treballat al llarg del curs. Durant aquesta dinàmica, disposaven d’un passaport que havien d’omplir amb gomets cada vegada que escoltaven una experiència.
Posteriorment, els passaports s’intercanviaven per un sobre amb les cartes corresponents als set casos que els faltaven per completar l’àlbum. Un cop rebudes aquestes cartes, cada grup intentava resoldre els casos restants. Per obtenir més informació de cada cas, cada grup va enviar alumnat – anomenats ambaixadors – a la resta de grups per escoltar les hipòtesis dels altres casos i així, poder verificar o fer modificacions de la posició de les cartes al seu àlbum.
Després d’una foto grupal i d’un dinar compartit al sol, es van reprendre les investigacions. A la tercera dinàmica, es van crear nous grups amb participants experts de cada cas per seguir treballant i ampliant les accions del tema assignat.
Finalment, cada grup va representar a través de diferents propostes educomunicatives, les accions que havien consensuat sobre cada tema. Les propostes van ser:
- Un vídeo de TikTok.
- Un Visual Thinking o mapa d’idees i conceptes clau.
- Una representació amb mímica.
- L’elaboració d’un podcast.
- Un post d’Instagram.
- Una performance.
- Un sketch.
- Una pancarta amb un lema per resumir la CONFINT: “Endolla’t a prop de casa, no siguis tros d’ase”.
En tot moment, l’esdeveniment va comptar amb el bon rotllo dels reporters i reporteres de l’Eskamot Verd del Col·legi FEP Sant Ramon, que van cobrir cada activitat i van entrevistar l’alumnat, el professorat, les facilitadores i l’equip organitzatiu de la CONFINT i van anar relatant, amb tot luxe de detalls, el desenvolupament de la jornada a les xarxes socials.
Just abans de l’acte de tancament de la CONFINT, es van celebrar les votacions per escollir els nous delegats i delegades que aniran el 2025 a Palència a celebrar l’edició VII de la CONFINT estatal.
Amb la mirada posada en la pròxima CONFINT de 2025, des d’Escoles + Sostenibles volem agrair a totes i tots els participants, la seva dedicació i esforç en construir un món més just i sostenible per a tothom.
Trobada de joves a Corea
Aprofitem l’avinentesa per anunciar que la Miona Viella de l’Escola Frederic Mistral (Sarrià-Sant Gervasi), una de les joves que van participar en la CONFINT estatal de 2023, ha estat convidada a assistir al Sejong Youth Forum a Corea del Sud, una trobada de joves per debatre temes ambientals que es realitzarà el pròxim mes de juliol.
El Sejong Youth Forum és un esdeveniment internacional que reuneix joves de diversos països per debatre qüestions urgents que afecten el nostre planeta. El fòrum d’enguany se centrarà en el tema “Les teves accions compten: Buscant solucions pràctiques per a la conservació dels ecosistemes marins” i proporcionarà una oportunitat única perquè joves líders comparteixin les seves idees sobre com salvar el nostre entorn, i per discutir i aprendre de les perspectives dels altres.